Манията по авокадото засили незаконния му трафик за Европа

Авокадото е зеленото злато, заяви Мариус Джейкъбс
26 мар 2021 11:55, Ния Христова
9
Манията по авокадото засили незаконния му трафик за Европа
Снимка: БГНЕС
Фермерите около тихия тропически град Цанийн се борят с масовите кражби на авокадо, които са породени от нарастващото глобално търсене на богатите на хранителни вещества плодове, пише БГНЕС. 
 
За последните пет години са откраднати хиляди тонове авокадо, според Южноафриканската асоциация на субтропичните производители. В Южна Африка, един от най-добрите производители на авокадо на континента, отчитат средни годишни загуби за около 24 милиона ранда (1,6 милиона долара).
 
"Стават все повече и повече", казва 34-годишният командващ патрулна група Мариус Джейкъбс Джейкъбс. "Авокадото е зеленото злато."
 
Фермерите правят сериозни инвестиции в частна охрана. Джейкъбс и неговият екип, заедно с кучета, в момента патрулират около над 20 ферми с авокадо на вечер. А над 150 пазачи обслужват овощни градини пеш. Заловените банди и крадци се предават на полицията.
 
Март е началото на сезона на прибиране на реколтата от авокадо в Южна Африка. Това време обаче е и най-подходящото за кражба. 40-годишният фермер Едреан Ернст прогнозира загуба от 250 000 ранда (17 000 долара) от кражби на авокадо тази година, въпреки че е похарчил милиони ранда за охрана.
 
Престъпните групировки успяват да изнесат най-малко 1500 тона авокадо годишно. При едно нападение камион с крадци може да потегли с един тон авокадо - реколта, която ще отнеме на средния работник на фермата повече от 13 часа, за да я прибере. По-мащабните операции могат да прибарат до 30 тона на обир. Повечето от откраднатите продукти са първокласни плодове, които са предназначени за износ, главно за Европа. На стария континент могат да се продават на търговци на едро за до 10 евро (12 долара) за килограм.
 
Според данните за търговия на ООН през 2019 г. Южна Африка е шестият по големина износител на авокадо в света, продавайки плодове на стойност 70,66 милиона долара. Мексико се класира на първо място с 2,78 млрд. долара.
 
Няколко ферми в района бяха принудени да намалят сигурността миналата година, за да компенсират загубите, свързани с коронавирусната пандемия. Това от своя страна поражда допълнителна загриженост относно партидата до 2021 г. Агентите по сигурността се опасяват, че кражбите, които и без това влошиха бедността и безработицата преди пандемията, ще влошат нещата още повече. 

9
Още от Ваканция
1600 евро за умно безделие: Как проект чупи стигмата на думата "отказ"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Паисий преди 3 седмици
Друго е зеленото злато, знаем ние.
7
0
 
2
 
! Отговори
ису преди 3 седмици
платена реклама
*** за зеле не става
6
8
 
4
 
! Отговори
Кобилкина преди 3 седмици
КРАСТАВИЦАТА Е ПЕТ ПЪТИ ПО ВКУСНА ОСВЕН ТОВА ОТ АВОКАДО СЕ ПЪРДИ МНОГО МАНИ ТОВА ПРЪДЛИВО АВОКАДО
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Наистина е мания!
На мен не ми е вкусно, дори ми е г ад ничко и него купувам, нека ме мислят за профан!
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ял съм, нищо особено. Не знам ако е узряло и не се купува от магазин, но иначе си е една динена ***.
Едно насила дотирано земеделие имахме през комунизма, а сега ядем на мамуните храната.
3
1
 
3
 
! Отговори
Бреееей... преди 3 седмици
И ся ко?
2
10
 
15
 
! Отговори
Авокадо преди 3 седмици
Вкусно е!
1
9
 
6
 
! Отговори
Зелено ли е преди 3 седмици
го давам на свинете, после колим, печем и ям пържоли!