Колко зависими са Китай и Тайван един от друг?

Колко зависими са Китай и Тайван един от друг?
97
Колко зависими са Китай и Тайван един от друг?
Снимка: БГНЕС

Китай е силно зависим от вноса на полупроводници и високотехнологични продукти от Тайван. Това възпрепятства инвазията на острова засега, казват експерти, информира Дойче веле.

Пекин демонстрира мускулите си пред Тайван и света. Китай реагира на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе с военни маневри и демонстративно нахлуване във въздушното пространство и водите на островната държава.

Пекин наложи и санкции. Първоначално са засегнати само цитрусовите плодове и различни рибни продукти. Още преди посещението на Пелоси, Китай спря вноса от повече от сто тайвански производители на храни. Забранен бе и износът на естествен пясък за Тайван, от който строителната индустрия на острова е силно зависима.
Китайската икономика обаче не може да си позволи да санкционира вноса на технологични продукти като микрочипове и оптични компоненти.

Икономически гигант край бреговете на Китай

Тайван е с размерите на германската провинция Баден-Вюртемберг и има 23 милиона жители. Но Тайван е познат в целия свят с индустриалните стоки, които изнася.

Колкото автомобилната индустрия е значима за германската икономика, толкова високотехнологичната
полупроводникова индустрия е важна за Тайван. Сравнението с Германия показва и колко зависим е Тайван от своя износ. Около 70% от производството на Тайван отива за износ, при съотношение от "едва" 47% за Германия.
Докато през 2021 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Китай според данните на МВФ е бил 12 259 щатски долара, в Тайван той е почти три пъти по-висок - 33 775 долара.

Китай и Тайван са дълбоко свързани икономически

Китай е и най-значимият търговски партньор на Тайван, следван от САЩ. Повече от 42% от износа на Тайван отива в Китай, а 22% от вноса на Тайван идва оттам. През 2020 г. между Тайван и народната република са били обменени стоки и услуги на обща стойност 166 милиарда долара.

Тайван е и един от най-важните инвеститори в континентален Китай. Според правителството в Тайпе тайвански компании са вложили там около 194 млрд. щатски долара в общо 44 577 проекта между 1991 г. и края на май 2021 година. Един от най-известните примери са фабриките за електроника на "Фокскон". Тайванската компания произвежда смартфорни за "Епъл", "Самсунг" и игрови конзоли за "Сони" в Шънджън, Южен Китай, както и във фабрики в Северен и Западен Китай.

Полупроводниците и другите IT технологии съставляват над половината от тайванския износ. Търговското партньорство между Китай и Тайван в областта на технологиите функционира по следния начин: Народната република доставя важни суровини като редкоземни метали и по-елементарни електронни компоненти, а Тайван изнася за Китай полупроводници и оптични компоненти от висок клас, за чието производство Китай не разполага с необходимото ноу-хау.

Основна цел на Китай е да започне да произвежда високотехнологични чипове. Въпреки че ръководството на страната многократно е подчертавало това, народната република очевидно изостава.

Пекин си поставя за цел най-късно до 2049-а да се обедини с Тайван

Експертите смятат, че когато тази цел бъде постигната, ситуацията за Тайван може да се усложни. Тогава насилственото обединение може да влезе в дневния ред на държавния и партиен лидер Си Дзинпин.
Експерти по сигурността припомнят, че Китай многократно е заявявал целта обединението на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на народната република. Юбилеят ще бъде отбелязан през 2049 година.

Родерих Кизеветер, експерт по сигурността на германския Християндемократически съюз, смята, че е вероятно това да стане много по-рано. Той казва, че досега се е смятало, че "ако Китай е в състояние да произвежда полупроводници със същата прецизност, скорост, а и в същото количество, което няма как да се случи преди 2027 г., е възможно нахлуване. Но в Китай има и гласове, които твърдят, че в момента Западът е твърде ангажиран с войната срещу Русия и с подкрепата за Украйна."

Според Пекин американците нямат сили за две войни на два фронта. Кизеветер уточнява, че според него Китай все още не е готов за инвазия: "Трябва да се подготвим по-бързо за ескалация, но не и за такава, която ще се разгърне през следващите няколко месеца."

"Повече бизнесмени, отколкото идеолози"

Сингапурският политолог и дипломат Кишор Махбубани също не вярва, че Пекин скоро ще анексира Тайван със сила. "Защото китайците все още са повече бизнесмени, отколкото идеолози", обяснява той. В такъв случай за управляващите в Пекин рисковете очевидно ще надхвърлят ползите, смята Махбубани.
Но според него в бъдеще Китай ще налага интересите си по все по-доминантен и брутален начин. "Те не мислят с тримесечия или години напред, а с десетилетия. И вярват, че ако притежават достатъчна мощ, ще получат реванш за всички унижения, които е трябвало да понесат в миналото, когато не са били достатъчно силни."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: КитайТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
7
 
