В Англия няма връщане на разума, а осъзнаване за страх

Какво предвиждат новите четири сценария за Brexit
27 фев 2019 20:25, Бойчо Попов
9
В Англия няма връщане на разума, а осъзнаване за страх
снимка: Ройтерс

Отлагането не е решение, но в безкрайната история на хаоса Brexit дори най-новото салто на премиера Тереза Мей не изненадва. Сега тя счита, че е възможно да се отложи планираното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. То може да се случи през юни вместо в края на март. Маневрите от този тип дразнят хората (особено в провинцията), но и бизнеса. BMW вече посочи, че по-късен Brexit носи само повече несигурност. Производителят на автомобили изтегли специално за своите четири британски фабрики годишните прекъсвания на производството за поддръжка от юли, както прави нормално, за април.

Малко по-рано пък и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин направи изненадващ ход, заявявайки, че партията му може да подкрепи втори референдум.

С всички тези отстъпки сега участниците напускат своите твърди позиции. Да не би внезапно да се е завърнал разумът? Не. По-скоро става дума за страх!

В сряда парламентът възнамерява да гласува по няколко предложения. Те включват, наред с другото, така наречената молба Купър-Литуин, която да даде възможност на членовете на парламента в средата на март да предотвратят нерегламентирано излизане от ЕС и прилагане на удължаване на член 50, с други думи, да забавят Brexit. Многобройни депутати от консерваторите заплашиха да подадат оставка във вторник, за да подкрепят тази възможност.

Според германския Die Welt Май и Корбин вероятно се страхуват, че все повече и повече бунтовници ще се присъединят към новия център, така наречената независима група. Тя се сформира през миналата седмица от депутати, които вече напуснаха лейбъристите и консервативната партия. В анкети за общественото мнение на избирателите независимите, които официално все още не са партия, постигат одобрение от 18%, а лейбъристите имат само 23%.

Ето защо Май обяви обрат в политиката си за Brexit, за да предотврати въстание в парламента. А Корбин отстъпи, за да отнеме барута от бунтовниците в партията му.

И така, какво ще стане сега? Сделката на Мей, без сделка, удължаване на срока или втори референдум? Ето вариантите в детайли:

Сделката на Мей

Понастоящем премиерът Тереза Мей иска британският парламент да гласува за нейния план за Brexit за втори път не по-късно от 12 март. Но ситуацията все още не изглежда добре за нея.

На 15 януари депутатите отхвърлиха за първи път споразумението, договорено от британското правителство с ЕС - с мнозинство от 230 гласа. Най-важното в случая е, че генералният прокурор на Великобритания Джефри Кокс преди заяви пред парламентаристите, че решението за ирландската граница, както е посочено в договора, може да означава, че Великобритания ще остане за неопределено време в митнически съюз с ЕС.

Поради тази причина депутатите възложиха на Мей да замени т.нар. резервен механизъм с друга мярка. ЕС не беше готов за това. Сега и двете страни работят по „алтернативни мерки“, които биха могли да допълнят предпазните мерки.

Но с това договорът за Brexit продължава да не е приемлив за хардлайнерите на консервативната партия и членовете на северноирландската DUP, на чиято подкрепа Мей разчита. Тъй като лейбъристите също отхвърлят договора, все още няма мнозинство в полза на плана на Мей.

Точно затова Май преследва тактиката на забавяне. Тя се надява, че парламентът ще одобри договора в последния момент, опасявайки се, че Великобритания може да напусне ЕС без никакви споразумения. Вследствие на това министър-председателят отказа да потвърди в парламента във вторник, че възможността за излизане без сделка е наистина изключена.

Другите три варианта вижте в Investor.bg тук

 


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
2
 
! Отговори
Добро утро! преди 1 година
"В Англия няма връщане на разума" - с тия измислици-премискици със новичока направо разбиха!
7
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
същото е и в бг. няма разум.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам какво повече могат да отстъпят ЕС. Ако се надяват 40-те милиарда вноска да им е опростят няма как да стане. И ЕС ще загуби много от Брекзит без сделка, но Англия ще се срине. За 2 месеца няма кой знае какво да променят или да се подготвят, тъй като те още чакат някакво чудо. Чудото ще бъде крах, но да видим колко ще засегне Европа.
5
2
 
6
 
! Отговори
от Лондон преди 1 година
До Анонимен
Не съм бил там , но съм чувал от колеги, работили там, само добри неща.
иначе съм обикалял доста из Европа, и винаги ми е харесвало колко е подредено в Австрия, Германия, Швейцария, Белгия.
4
4
 
3
 
! Отговори
ДИВАК преди 1 година
До Анонимен 2-в холандия търсят стоителни инженери конструктори - 7000 евро , може и повече Желая ти успех !
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2

Бива еее ... Ама само ако имаш образование и опит, по-възможност от чужбина, в специалност, йкоято се плаща (финанси,CS, marketing) говориш супер английски, но им знаеш, красив/а си, висок/а си и поради някаква причина всички те харесват.
Демек - зор е, освен ако не отговаряш на нереалистичните им стандарти ...
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви е мнението за Нидерландия(Холандия)? Обмислям през март да замина да работя там.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхът е в Брюксел и Германия След британците си отиват и иберийците Италия и Гърция фалират и швабите пак на помощи от САЩ Тръмп обаче иска да си плащат пък те нямат пари