Вулканът Асо в Япония избълва гигантски стълб от пепел

За момента няма данни за пострадали хора при изригването
20 окт 2021 10:22, Елка Василева
14
Вулканът Асо в Япония избълва гигантски стълб от пепел
Кадър: YouTube

Вулканът Асо - един от най-активните в Япония, започна да изригва днес, като избълва гигантски стълб от пепел, висок 3500 метра. Туристите, дошли на този туристически обект в югозападната част на архипелага, побързаха да се евакуират, предаде Франс прес.

За момента няма данни за пострадали хора, въпреки че в района се разхвърчаха отломки скали след зрелищна експлозия, заснета от телевизионни камери.

Властите предупредиха местните жители и туристите да не доближават вулкана, по чиито склонове се стичат горещи газове, търкалят се камъни и се сипе пепел.

Хората, намиращи се наблизо, трябва да внимават за големи скални късове, изхвърлени от вулкана, заяви Томоаки Одзаки от Японската метеорологична агенция на пресконференция, излъчена по телевизията.

За последен път агенцията обяви същото ниво на тревога по повод вулкана Асо през 2016 г., когато той отново изригна, след като предходната година се активизира след 19-годишен сън.

Японският архипелаг е разположен в т. нар. Тихоокеански огнен пръстен, където са регистрирани голяма част от земетресенията на планетата, припомня АФП, цитирана от БТА.

Асо е сред внимателно наблюдаваните от общо 110 активни вулкана в Япония. Друг е Фуджи, на стотина километра от столицата Токио, в централната част на архипелага.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
41824 преди 2 години
Много комплимент много нещо...
11
0
 
0
 
! Отговори
какои преди 2 години
ка6алот
10
0
 
0
 
! Отговори
какои преди 2 години
лебед
9
0
 
0
 
! Отговори
какая преди 2 години
горгона грациозная
8
0
 
0
 
! Отговори
спирт преди 2 години
никакои алкохол онлъ спирт и сперм
7
0
 
0
 
! Отговори
какая преди 2 години
квазимодо красата неземная то е нос то зьби то кривота
6
0
 
0
 
! Отговори
високата преди 2 години
анална поемачка
5
0
 
0
 
! Отговори
тая преди 2 години
мьйка лесбиика сумистка
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заяви Томоаки ОдзакиToй мa оакa Одзади
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като избухнат ще няколко вулкана, отидоха им на затрупване фотоволтаиците на Урсула и компания. Много слаба историческа памет: Избухването на вулкан окол 1600 година е причина 3 години да не се стопи снега в Русия и да настана т.нар. смутни времена. Избухването нва вулкан и последвалия студ е причина в скандинавието да измрат 2/3 от хората и затова, когато се затопля тръгват викингските нашествия. Урси, викингска потомко, според Хитлер, не ги ли знаеш тези прости истини? Ниска култура...
2
0
 
6
 
! Отговори
Ха преди 2 години
Този вулкан не е ли приел да спазва зелената сделка на световния елит...Как може да не се съобрази с тези глобални разпоредби...Веднага да се санкционира....
1
0
 
3
 
! Отговори
Геолог преди 2 години
Другите вулкани кво бълват ......конфети?