Риск от изчезване заплашва 1 на всеки 5 вида птици в Европа

Морските и грабливите са най-бързо намаляващите групи
16
Риск от изчезване заплашва 1 на всеки 5 вида птици в Европа
Снимка: Pixabay

Един на всеки пет вида птици в Европа е пред риск от изчезване. Това сочи публикуваната от BirdLife International Червена книга на птиците в Европа за 2021 г.

Тя прави преглед на регионалния риск от изчезване на 544 вида птици в над 50 държави и територии в Европа и следва категориите и критериите на Червената книга на IUCN.

Данните са публикувани в седмицата, в която в рамките на Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие се
обсъжда нов план за справяне с кризата, пред която е изправена световната дива природа, пише БГНЕС.
Поради чувствителността на птиците към всякакви промени в околната среда, те са идеален индикатор за това как се справя нашата планета. Целият живот на тази планета е свързан, така че когато птиците са в опасност, значи всички ние сме в опасност.

Някои от основните изводи от проучването включват:

1 от всеки 3 вида птици в Европа е намалял през последните няколко десетилетия. Морските птици, дивите птици, блатарите и грабливите птици са най-застрашените и най-бързо намаляващи групи птици в Европа.
Морските местообитания, както и земеделските земи, влажните зони и пасищата са местообитанията с най-застрашени и/или намаляващи видове.

При някои основни класификационни групи, при които се наблюдава значителен спад са патиците и блатарите.

71 вида (13%) са застрашени в Европа.

Други 35 вида (6%) са почти застрашени.

5 вида все още се водят регионално изчезнали.

Основните фактори за намаляване на популациите на птиците, наблюдавани в европейските местообитания, включват:

Широкомащабни промени в земеползването, интензивни селскостопански практик,  свръхексплоатация на морските ресурси, замърсяване на вътрешните води, развитие на инфраструктурата, неустойчиви и често използвани практики в горското стопанство и много други.

Състоянието на костенурката гълъб продължава да бъде уязвимо, тъй като интензивните земеделски практики унищожават местата ѝ за размножаване, а мощните вредители водят до значително намаляване на наличната храна.

"Птиците живеят на тази планета по-дълго от нас, но със скоростта, с която хората експлоатират и разрушават, някои видове са на път да изчезнат. Там, където птиците са в беда, природата е в беда", каза Анна Станева, временно изпълняващ длъжността ръководител на отдел "Опазване на околната среда" на BirdLife Европа.
"Популациите на птиците в Европа намаляват главно, защото губят местообитанията си, а за това има решения. Широкомащабните възстановителни дейности, както и опазването на малкото останали естествени местообитания в Европа, ще помогнат не само на птиците да оцелеят, но и на човечеството", коментира от своя страна Клер Ръдърфорд, специалист по опазване на видовете в BirdLife Европа.

"Резултатите показват, че не успяваме да управляваме земите, сладководните басейни и моретата си по устойчив начин. Искаме и се нуждаем Европа да бъде водеща в света във възстановяването на природата, но за да се случи това, не е необходимо нищо друго освен трансформация на нашите икономики. Тази трансформация трябва да започне сега, в рамките на Десетилетието на екологичното възстановяване, наречено така от ООН", призова Мартин Харпър, регионален директор на BirdLife Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Европаптицизастрашени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
4
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Есента е времето на гаргите. Привечер, като притъмнее, започват да мигрират. От високите етажи се вижда добре. При нас идват откъм Червена вода и кацат по дърветата в парка. Хиляди. Понякога идват от Гюргево през Дунава. После изчезват. Така цяла зима до пролетта. Учените не са с категорично мнение защо гаргите правят така. Хичкок направи филм за тях "Птици".
12
1
 
2
 
! Отговори
от района на Дунава преди 2 години
Тази есен за пореден път съм насъбрал при мен на пчелина 7 чувала с орехи; нека да има за катерички, птички ..! През зимата на тавана на селската къща слагам изобилие от храна за птичките; така съм направил, че да има добри условия за тях. Покрай пчелина минава една от многобройните бари; вода в изобилие и то чиста, но уви, не останаха диви животинки - ловците и младите хора стрелят по всичко, било по котки, било по птички. Козарите пък си пускат на произвол козите, а те унищожават абсолютно вси
11
5
 
4
 
! Отговори
В наше село преди 2 години
е пълно с неизчезващи видове. Птиците не ловят насекоми, защото хората им хвърлят хляб и семена, котките не ловят птици, защото подобни хора ги хранят, кучетата не ловят котки по горепосочените причини, въобще живеем си в едно прекрасно Средновековие, всички заедно в ...***.
10
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Зелената сделка на брюксел, освен зелена боя предвижда и стикери с птици. Сташно няма.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дребните птици - врабчета,лястовици и други, както и кълвача , са най-полезни и унищожават вредителите и вредните насекоми!
8
1
 
10
 
! Отговори
от Плевен преди 2 години
Внимателно прочетох това съобщение и мога да кажа, че това е един гугъл превод. Като цяло напълно съм съгласен относно изчезването на само на птици, но и на други животни в близките от нас страни и дестинации. Нещо трябва да се прави по този въпрос.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дребните птици са най-полезни, защото се хранят с вредни насекоми и вредители, но гълъбите,гларусите,чайките,враните, когато няма храна, изяждат малките птици и полезни животни, като гущери,жаби и други, увеличете броя на врабчетата, лястовичките и другите дребни птици! Кълвача също е полезна птица, но толкова дървета се изсичат, че и кълвачите изчезват, поради липса на храна!
6
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Но Брюксел иска повече имигранти, къщи, асфалт и бетон.
5
8
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Гаргите не стават за скара, само гугутки и врабчета :)))
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната шайка деграданти, които са си поставили за цел да унищожат цели региони.
3
0
 
9
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Гарги има бол ковид не ги лови :)))
2
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и антиваксърите ще са застрашен вид. СИлно изчезващ при това, благодарение на Корона вируса.
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в научните среди се нарича ефекта на зеления чорап! Излъчването му наруши екологичното равновесие и последствията са необратими!