Доминик Монахан срещу най-опасните животни, а у дома - гледа питон

Актьорът от "Властелинът на пръстените" за Dnes.bg
22 апр 2017 10:00, Александър Попов
0
Доминик Монахан срещу най-опасните животни, а у дома - гледа питон
Снимка: Viasat Nature

"Диви същества с Доминик Монахан" се завръща в ефира на Viasat Nature на 24 април. В третия сезон Доминик ("Властелинът на пръстените", "Изгубени") изследва някои от най-отдалечените кътчета на страни като Боливия, Мадагаскар, Шри Ланка, Мозамбик и Филипините, докато търси най-големите, най-странни и най-страховити живи същества.

Индийска кобра, летящ гущер, гигантски китови акули и редкия и много страховит Айе Айе от Мадагаскар са само няколко от съществата в списъка на му този път.

Със съдействието на Viasat Nature ви предлагаме интервю с Монахан, специално за читателите на Dnes.bg.

 Ти си по следите на диви животни, но за да правиш това, трябва и самият ти да си малко див, нали?

Със сигурност темата трябва да ти е интересна. Струва ми се, че доста хора ги е страх от дивите създания и местата, където те живеят, като джунглите, океаните или пустините. Така че смятат, че ако те интересува това, трябва да си откачен, но аз не се чувствам луд, просто ми е интересно.

В такъв случай, каква е главната цел на предаването - да покаже истината за животните, които плашат най-много хора?

Абсолютно. Аз съм голям почитател на разбулването на митове от всякакъв вид. С различните ми занимания и хора, които срещам и нещата, които започвам да разбирам, разбивам мита, с който тези животни се свързват понякога. Има много чудовищни митове за природата. Не много отдавна, животни като горилите, лъвовете и тигрите са били възприемани просто като чудовища, а някои от тях дори все още са, но малко по малко научаваме нови неща за горилите, шимпанзетата, лъвовете и полярните мечки. Вече не ги възприемаме просто като създания, които могат да ни наранят. Това, обаче, все още продължава да е така по отношение на други животни. Например, много хора смятат, че всички скорпиони са опасни, че змиите са слузести, че паяците ще ви влязат в устата докато спите. Това просто са неверни митове, които не са от полза нито на нас хората, нито на въпросните животни.

А ти самият имаш ли домашен любимец, разкажи ни нещо за него?

Имам животни. Не ги считам за домашни любимци, защото мисля, че когато хората си взимат „домашни любимци“, го правят по малко по-различни причини от мен. Гледам животни по-скоро с наблюдателска и изследователска цел, отколкото за да ми правят компания.  Макар и тази компания да ми е приятна, целта ми е да науча колкото се може повече за тях. По тази причина имам питон, два гущера, тарантула, три гърмящи змии и два кошера пчели.

Уау, това е впечатляващо! Работил ли си с интересни животни на снимачната площадка на “Властелинът на пръстените“ и каква е разликата с това да снимаш свой документален филм за дивата природа?

Не сме имали големи животни на снимачната площадка. Имаше една сцена с паяк-ловец под земята, както и с гигантски стоножки, но те не са застъпени много. Разбира се, работихме много с коне, които са много красиви. Мисля, че връзката между кон и човек може да е много задълбочена и специална. Но в общи линии работата беше с хора. Имаше един-два случая, когато горски животни по случайност се бяха вмъкнали на снимачния терен, разбира се и някой друг паяк или по-едри животни. И много пъти ми се е щяло да си седят навън, за да можем да си работим на спокойствие, нали разбирате.

От къде идва интересът ти към такива опасни и необичайни животни?

Не съм много сигурен, честно да ви кажа. Винаги го е имало, до колкото мога да си спомня. Едни от най-ранните ми детски спомени са как ловим гущери с брат ми в Италия, когато съм бил може би на шест или седем. Винаги съм бил очарован от динозаврите и открития космос и създанията, които е възможно да живеят там. Когато бях дете, четях много книги за тигри, горили и орангутани, за островите Галапагос, и всичко това винаги много ме впечатляваше. Страшно ме интригуваха и мравките, когато бях дете. Винаги, когато се натъкнех на мравуняк, се навеждах да го разглеждам и да играя с тях. Сигурно много съм им лазил по нервите. Винаги съм го имал това любопитство, което така и не ме напусна.

На няколко пъти в предишни сезони на "Диви същества" беше сериозно наранен, но докторите успяха да те позакърпят и да те вдигнат на крака за нови приключения. Какво трябва да ти се случи, за да спреш да правиш това предаване?

Боже, наистина не знам! Виж, аз полагам големи усилия, за да пострадам в това предаване. Има няколко случая, в които животните бяха по-умни от мен и ме изненадаха. Мисля, че ако бях контузен до такава степен, че това да повлияе живота ми, тогава бих се замислил. Обаче, аз просто съм си чупил няколко кости и един-два пъти ме разпориха, което не може да навреди на желанието ми да се върна по тези места. Даже и да не правех "Диви същества", щях да си правя екскурзии, за да изследвам животни до края на живота си, това е моята причина да пътувам.

А кое е най-изумителното животно, което срещна по време на снимките на 3-ти сезон на "Диви същества"?

Имаше някои наистина изключителни моменти, например, операцията на африканския слон беше наистина впечатляваща. В Индонезия се доближихме наистина близо до огромен мъжки орангутан, който беше доста властен. Голям почитател съм на насекомите и рептилите, с насекомите винаги има изненадващи моменти, които не си очаквал. Доста си е впечатляващо да се натъкнеш на мравки-войници и мравки-шофьори в дивата природа. Видяхме една изумителна богомолка със странни мутации. В Еквадор веднъж се натъкнахме на паяк, която вървеше заедно с мрежата си, оплетена в краката му и когато види животно, което иска да оплете в нея, просто я хвърля, точно като рибар. Такива неща се запечатват в съзнанието ми, колко невероятни са тези животни.

Какво искаш да кажеш на хората чрез тази поредица?
 
Винаги съм се надявал, че "Диви същества" ще вдъхновява хората да се грижта за животните, затова се радвам, че вие му обръщате толкова внимание. Да се надяваме, че това променя отношението на хората към тези животни занапред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: Доминик Монахан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари