Си Дзипин иска цял Китай да мисли като него

Така той ще установи контрол над цялата държава
23 юли 2021 21:45, Нели Христова
91
Си Дзипин иска цял Китай да мисли като него
Снимка: БГНЕС

Дни след навлизането си във втория си век, китайската комунистическа партия определи своя приоритет за новата ера - затягане на идеологическия контрол над 1,4 милиарда китайци.

Тази седмица партията публикува нова насока за идеологическа и политическа работа, която е насочена не само към своите членове, но и към "цялото общество".

Откакто Си Дзинпин е на власт, партията провежда най-тежките идеологически репресии от десетилетия. Той многократно предупреждава срещу "проникването" на западните идеи, подклажда агресивен национализъм и задушава академичните и медийни свободи.

И сега, въпреки че заглуши почти всички форми на несъгласие, партията изглежда се притеснява, че все още не притежава достатъчно идеологическа и политическа лоялност - и полага огромни усилия за удвояване на усилията и на двата фронта.

"Идеологическата и политическа работа е добрата традиция на партията, ярко изразена характеристика и видно политическо предимство - тя е спасителната линия на цялата й работа", се казва в насоката. "Това има значително влияние върху бъдещата съдба на партията, дългосрочната стабилност на страната и сплотеността и единството на нацията."

Централна част от кампанията е съсредоточена върху популяризирането на "Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характерни черти за новата ера", политическата доктрина на Си, която е била записана в конституцията на партията през 2017 г. "Мисълта на Мао Дзедун" и първостепенният лидер Дън Сяопин "Теорията на Дън Сяопин" имат своите едноименни политически философии, залегнали в теоретичния пантеон на партията.

От 2017 г. доктрината на Си често се изучава от партийните кадри на срещи и в специално разработено пропагандно мобилно приложение, предназначено да преподава философията.

А сега партията иска широката общественост да засили своето "чувство за политическа, идеологическа, теоретична и емоционална идентификация" с идеологията на Си, съгласно директивата.

Вече набира скорост кампания за навлизане на доктрината на Си и по-далеч - "в учебниците, в класните стаи и в мозъка на учениците", според Министерството на образованието на страната.

В изявление миналата седмица министерството заяви, че началните и средните училища в цялата страна ще започнат да използват учебници по "Мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за новата ера" през септември. Миналата есен десетки университети - включително водещи в световен мащаб институции като Пекинския университет и Университета Цинхуа - стартираха въвеждащи курсове по него.

И миналия месец Централният комитет на партията одобри седем нови изследователски центъра за идеологията на Си, добавяйки към 11-те вече създадени. Тези центрове са създадени от водещи университети и мозъчни тръстове, провинциални правителства и министерства на централното правителство.

Последният, стартиран миналата седмица от Министерството на екологията и околната среда, е посветен на "Мисълта на Си Дзинпин за екологичната цивилизация". Други са създадени за изследване на "Си Дзинпин - икономическа мисъл", "Си Дзинпин - мисъл за дипломацията" и "Си Дзинпин - мисъл за върховенство на закона".

Ву Цян, политически анализатор в Пекин, каза, че кампанията е част от хода на Си за по-нататъшно консолидиране на властта и барабанска подкрепа преди 20-ия конгрес на партията догодина. На тази среща се очаква той да остане за трети мандат, след като премахна ограниченията за президентския мандат през 2018 г.

"Има много спекулации дали доктрината на Си ще бъде съкратена официално до "Мисълта на Си Дзинпин" на 20-ия конгрес и цялата идеологическа и политическа работа поставя началото на това", казва Ву.

Докато международните медии отдавна наричат ​​философията на Си просто "Мисълта на Си Дзипин", официалното й име остава непроменено. Официалното му съкращаване би поставило наследството на Си на равна риторична основа с Мао, който изгради култ към личността около себе си и управлява Китай до смъртта си през 1976 г.

Линг Ли, експерт по китайска политика и право във Виенския университет, заяви, че за разлика от Китай на Мао, китайците сега са изправени пред поток от цифрова информация, въпреки най-добрите усилия на партията за цензура. "Следователно, ако партията е решена да излезе от информационната битка като победител, за нея е жизненоважно да реконструира обектива, с който хората четат и интерпретират информация, така че хората винаги да могат да стигнат до "правилния" извод, дори когато са изложени на нецензурирана информация", обяснява тя.

И за да направи това, партията се стреми да затегне идеологията във всички аспекти на обществото, от правителството, компаниите, училищата, селските села и градските жилищни общности до интернет, според директивата.

Например на компаниите се казва да съчетават идеологическата и политическата работа с ежедневното производство, експлоатация, управление и развитие на човешките ресурси, така че служителите да могат "да разрешат идеологическите съмнения, да потушат духовните грижи, да утолят културната жажда и да облекчат психологическия натиск".

В жилищните общности партията изисква идеологическа и политическа работа "дълбоко да проникне в работата и животад на масите". В провинцията партията иска да възпитават "фермери от нова ера с идеали и морална почтеност", които също са  "добре образовани и дисциплинирани".

