Битката за Белия дом

За какво гласуват американците, как избират президента си и какви са пътищата на Обама и Маккейн към Овалния кабинет
3 ное 2008 13:02,
30
Битката за Белия дом
Един от двамата. Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Ден преди изборите в САЩ Dnes.bg ще направи опит да ви запознае с особеностите на гласуването, начините и пътя на новоизбрания президент до Белия дом.

217 години - толкова стара е американската избирателна система.

Според нея президентът не се избира пряко от народа, а от Избирателната колегия на САЩ.

В нея са застъпени всички щати пропорционално на представянето им в двете камари на Конгреса.

Минимумът е трима представители (Аляска), а най-много - Калифорния (55), Ню Йорк (31) и Флорида (27).

В Избирателната колегия има 538 членове (броят на сенаторите плюс броя на членовете на Камарата на представителите, плюс трима души за Федералния окръг Колумбия, или 100 + 435 +3 - бел. ред.).

Победител в президентската надпревара е този, който успее да получи най-малко 270 гласа в Избирателната колегия.

По този начин един политик може да влезе в Белия дом, макар да не е получил мнозинството от гласовете на избирателите, както стана преди 8 години при надпреварата между републиканеца Джордж Буш и демократа Ал Гор.

Иначе казано, американският “модел” на демокрация се характеризира с:

1. Концентрация на изпълнителната власт в ръцете на президента - лидер на една от двете най-големи партии;

2. Формално и реално разделение между законодателната и изпълнителната власт;

3. Балансиран двукамарен парламент;

4. Двупартийна политическа система;

5. Децентрализация и федерализъм.

Кой обаче ще отмъкне водачеството за Овалния кабинет?

Последният социологически сондаж на “Галъп”, резултатите от който бяха публикувани в понеделник, дава на Барак Обама преднина от 11% - 55 на 44% за Джон Маккейн.

На финалната права водачът в надпреварата за Белия дом, демократът влезе в задочен дуел с опонента си републиканец.

Пред 80 хил. души в Кливланд, Охайо, Обама заедно със съпругата си Мишел и двете им дъщери обяви, че само ден дели САЩ от промяната.

Обама продължи атаките си срещу Маккейн на тема лошото икономическо състояние в страната и каза, че неговата политика ще бъде продължение на икономическата и външнополитическата политика на администрацията на президента Джордж Буш.

На свой ред Маккейн изтъкна, че предлаганата от Обама политика ще доведе до "още по-дълбока и болезнена рецесия".

"Разликата между мен и сенатор Обама е, че нашият план ще създаде работни места, а неговият план ще повиши данъците върху дребния бизнес, ще увеличи осигурителните вноски на семействата и ще ореже работни места", каза републиканецът.

Вижте тук икономическите им платформи

Биографиите на двамата кандидати за Белия дом.

Барак Обама е роден на 4 август 1961 в Хавай.

През 1983 година завършва политически науки в Колумбийския университет.

Продължава образованието си в Харвардския юридически факултет. След като завършва, Обама се връща в Чикаго, където практикува като адвокат по гражданско право.

Започва политическата си кариера през 2005 година като сенатор в Илинойс.

На 10 февруари 2007 година в Спрингфилд, Илинойс, Обама обявява, че ще се състезава за номинация на Демократическата партия на следващите президентски избори в САЩ.

Обама е женен, има две деца.

Джон Маккейн
е роден през 1936 г. във военната база Коло Соло в Зоната на Панамския канал в семейството на потомствени офицери - дядо му е адмирал, участник в двете световни войни, баща му – също адмирал, е главнокомандващ американските сили в Тихия океан по време на войната във Виетнам.

През 1958 година Маккейн завършва Американската военноморска академия в Анаполис. 22 години е пилот във военноморския флот. Участва във Виетнамската война.

След като се оттегля от флота и се установява в щата Аризона, Маккейн влиза в политиката. През 1982 г. е избран за член на Камарата на представителите на американския Конгрес от неговия първи избирателен район в Аризона.

След два мандата в Долната камара на Конгреса е избран за сенатор от Аризона през 1986 г. След това е преизбиран през 1992, 1998, и 2004 г.

Маккейн бе претендент за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия през 2000 г., но бе победен от сегашния президент Джордж Буш.

Мaккейн е женен. Има седем деца - четирима синове и три дъщери, и четирима внуци.

Обама или Маккейн?

Белият дом вече чака новия си обитател.