! Отговори
Кофражиста преди 1 година
Тия дни Китай като спре баластрата и тирикола за Тайван и ще спука имотния балон. Преди това ние ще се спукаме от смях.
62
2
 
9
 
! Отговори
Вандала преди 1 година
"Забранен бе и износът на естествен пясък за Тайван, от който строителната индустрия на острова е силно зависима."Голяма глупост! В България пясъка го ползваме да пълним кофражи. В Тайван обаче изкарват от него моносилиций, за да направят процесорите.Камелия, наистина ли мислиш, че строителния пясък е супер стратегическа суровина?
61
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горкия Китай! Ще падне от много високо и със страшна сила!
60
2
 
4
 
! Отговори
Мао дзедун преди 1 година
Помня когато ги победихме и развихме много Китай. Даже отпускахме пари за Северна корея. Видях се над 5 пъти с Ким Ир сен и се уговаряхме и пихме уиски и вечеряхме. Време е за обединяване и атака на фашисти като Чан Кайши. До последно се мразех с него и Гоминдана. Той уби жена ми и едно от децата ми.
59
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците каро са толкова направили що един чип нямат една Холандия има такива технологии а *** нищо.
58
2
 
0
 
! Отговори
Аман от наркомани преди 1 година
Преди да почне военния терор срещу РУСь посещения в Киев бази щели да строят ядрени че и други.. ХОП психизираха наркоманизирани нарочно и почна военен терор десетки милиони в братска Украйна без работа без доходи стотици хиляди зверски убити вкл военни от съветската армия ..ПЕЛОСИ СИ направи ПИАР реклама с цел да подпали Китай и ТАйван.. АМАН от ПИАР номерца подава Тихия Океан възмутен
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** роувър е марка кола. Китайският луноход кацна на обратната страна на луната и покълна боб, докато американците снимаха в холивуд как мат деймън сади картофи на марс. Между другото *** намери си приятели и компания с които да обсъждаш тези теми, вместо да висиш и спамиш глупости тук.
56
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От една кръв са! Да " обичат,обичат" Американците,колко да ги обичат?! -:) Кръвта вода не става!
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв фронт, ти дори не знаеш за какво е тази ракета. Не ме интересува какви укрофашистки глупости са ти пробутали.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 Циркона толкова е добър и довършен че от 4 изстреляни Циркона двата бяха свалени с С300. След тоя резил руснаците си прибраха недоносчетата от фронта.
53
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пелоси искаше да открадне високите технологии от Китай, но Си Дзинпин така я подплаши че тя си замина с празни ръце, а другаря Си показа цялата мощ на Народната Освободителна Армия на Китай няколко часа след заминаването и.
52
3
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
Когато роувъра на Китай кацна на Луната имаше коментари, че Запада малчал. Какво да каже? Половин век закъснение на китайците....
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Циркона отдавна е тестван, нещо пак си се оплел ***. Колкото до хората които знаят технологията аз също бих ги скрил.
50
5
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Високотехнологичните Русия и Китай си крадат взаимно "високите" технологии. Руснаците арестуваха тримата си най-известни учени създатели на прехвалената руска ракета Циркон за шпионаж в полза на приятелски Китай. Единия почина преди дни в пансиза уж от рак, а другия стои в килията със счупено чейне досущ като Сергей Ковальов. За третия няма информация, но като е разбрал какво се е случило с двамата му колеги сигурно още по-упорито е заработил в затвора върху недовършения Циркон.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ***, не, Китай не се дразни. Дразниш се ти. Китайците работят заедно със западни учени също. Канадец потвърди че китайците са направили квантово преплитане. Намери си други опорки
48
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре пак на шизика тъпотиите. Сащ преди 50 години взеха разработките на фашистка германия. Ракетата е на фон Браун и то юноого късно. Нищо не са измисли тогава. Съветите пратиха първият спътник първият човек в космоса и после изпратиха космонавти от такива държави като Виетнам и България.Шизиик ***
47
7
 
8
 
! Отговори
? преди 1 година
Китай се дразнеше, защо Запада не обръща внимание на космическите им постижения. По простата причина, че САЩ е правел тези неща преди 50години. И ракетите и станциите и двигателите и скафандрите са им по стара руска технология. Има поне 4 частни компании, които са половин век напред технологично в космическата индустрия пред цялата китайска.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
56 ялов си ти. *** смешен. Не се притеснявал пък наджаскал опорки и разни опити за ругатни. Яд го било що ли е оправданието. Или просто грантовашко плюнчене.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тук в България всички са разбирачи,даже така си се раждаме.Другите народи се учат цял живот,а ние се раждаме научени.Обаче па за сметка на това нашата държава е най бедната в Европа.Та дали има зависимост между едното и другото не знам.
44
7
 
4
 
! Отговори
До долния преди 1 година
За китай не се притеснявям то си е техен проблем бездетни и ялови и се живее с 10 години по малко отколкото в Щатите че си заминават е ясно нагли проусти агресивни и дризливи и на рускините там им е мястото руски дризсли зя кви се имат