Откъде идват парите и как се финансира СЗО?

Участието на Съединените щати е намаляло с 25%
28 яну 2022 19:32, Елка Василева
105
Откъде идват парите и как се финансира СЗО?
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на САЩ във финансирането на Световната здравна организация (СЗО) е намаляло с 25 процента по време на коронавирусната пандемия, показват предварителни данни. Значителният спад спрямо предходния двегодишен период произтича от орязването на вноските, решено от бившия президент Доналд Тръмп, и за първи път разкрива мащаба на оттеглянето на американското правителство от здравната агенцията на ООН. Тръмп намали финансовото участие и предприе стъпки за излизане на страната му от СЗО, обвинявайки агенцията в прекалена близост с Китай и лошо управление в първата фаза на пандемията.

Още по темата
Правителството на президента Джо Байдън върна САЩ в СЗО, увеличи средствата през 2021 г. и се ангажира да възстанови финансирането, но също изрази съмнения в способността на агенцията да се справи с нови предизвикателства, включително от страна на Китай.

Вашингтон преразглежда бъдещата си подкрепа за СЗО и се очаква приносът му в бюджета й за следващите две години да е по-голям, както обеща правителството на Байдън през декември миналата година, с предоставянето на 280 милиона долара.

СЗО бе принудена да работи с над 200 милиона долара по-малко през последните две години заради намаленото участие на САЩ, показват данни на организация, до които е получила достъп агенция Ройтерс преди официалното им публикуване. Според тях САЩ са внесли 672 млн. долара в бюджета на СЗО за 2020-2021 г., докато за 2018-2019 г. сумата е възлизала на 893 млн. долара. Орязването е било компенсирано от други дарители, благодарение на които здравната служба на ООН е увеличила като цяло бюджета си.

Понастоящем обаче САЩ вече не са най-големият вносител в СЗО. От това място постепенно ги е изместила Германия чрез превеждането на над 1 милиард долара за двегодишния период.

Всъщност САЩ сега се нареждат трети, а на второ място по размер на предоставените средства е фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която е внесла 584 милиона долара за 2020-2021 г., като значителна част от тях са били похарчени за глобална програма за изкореняване на полиомиелита (детския паралич). Приносът на фондацията на вече бившето семейство Гейтс на практика е по-голям, тъй като тя участва чрез други организации, например основания от Гейтс Глобален алианс за ваксини и имунизации (ГАВИ). Справка може да се направи на сайта на СЗО (www.who.int) - About WHO, Accountability, Budget, Contributors. Най-новите данни са от третото тримесечие на 2021 г.

При все че е една от най-големите агенции на ООН, СЗО, която се финансира чрез задължителни вноски от страните членки и от дарения, непрестанно търси средства на фона на повишаващите се очаквания към нея, особено от началото на пандемията.

В стремеж да увеличи ролята и да засили правомощията на организацията в глобален план, генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който ще бъде преизбран за втори мандат през май, настоява за ключова реформа във финансирането й, отбеляза Франс прес.

За периода 2020-2021 г. СЗО е разполагала с 5,84 милиарда долара, което според предишни изказвания на д-р Тедрос Гебрейесус се равнява на бюджета на "средноголяма болница в някоя от развитите държави". За 2022-2023 г. агенцията има на разположение 6,1 млрд. долара.

На срещата на Изпълнителния съвет на СЗО тази седмица ръководителят й отново призова за увеличаване на бюджета и настоя, както искат и мнозина експерти, до 2028-2029 г. делът на задължителните вноски на страните да се увеличи на 50 процента от бюджета на организацията. В момента те представляват едва 16 процента от него. Останалото се осигурява от публични и частни дарители, които решават как СЗО може да използва тези средства, а това усложнява работата на организацията.