Например някои села удвоиха идеологическото образование, като излъчиваха партийна пропаганда от високоговорители, монтирани на покривите на домовете на хората. В село Хибайпо в провинция Хубей, което е съсед на Пекин, високоговорителите разпространяват мисълта на Си Дзипин, партийни теории и политики на селяните три пъти на ден, според статия, публикувана миналата седмица от партиен акаунт в социалните медии.

В провинция Анхуей този тип пропагандни високоговорители са поставени в 10 000 села. "Слушането на високоговорителите и изучаването на духовете на важните речи на генералния секретар Си Дзинпин... се превърна в нова тенденция сред фермерите и другите жители на селските райони", се казва в статията.


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
7
 
! Отговори
САЩ са в ярост! преди 3 месеца
Союзники НАВСЕГДА! Совместное заявление Путина и Си Цзиньпиня!
42
3
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 месеца
Предлагам да се вземат решения за обсъждане на планиране на разработване на мерки за сдържване на Русия и Китай!
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ABC News: Осъдиха американец на 16 години затвор затова, че е запалил знаме на ЛГБТ, развяно над църква.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На 2 декември 2019 г. руският президент Владимир Путин и председателят Си Цзинпин откриха газопровода "Силата на Сибир".
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Сингапур е много по-голяма диктатура от Китай, но защо демократичните западни свободни медии не говорят нищо за това?
38
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Типичен комунист и диктатор. Тук вече го копират някои от слугите на Чорапа...
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рожденият ден на Сталин стана държавен празник в Китай. Урок за Русия! "Повечето граждани на КНР така и така празнуват рождения ден на Сталин, сега това е официален почивен ден. Такава изключителна фигура трябва да бъде удостоена с най-високо отличие. Нека ви напомня, че тази година на 18 декември ще отбележим 140-годишнината от рождението на големия ни приятел Йосиф", заяви Си Цзинпин
36
3
 
2
 
! Отговори
лъжедемокрация Бг преди 3 месеца
Тук е омертокрация, червен ДС феодализъм, маФиотска ДС ***...и няма край кражби и корупция безкрай.
35
5
 
4
 
! Отговори
Хе хе хе преди 3 месеца
До Тоягов Те и нашите демократи искат да мислим еднакво с демокрадите от САЩ ,Мичиган ,Мапуто и Брюксел . Ама ние не щем и затова бавно ни бесят на Европеиският клон . Бавно ,бавно .....изтриват ни ...А ония мръсници ,комунистите от 6,5 милиона ни оставиха 9 милиона , убиваики ни ...! Стотици българи през демокрадията ,умряха убити и наръфани от кучетата ..
34
3
 
2
 
! Отговори
Допълнение преди 3 месеца
И в Хонконг и Тайван също...
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Китай не се провеждат избори. Китай е първа световна икономика. В Китай няма бедни.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние сме добре, Тошко, Корни, Мая, Христо, Доган, натовеца и пожарникаря ще ни оправят. Уредихме се с демокрация.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Китай със сигурност не са стигнали до тук, за да загубят играта :))
30
3
 
7
 
! Отговори
Вижте се българи! преди 3 месеца
Китай въвежда електронен юан, а българския лев е вързан за евро, щото иначе ще ходим с една торба банкноти за хляб.
29
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В демократичния ЕС вкарват в затвора 92 годишни жени за престъпления на мисълта! Урсула Хафербек (Ursula Haverbeck) е осъдена на 2.5 години затвор за престъпление на мисълта. Защо демократичния ЕС се страхува от това как мисли една 92 годишна жена? Полицията пристига в дома и, и насилствено я отвежда в затвора!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За 30 години демокрация малка България даде 2 милиона жертви и не е фалирала, българите продължават да влачат cкотското си съществуване докато не изчезнат като народ и държава.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За каква демокрация може да става дума в ЕС, съюз в който законите вкарват в затвора 92 годишна жена за различно мислене по отношение на спорни твърдения за които дори учените нямат консенсус и единно мнение? За каква демокрация и плурализъм може да ства дума в ЕС където вместо дискусия за изясняване на спора и истината, инакомислещите биват осъждани на затвор за престъпления на мисълта! Разликата между Русия и ЕС е, че в Русия не вкарват в затвора за различно мнение.
26
3
 
4
 
! Отговори
Четеш ли внимателно? преди 3 месеца
Китай може да даде милиони загуби в една сегашна война, без да фалира.За останалите как е?!
25
5
 
6
 
! Отговори
Западна цивилизация преди 3 месеца
Западната цивилизация - публични човешки жертво-приношения в древен Рим на арените, мрачно средновековие с още публични човешки жертво приношения организирани от църквата, изхвърляли са си изпражнениеят през прозоржите на улицата, после търговия с роби и колониализъм, после робите са им чистили изпражненият, после идва фашизма и нацизма и ВСВ, и сега отново колониите като България им чистят изпражненията - това е западната живилизация.
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не види нещо.Патента е на Толупа.Си да си гледа работата.