Путин: Цените на енергията доближават икономически обосновано ниво

Русия изпълнява ангажиментите си като енергиен доставчик
Обновена: 25 май 2023 08:23 | 25 май 2023 08:05, Елка Василева
45
Путин: Цените на енергията доближават икономически обосновано ниво
Снимка: архив, БГНЕС

"Цените на енергията се доближават до икономически обосновано равнище", каза руският президент Владимир Путин. Той заяви още, че Русия продължава да изпълнява ангажиментите си като енергиен доставчик, предаде Ройтерс.

На форум на доминирания от Москва Евразийски икономически съюз Путин повдигна въпроса за недостига на енергия в Европа. "Сега, слава Богу, цените на енергията се доближават до икономически обосновано равнище", увери руският президент. "Но кой е виновен за това, което се случи?", попита в същото време той, имайки предвид рязкото поскъпване на енергоносителите след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Путин обаче не навлезе в подробности за цените, отбелязва Ройтерс.

Руският президент говори на пленарната сесия на Втория евразийски икономически форум в Москва, на която присъстват още колегите му от Беларус, Казахстан и Киргизстан.

В сряда "черното злато" поскъпна, след като доставките на суров петрол и на гориво в Съединените щати намаляха, а предупреждението, отправено от саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд "към спекулантите", загатна за евентуални по-нататъшни съкращения на добива от ОПЕК+. Някои инвеститори възприеха изявлението на Ал Сауд като сигнал, че групата, която включва Организацията на страните износители на петрол и нейни съюзници, сред които и Русия, може да обмисли на среща на 4 юни допълнително намаляване на производството, посочва Ройтерс.

В същото време, отбелязва агенцията, е възможно думите на Путин за цените да са индикатор, че в непосредствен план групата няма да понижи производствените квоти.

По-рано този месец руският президент заяви, че намаляването на добива от ОПЕК+ има за цел да поддържа цените на определено равнище. Тези негови думи влязоха в противоречие с уверенията на лидерите на други държави от групата, че тя не се стреми да управлява пазара по този начин.

На форума Путин повдигна и въпроса за мистериозните експлозии през септември миналата година на газопроводи по дъното на Балтийско море за доставка на руско "синьо гориво" от Русия за Германия. "Те взривиха "Северен поток 1", не започнаха Северен поток 2“, каза той.

Без да предоставя доказателства, Русия многократно обвини Запада за взривовете, които причиниха сериозни щети на газопроводите. Следователи от Швеция и Дания, в чиито изключителни икономически зони станаха експлозиите, казаха, че става въпрос за саботаж, но не посочиха кой е извършителят, посочва Ройтерс.
(БТА, Николай Станоев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
cazzo duro(13-ти път преди 11 месеца
Забелязал съм, че ако напишеш ***. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?До дежурните по путин:Момчета, от 120 различни айпита ще вляза и пак ще си оставя коментара. И всеки път като проверявам дали сте ме изтрили, ще слагам минуси на жужи. Така че, ползата от вашата " работа" ще е обратна.Хайде, със здраве. И вземете се разходете малко. Или си намерете свястна работа.
22
0
 
12
 
! Отговори
Паню Баирски преди 11 месеца
Тоя въшкарник Путин никой не го пита, неговата песен е изпята.
21
7
 
18
 
! Отговори
Вин преди 11 месеца
До#21 Вярно, че е голям Джуджака, разказа играта на Московията за десетилетия напред, а най-вероятно завинаги:)
20
8
 
3
 
! Отговори
Мисирки на война преди 11 месеца
"Без да предоставя доказателства, Русия многократно обвини Запада за взривовете, които причиниха сериозни щети на газопроводите." ПЪРВО руснаците не ги пуснаха да съберат диказателства; ВТОРО когато бизнеса е супер-печеливш и от него се пълни хазната със валута най-логично е сам да го взривиш, ТРЕТО серизните щети ли се вика на унищожаване?
19
21
 
