Румъния блокира достъпа на Австрия до НАТО?

Отмъщава ли за Шенген?
23 сеп 2023 22:25, Александър Попов
98
Румъния блокира достъпа на Австрия до НАТО?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според публикации в австрийски медии Румъния блокира участието на Австрия в заседания на НАТО. Двама офицери на австрийската армия чакат в Брюксел от седмици  за акредитация в НАТО. Достъпът е забавен от Румъния, която е поискала време за размисъл, съобщава общественото радио и телевизия ОРФ.

Смята се за сигурно, че става дума за реакция в отговор на ветото на австрийското правителство, съобщават днес ежедневниците „Залцбургер нахрихтен“ и „Оберйостерайхише нахрихтен“.

Румънската делегация в НАТО не е пожелала да коментира случая пред „Залцбургер нахрихтен“. В становище по случая говорител на НАТО е оценил високо дългогодишното партньорство на Австрия и е заявил: „Разчитаме на Румъния и Австрия да решат онези двустранни проблеми, които биха засегнали дейността на австрийски офицери на постове в НАТО.“

Министерството на отбраната на Австрия "се е свързало със съответните служби на НАТО чрез военното представителство в Брюксел", е заявил говорителят на армията Михаел Бауер пред вестника. Освен това министерството е в тесен контакт с Министерството на външните работи и Федералното канцлерство.

Австрия е свързана с Алианса чрез "Партньорство за мир" и ръководени от НАТО операции с мандат от Съвета за сигурност на ООН. Участието на Австрия в срещи на НАТО вече беше блокирано от Турция след 2016 г. в продължение на години.  Тогава причината беше австрийското вето върху преговорите на Анкара за присъединяване към ЕС.

Румънският министър-председател Марчел Чолаку неотдавна засили натиска върху Австрия и поиска до декември тя да одобри присъединяването на страната му към Шенген. Ако Австрия гласува против присъединяването на Румъния към Шенген на една от следващите две срещи на министрите на вътрешните работи и правосъдието на ЕС, той ще оспори решението пред Съда на Европейския съюз (СЕС), е заявил премиерът според румънската информационна агенция Аджерпрес, съобщава ОРФ./БТА/Цветана Делибалтова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
36
 
! Отговори
Вярно преди 7 месеца
Браво на Румъния. Те поне имат политици а не като нас само заплатаджии. Кога ли и нашите ще покажат, че имат топки а не......?
71
0
 
24
 
! Отговори
Бианка от Румъния преди 7 месеца
Румъния и България трябва да си партнират, за да изпратят няколко хиляди мигранти през границите, които искат да отидат в Австрия. Помогнете на австрийците с демографската криза и малко "културно обогатяване".
70
1
 
16
 
! Отговори
Itso преди 7 месеца
Пак гласувайте и пак ще ви тепат, после пак ще гласувате и пак ще ви тепат и така во веки веков защото някои кратуни просто не увират.
69
1
 
36
 
! Отговори
Киро преди 7 месеца
Така се прави, а не като нашите предатели и шушумиги, да се продават на всеки като к...рви.
68
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на РУМЪНИЯ. А НИЕ ПАК СМЕ МЕКИ. Ало осъзнайте се в това народно събрание. Неоставайте Румъния сама да води тази битка. Заедно с нея блокирайте и вие всичко Австрийско и Холандско. Няма време повече за разговори трябва тояга. Те ни блокират заради икономически интереси. Не става с приказки , а с ответни мерки.
67
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ами Румъния въпреки корупцията някак си намери макар и трудно по-добри политици, които да бутат тази държава!! Ние сме доказателство, че сме държава без стопани, без водачи, без контрол, без собствено мнение, нагаждачи на чужди интереси!
66
1
 
26
 
! Отговори
гошо преди 7 месеца
Румъния добре, но ако се поставят пътни такси в пъти по-големи за австрийските камиони бързо австрийците ще клекнат.
65
1
 
29
 
! Отговори
Ник преди 7 месеца
А ние КОГА?????? Или ще си трайкаме само!!!!
64
0
 
4
 
! Отговори
да си жив и здрав!:) преди 7 месеца
До Знаещ Добре е,брато,че има като теб по форумите,че тия головодници с тяхната безмозъчност, дето се надкрякват един друг, са направо отчайващи!
63
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на румънците - не са такива плазмодии като нашите полиЦици
62
1
 
7
 
! Отговори
До 77 преди 7 месеца
И още една, но за нас: Преклонена глава, сабя не я сече
61
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и какво от това, все едно русия може да нападне страна заобиколена от всякъде от нато.
60
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Румънците са пичове!
59
20
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Румънците правят услуга на австрийците. Ние безплатни услуги не извършваме.
58
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ето така се прави като румънците,а не като нашите подлизурковци.После се чудите защо не ни се празнуваше на 22-ри септември...заради подлизурковци,които клечат пред посолствоТО.
57
0
 
32
 
! Отговори
преди 7 месеца
Каквото повикало - такова се обадило !Стара българска поговорка.
56
1
 
37
 
! Отговори
болгар преди 7 месеца
Нашите мекотели какво чакат, защо и те не се присъединят към румънците?
55
7
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
До 10 "БЪЛГАРИЯ Е РУСКА ДУПКА." - и ТИ си това, дето се подава от нея.
54
1
 
29
 
! Отговори
Майора преди 7 месеца
Крайно време беше да стане таков нещо! Още по добре би било и България да направи същото с двете страни докато се откажат от вето!
53
8
 
20
 
! Отговори
Този Който преди 7 месеца
Почти всичко на север от Карпатите е било немско до към края на първата световна война. Личи си и по градовете и хората, живеещи там. А у нас всичко на юг от Дунав е било вилает и губерния в последствие. Къде са разликите и къде са приликите се пита в задачата.