Как негативната настройка към живота ни вреди?

Избягвайте мисли за минали провали
16 юни 2021 19:14, Михаела Лазарова
7
Как негативната настройка към живота ни вреди?
Снимка: istock

Чувствате се уморени, демотивирани, често страдате от настинки и други неразположения? Знаете ли че причината за всичко това може да се крие в негативните мисли, които са превзели живота ви. Обикновено те са продукт на усещането за несигурност. Тъгата се прокрадва всеки ден по малко и руши нашето емоционално и физическо здраве.

Какви са видовете отрицание или негативизъм?

Негативността може да се прояви по много начини:

  • Цинизъм и общо недоверие към хората и техните мотиви;
  • Враждебност, недружелюбност и липса на желание да създаваме нови контакти;
  • Забелязване предимно на лошото, дори при положителни събития;
  • Вярване, че ако някой не е съвършен, то той не е достойна личност;
  • Вярата, че лошото е неизбежно;
  • Обвиняване на другите за личните неуспехи, усещане за жертва;
  • Мисленето, че ако хората или обстоятелствата се променят, можете да бъдете щастливи;
  • Очаквания от хора, работата, и ако не получим очакваното, изпадаме в депресия.

Как негативната настройка към живота ни вреди?

Съвсем естествено е, когато се чувстваме тъжни, да изпитваме и негативни мисли. Но когато това се превърне в дълготраен процес, здравословното ни състояние е сериозно застрашено.

Отрицателността поставя нашето тяло в режим на битка, нивата на стресовия хормон кортизол се покачват. В малки количества стресът има ползи. Но продължителните стресови периоди нанасят щети на имунната система. Ето защо според редица западни проучвания, негативните хора боледуват по-често в сравнение с тези, които са положително настроени.

Негативизмът може да отключи редица здравословни неразположения и проблеми, сред които главоболие, болки в гърдите, безсъние, стомашни неразположения, депресия, чувство за безпокойство, диабет, покачване на кръвното, социално оттегляне, преяждане и други.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Добромир преди 1 месец
не гледам телевизия Слава на Бог
6
1
 
2
 
! Отговори
Софи преди 1 месец
патето яки и кучето чопър анимацията за деца е помия твори се от възрастни затова не гледайте телевизия и интернет глупости спокойствие
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стресът е полезен във всякакви дози. Само злобата здраво съсипва хората.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не е съвършен,но едно е да имаш дребни недостатъци и съвсем друго да ти липсват първите 7 години от възпитанието..
3
1
 
1
 
! Отговори
от Ямбол преди 1 месец
Иии, това го бях забравила... как тичах след един мъж и водех и двете момчета, които отглеждах за кураж,естествено, без да знаят, но той беше заминал за Враца..А момчетата..не стига че ги черпих и похарчих последните пари, толкова се забавляваха, смяха, спукаха ме от подигравки, така, по детски. Добре, че съм го забравила.
2
0
 
7
 
! Отговори
Миналите провали преди 1 месец
ни служат за урок. Не бива да се вторачваме в тях и да си въобразяваме, че някоя такава неудача ни е провалила живота веднъж завинаги. Но не бива и да ги забравяме, защото характерът си е характер. Направили грешка в миналото? В 99% от този род случаи, провалът се дължи на някаква наша склонност, слабост или недооценено предпочитание. Обстоятелствата само са спомогнали. Рядко се случва бедата да е била непреодолима. Затова трябва да анализираме грешките в поведението си и да си направим изводи.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мише ако си затворим устата и сам сигурен че й виросът щте изчезне да знаеш то беше марка е и мранксне та на човек му писва на щепсела било то и за добро абе ти немаш ли гадже САС нещото да се занимаваш а ако немаш а ти пусна едното мъдо да го гониш та да се дпеш да дранкаш малко почини имаш нужда като гледам