Япония, Великобритания и Италия готвят нов тип боен самолет

Прототипът ще бъде готов до 2035 г.
11
Япония, Великобритания и Италия готвят нов тип боен самолет
Снимка: БГНЕС

Япония, Великобритания и Италия, ще разработят заедно боен самолет от ново поколение до 2035 г. Това обявиха трите страни днес, предадоха световните агенции.

Проектът ще се нарича "Глобална програма за военновъздушно сътрудничество". Тя ще се основава на развойната дейност на трите страни в областта на военновъздушните технологии. Това ще е първо сътрудничество на Япония с европейски партньори с цел разработване на нов боен самолет.

Детайлите относно проекта не са финализирани, но производството ще започне през 2030 г. или 2031 г., а прототипът ще бъде готов до 2035 г. Амбицията на трите страни е новата машина да превиши капацитета на моделите Еф-35 на САЩ и Юрофайтър на Европа.

"Решени сме да защитаваме един свободен международен ред, отворен и базиран на правилата, което е по-важно, отколкото когато и да е било в един период, в който тези принципи са оспорвани и в който заплахите и агресиите нарастват", казват общо изявление трите страни.

"Предвид това, че е от жизненоважно значение да защитаваме нашата демокрация, нашата икономика и нашата сигурност и да защитаваме регионалната стабилност, ние имаме нужда от солидни партньори в областта на отбраната и сигурността, подкрепени от надеждни сили за разубеждаване", допълват те.

Новият самолет, който ще бъде по технологията стелт и ще е  мултифункционален и с най-съвършени дигитални способности, ще замени 94-те самолета Ф-2 на Япония, 144-те Юрофайтър на Великобритания и 94-те Юрофайтър в Италия.

Предстои да се обсъди дизайнът  и цената на проекта.

В проекта ще участват британската компания БАЕ Систъмс Пи Ел Си, японската компания Мицубиши Хеви Индъстрийс и италианската компания Леонардо. Европейският производител на ракети Ем Би Ди Ей също ще се присъедини към проекта, а Мицубиши Илектрик, Ролс Ройс Пи Ел Си, Ай Ейч Ай и Авио Аерео ще работят по двигателя./БТА/


11
Още по темата: ИталияЯпониясамолет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Ако е като преди 1 месец
Ако е Нов -като Миг 29, на картинката, може да си го купат от руснаците и да спестат зора за разработка! :):):)
6
0
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 1 месец
Е ти колко мислиш отнема разработката, производството и внедряването на 1 самолет . Ф22 и Ф35 са с различни цели .Ф22 е самолет за въздушно превъзходство докато Ф35 е многоцелеви , просто се използват в различни ситуации. От Ф35 вече има около 1000 произведени , за справка един Су57 е така проектиран че масовото му производство е много трудно та макар и проектиран средата на 80-те от него има само шепа произведени и половината са тестови .
5
0
 
7
 
! Отговори
Един с една преди 1 месец
''Готвят'' Готви се леща и боб , а не смаолети...те ПОДГОТВЯТ ...в журналистическия как си взимате изпитите???
4
10
 
8
 
! Отговори
Резидент Гумен Гадев преди 1 месец
А ние си купихме хартиени самальотчета на 50 години - кой кат нас, няняняня!
3
3
 
6
 
! Отговори
Каквото има да преди 1 месец
става ще стане преди 2035-та, закъсняват за купона.
2
2
 
3
 
! Отговори
Ники преди 1 месец
Това е новина от преди 1 месец
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е щом ше е най-съвършен добре... То за всеки нов му казват, че е най-съвършен докато стане антика след 5 години. А употребата му е меко казано съмнителна.