7
 
! Отговори
Един с Една преди 11 месеца
Путин е голям !
18
2
 
2
 
! Отговори
Брей! преди 11 месеца
Нямаше тоя път "окупационният режим", това да не би да не някакъв напредък в журналистическото дело?
17
3
 
15
 
! Отговори
Хайли-лайклии стайл преди 11 месеца
"Без да предоставя доказателства" - един дртайл само - а допуснаха ли ги за оглед и събиране на доказателства?
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Съхранението на енергия в бъдещето, ще е може би зеления водород и разни вицове и гравитационни батерии.
15
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
С тия панели дето ги настроиха, лятото ще има големи излишъци на електроенергия.
14
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 11 месеца
Това е въпрос за 1 000 000 ...кой е виновен ?!Виновният го няма, той е на нивата да копа...!!!Но който се смее последен, най-добре го прави!
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Fyck Biden . В Испания е така. Защо не замина за Русия да си уредиш живота?
12
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Павиан. Негодно руско племе. Да не дава Господ тези да те освобобдават
11
8
 
31
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ИЗЛАГАЦИЯ ПО КРАДЕНЕ НА ЗЕМЯ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ГЪЛГА СТРАШНО МНОГО ПАРИ НА МЕСЕЦ ПЛЮС, ЧЕ ИЗСЕЛВА НАСЕЛЕНИЕТО БАРАБАР С БЕЖАНЦИТЕ ОТ ТАМ И ТЕ ВСИЧКИТЕ СА БАЯ РАЗХОД НА МЕСЕЦ СЪЩО! ЗА ДА ИЗДЪРЖАТ ФИНАНСОВО ОТ МОРДОРСКОВИЯ СА ПРИНУДЕНИ ДА ПРОДАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ГАЗ И ПЕТРОЛ НА ВСЕ ПО И ПО НИСКА ЦЕНА! МОРДОРСКОВИЯ ФИНАНСОВО Е НА РЪБА И ЗЛАТО ПРОДАВА В МОМЕНТА И ЩЕ ИЗДЪРЖИ ФИНАНСОВО ПРЕЗ 2023-ТА ГОДИНА НО 2024-ТА НАДАЛИ :D
10
12
 
33
 
! Отговори
Вин преди 11 месеца
Все едно, по време на ВСВ да се цитира непрекъснато, какво е казал Хитлерпо въпросите за развитието на световната икономика! Този е издирван военнопрестъпник, ако не знаете, заповядал умъртвяване на хора както си спят, живеят, радват се на живота, унищожител на градено с десетилетия!!!
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо Путин не старее? Гледах едно такова видео по тубата. Ама верно, има снимки на Путин още от първата световна. Това наистина е странно, понеже приликата е поразителна. Все пак не всеки може да се похвали, че се е фотографирал преди повече от 100 години.
8
33
 
12
 
! Отговори
Колайдерът в ЦЕРН преди 11 месеца
Ако Европа не изкара някакво чудо като реактор на студен синтез или енергия от антиматерия, ЕС остава в ХХ век, докато останалият свят продължава да се развива.
7
30
 
15
 
! Отговори
Fyck Biden преди 11 месеца
В Испания съм.Преди 2 години плащах 15 цента за това сега е 30 цента за киловат.Газта е двойно.Горивото двойно по високо. Храната двойно.Да кога ще издържат хората така?
6
35
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Зарасди един регионален конфликт, какъвто се явява този между Русия и Украйна, западът ще разпали световна война, ядрен апокалипсис и колапс на икономиката. Кой ви би да се месите в нещо, което не е ваша работа? Пуста алчност.
5
34
 
19
 
! Отговори
паф преди 11 месеца
всеки божи ден русия печели САМО от продажба на газ 800 млн.! чакайте да я забатачи руската икономика, като европейската!.....от умрял писмо!
4
32
 
26
 
! Отговори
народа казва преди 11 месеца
вола като рие, хвърля на гърба си!.....ей това направиха ЕС и сащ!