САЩ заявиха, че искат повече прозрачност и яснота за действащите механизми за финансиране, за повишаване на ефикасността и за начина, по който се вземат решенията, преди да планират увеличаване на вноската си, заяви американската представителка на среща на СЗО по въпроса наскоро.
Подобно на САЩ някои страни членки заявиха "твърдото си желание за подобряване на управлението и прозрачността, особено по отношение на устойчивото финансиране", каза Лойс Пейс от американското здравно министерство.

"Приемам доброто управление на СЗО много сериозно и смятам, че прозрачността е признак за силна организация. Постепенното увеличаване на задължителните вноски ще промени съотношението на силите и ще спомогне за това да станем по-силни", подчерта Тедрос Гебрейесус, цитиран от Франс прес.

Прозрачността и устойчивото финансиране вървят ръка за ръка, отбеляза същевременно той и предупреди, че ако въпросите за прозрачността се разглеждат като предварително условие, организацията ще се окаже в порочен кръг.

Д-р Тедрос Гебрейесус е единствен кандидат за заемания от него пост и тази седмица Изпълнителният съвет препоръча преизбирането му начело на СЗО. Кандидатурата му ще бъде утвърдена с гласуване на Световната здравна асамблея през май.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
Алкохолните им партизански дружинки сред простира на украинската държава- клоака. Китай трябва веднъж за винаги да си понесе последствията , защото всички големи епидемии в човешката история идват от там.
84
0
 
0
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
Да апелират ООН да наложи санкции на Китай , а също и да ги накара да плащат репарации , на пострадалите държави , а не да заливат пазарите с ефтини ментаци и дрънкулки. Трябваше да ги накарат ако трябва със съдействието на НАТО , което на последък пропадна до такава степен , че за да допринесе за отклонението на вниманието на хората от ковидарщината и ковид дивотиите , започна да се занимава с сбирщина от изпаднали Руски и Украински алкохолици и с движението на алкохолните им партизански
83
0
 
0
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
Куче, което хапе ръката , която го храни трябва да бъде застреляно на мига. За това нито дорар , нито цент за етиопската ***. Да се върне в джунглата да яде банани от дърветата и да иска пари от Китайците. СЗО не направи абсолютно нищо спре пандемията. Между другото ваксините бяха създадени благодарение на Тръмп и само на Тръмп. СЗО не успя да създаде и направи нищо. И въпреки всичко щях да кажа , че са "печени" , ако поне се бяха опитали да накарат , да апелирам ООН да наложи на Китай
82
0
 
0
 
! Отговори
Qqqq преди 2 години
Най - точните и правилни действия спрямо СЗО бяха тези на Тръмп. Истината е само една. Без значение дали са продавачи на лекарства и ваксини , дали са Рокшилдови или е Илон Мъск тази организация се финансира в най - голяма степен от САЩ , но лиже задните части на китайците. Изкуфелят - пръцлю не трябва да променя тактиката на Тръмп, даже нещо повече - финансирането от САЩ трябва да спре изцяло. Само , че изкуфеляка- пръцлю се оказа долен *** и страхливец.
81
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сзо се финансира от производителите на ваксини, лекарства и тн.
80
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това кой финансира СЗО не е тайна и се знае отдавна. Ако чак сега откривате топлата вода, много сте зле, милички ***. Няма да чакаме тъкмо вие да ни открехнете.След няколко години може и да откриете кой стои зад фарма гигантите и защо така неистово, може да очакваме включване след напират за масови ваксинации. Но понеже сте албански реотани може да очакваме включване след 100 години най-рано.
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са пълна шайка бандити!Играят под свирката на парите на разни Гейтсове и Рокфелери!Толкова хрантутници вече седят на шията на хората,ООН та разни,СЗО та разни,и колко още такива!И какво вършат?Папат едни пари,танцуват под спонсори и говорят глупости!Никаква разлика от всички такива организации,Парламенти разни,Асамблеи и т.н.Затваряйте вече тия сергии !!!На хората взе да им писва да хрантутят толкова много ***!Както и в ЕС-парламенти,комисии...олеле майчице,едни чиновници,***!
78
0
 
