Как да почистите обувки от различни видове кожа?

Велурът е капризна кожена материя, която изисква специални грижи
9
Как да почистите обувки от различни видове кожа?
Снимка: Istock

Есента и зимата са двата сезона, в които цапаме обувките си най-много. Валежите от дъжд и сняг правят условията сурови и са истинско предизвикателство за обувките и ботушите. Кожените обувки могат да пострадат сериозно от влагата и калта. Правилното им почистване е съществено за запазването на обувките и ботушите ви в прекрасно състояние за по-дълго.

Но не всички кожени обувки се почистват еднакво. Различните видове кожа се нуждаят от специфични грижи. С помощта на някои трикове за поддържане на кожените обувки ще ви помогнем да ги направите отново като нови.

Как да почиствате кожените си обувки? Ето няколко полезни съвета за някои от най-разпространените видове кожа.

Обувки от гладка кожа

Най-напред свалете връзките, ако има такива. След това изчеткайте мръсотията със суха четка или памучна кърпа. Ако използвате четка, най-добре е да е с естествени косми, за да не надраскате и увредите кожата.

Смесете малко вода в купа с 1-2 чаени лъжици течен сапун и разбъркайте. Внимателно потопете памучна кърпа в разтвора, изцедете я добре и избършете добре кожата на обувките. Повторете това, докато се уверите, че мръсотията е паднала изцяло. След това избършете с чиста влажна кърпа, която е напоена само с вода, за да премахнете остатъците от сапун.

Велурени обувки

Велурът е капризна кожена материя, която изисква специални грижи. Трудно е да се почисти и често остават петна.

За да почистите велурени обувки или ботуши, най-напред използвайте суха четка, но с по-груб косъм, с помощта на която да отстраните засъхналата мръсотия и остатъци. Действайте с леки кръгообразни движения, за предпочитане по посока на влакната на велура.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така да изчистим обувките от полепнали различни видове кожа? Ние да не сме някакви извергги да ритаме хората!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бабите ни не са имали специални препарати, но не са ходили и с ц.ъ.р.вули. Купувайки си нови кожени обувки, първо са ги почиствали идеално, за да не остане по тях дори и прашинка и след това съвсем леко са ги намазвали със свинска мас. Оставяли са обувките една нощ, за да поеме кожата им маста и след това са ги лъскали до блясък. Така кожата ставала по-мека и по-устойчива на влага.
5
1
 
2
 
! Отговори
Лисана преди 1 година
Като убедите мъжа си, че може да докаже предаността си към вас и семейството като почиства обувките ви всяка сутрин.
4
0
 
3
 
! Отговори
Кубинка преди 1 година
По-добре е изобщо да не ги цапате, не слизайте от жипката, докато не сте паркирали в мола.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че кой нормален човек си взима обувка с различни видове кожа?
2
0
 
2
 
! Отговори
Тираджията Z до 1 преди 1 година
Велура го минаваш с четка с твърд косъм и е готов за употреба.Нося на работа велурени обувки и ги убивам от носене в дъжд, кал,слънце, топло,студено, мръсно, чисто,сухо влажно.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мила МиКаела, за велур и набук си има специални четки така че не се прави на разбирачка щото на село няма кой да ти каже как се третират различните видове кожи.Отделно за набука и валута има специални препарати без които тези кожи заминават след няколко общувания при неподходящи условия.В детайли няма да влизам защото никой не ми плаща да отварям баламите. И НЕ, не съм обущар.