Вижте и как останалата част от света очаква избора на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Престанете да се сравнявате! смешно е!
28
0
 
0
 
! Отговори
Debora. преди 15 години
След като спечели Обама, ще *** кутия шоколадови бонбони и право на гости при Бен Ладен, да си преговарят за мира и спокойствието в света.Ще помоли евреите и палестинсите да мирясат, а на иранци ще им каже,че това което правят, никак не е красиво. Честно да ви кажа, на тези хора морето им изглежда до колене! майтап си правят.
27
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Чесно бях за Обама, но се отказах, като каза Хилари, че все едно била тя това викам си егати и работата, нали едно говорехме а сега друго ще вършим, а зад Хилари са големте американски масони, ще доживеем да видим сега и американски комунизъм ей, тия расипаха света бе, от кадето са минали всичко разложиха, както си и написаха де, сега доглозгат САЩ....
26
0
 
0
 
! Отговори
jonny преди 15 години
"Това е направено с цел и щатите с по-малко население да имат глас при решаване на избора за президент.Иначе само големите градове,където преобладава мнозинството от населението биха имали основния глас при избирането."Ако логиката, която излагаш е вярна, то това е все едно гласът на една баба от с.Ябълково да има по-голяма избирателна тежест от твоя или моя глас, защото живеем в големи градове. А това противоречи на принципа за равни избирателни права на гражданите, гарантирани по конституциая (българската, а сигурен съм и по американската). Причината според мен е друга. В миналото, когато е писан този закон отделните щати са получавали действително гласове в избирателната колегия, пропорционални на населението в тях. Избираталната система е била сведена на ниво щат, защото тогава провеждането на федерални президенски избори, едновременно в цяла Америка е било невъзможно за по-малко от 2-3 месеца.
25
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако в България се избираше президент между *** и българин за кого ше гласувате ? Така ще е и в Америка.Маккейн- защото е бял.В последния момент естественно 100/100
24
0
 
0
 
! Отговори
PPP преди 15 години
22, ти си зле. Пишеше, "както стана преди 4 години при надпреварата между републиканеца Джордж Буш и демократа Ал Гор", а преди 4 години беше между Буш и Кери. Но го поправиха. Кой изобщо ти говори за вътрешно партийни надпревари?
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Обама ще спечели и всички расисти ще си бръкнат отзад
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
11 няма грешка. Зле си. Пише, че "Маккейн бе претендент за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия през 2000 г., но бе победен от сегашния президент Джордж Буш.". Т.е. Маккейн е бил победен от Буш, както Хилари от Обама.
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Маккейн е супер. Обама не става. Дано Маккейн да спечили и всички комунисти да се пукнат от яд.
20
0
 
0
 
! Отговори
NOTORIOUS преди 15 години
американската изборна система е много хитро измислена - тя спомага за децентрализацията и федеративния принцип на отделните щати, плюс възможността един единствен глас да е решаващ за избора на президент. това принуждава кандидат президентите да се борят за всеки щат, а не само за големите щати. така че системата им е добра, остава да направят по-добрия избор.
19
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 15 години
българина предпочита Обама...???, но не приема ако в България например един мюсюлманин стане министър председател...Размисъл за интелектуалците..Ето това е западната демокрация за която ние не сме още дорасли.......Истината е че дали ще е Обама или Маккейн...външната политика на страната няма да се промени!Всички там работят за АМЕРИКА И НЕЙНОТО ЕДИНСТВО!и ние имаме надпис над Народното Събрание че СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА...но нямаме политици и национално отговорен капитал!Политиците ни са интелигентни но лешояди..Да си орел се иска смелост, а на лешояда и кучетата им се подхвърлят кокалчета...Може да са станали милионери , но в душите са си лешояди..ИМАТ ПАРИ НО НЯМАТ КЛАСА!
18
0
 
0
 
! Отговори
tzveti преди 15 години
N2: prav si! Takiva igri se vartiat v svetoven mashtab, niamame si i poniatie daje.N13: ako e Makkein, smiataite 4e oste ot utre ste po4va voina..Kvo se hvali s Vietnam?Tova s Irak beshe opit da si opraviat iikonomikata, no ne uspiaha...
17
0
 
0
 
! Отговори
бай Стоян преди 15 години
Българските социолози познават повече от американските си колеги.и понеже нищо не са познали до сега то и американците грешат ,от ноето следва че Другаря Макейн е новият президент
16
0
 
0
 
! Отговори
opkata преди 15 години
ei ma te sa kukli ...nata6a i ma6a v spor koi da to4i banicata
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abu alam явно си много ***... а пишеш по фориумите!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
Строгата учителка преди 15 години
Ами има, като е 10 пъти по-голям, що да няма. Бегай в час по География!
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ей борбата за власт и пари,ще ги побърка и двамата са един дол дренки,ще видите,че след изборите ще пламне някъде война за стабилизиране на американската икономика,дано не е тук наблизо,че горко ни.
12
0
 
0
 
! Отговори
basta преди 15 години
Гласовете са 538, значи е невъзможно да има 270 на 270. Победителя има най малко 270 на 268= 538.Сега схвана ли?
11
0
 
0
 
! Отговори
PPP преди 15 години
Преди 4 години надпреварата беше между Буш и Кери, доколкото помня. Във всеки абзац имате грешки.
10
0
 
0
 
! Отговори
PPP преди 15 години
Преди 4 години надпреварата беше между Буш и Кери, доколкото помня. Във всеки абзац имате грешки.