21
 
! Отговори
Snorky преди 2 години
Частната престъпна организация на Ротшилдите и Рокфелеровци наречена СЗО под шапката на ООН (също частна организация) и нейните марионетки, които плащат рекета си законно. И тя от своя страна работи против населението на Земята. Малко по малко лъсват всички измами сътворени и мислени 200-300 години назад.
77
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който дава милионите на СЗО той поръчва и музиката. В случая Бил Гейтс и фармацефтичните гиганти а точно те са тези който създадоха фалшивата пандемия за да печелят милиарди от смъртоносните си ваксини
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфото трябва да е по точно. Колко фирми и фондации са около СЗО? Примерно, Гейтс внася един милион, колко му е печалбата?
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От милиардерите и тираничните правителства. Бил Гейтс е един от най-големите спонсори.
74
0
 
30
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Oт това СЗО никой не е видял добро. Освен тия на хранилката му и тези които го финансират за спечелят милиарди. Машина за корупция! Най-лошото е не само че разрушиха доверието в здравните системи по света които масово корумпраха. Но и доверието във всяко бъдещо лекарство или ваксина. Не без помщта на филантопите човеколюбци
73
0
 
24
 
! Отговори
Тръмп преди 2 години
Геберейрос беше едно време крайно ляв бунтовник партизанин в Африка и след преврата го направиха здравен министър по партизанска линия и затули две пандеми от тиф и е отговорен коствено за смърта на няколко десетки хиляди африканци ..
72
0
 
13
 
! Отговори
Доколкото знаем: преди 2 години
Точните думи на Павел Матев след като напуска залата на Народното събрание по онова време са били:"Всички вътре са умопобъркани!"
71
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ненужна организация, тези са като джипитата при нас. Плащаш им за да ти дадат едно листо с което да отидеш на истински доктор.
70
0
 
0
 
! Отговори
Виж сега: преди 2 години
Ако не заплашват мен, че съм под юрисдикцията на Международния военен трибунал, ще тормозят пък брат ми - ние с него си имаме караниците ама ми е брат. Сега трябва да го мисля как някое конче или офицерче на някой няма прескочи или заобиколни да стъжни живота на брат ми!
69
0
 
2
 
! Отговори
Преди време: преди 2 години
Павел Матев напусна Народното събрание демонстративно!Поради защото той виждаше какво ще стане (forsee) вижда преди да стане ... С настоящата нормативна и финансова и материална структура на МОН и МК.МАСОВО ЗАТЪПЯВАНЕ!
68
0
 
2
 
! Отговори
И стигаме: преди 2 години
До големия проблем: 52 процента функционална неграмотност. Хууууаааа! И се увеличава!Кво значи това?Това е огромен проблем, който касае и МОН и МК. Ама защо! Има причини за тая неграмотност тя е породена от мачкането, дискриминирането и унижението на творчески художествени дисциплини и приориетизирането на зубрене и четене и наизустявате и изпити през две години на национално ниво!
67
0
 
0
 
! Отговори
И докато: преди 2 години
Някой си пощипва най-новото от каквото се купи за тези ученици и най-новите разработки на учителите и не им се дава полагаемата се ПКС - Професионално квалификационна степен четвърта - не в нея не съм писал за петата художествена форма във връзка с обективната действителност. Мислех го за 1 ПКС да бъде, но това е основата разбира се!
66
0
 
0
 
! Отговори
Поради което: преди 2 години
Целите и задачите на професионалното обучение са частично изпълними с голяма доза шкарт и постоянна невъзможност за незасичане на петте паралелки разполагащи само с един морално изостанал кабинет от който някой сви нов проектор и нов преносим хард диск от оборудването за нуждите на Рекламна (Комерсиална графика) графика и Компютърна графика. До ден днешен след смъртта на Красимир Данов (предишният ми работодател) местонахождението на това оборудване за около 1000 лева остава неизвестно. И докато