EXIT изпрати много поздрави на Европа

Чрез фестивалa EXIT, Сърбия изказа обидата си от визовите ограничения; французи и българи вдигнаха Нови Сад на крак
10 юли 2006 17:28,
EXIT изпрати много поздрави на Европа
Били Айдъл на линия, Dog Eat Dog размазаха публиката с Who's the King, Иван от Awake бе доста атрактивен за сръбските фенки, хора посрещат изгревa под музиката на Van Gogh. Снимки: Ivu/Stroeja.com

С акция за безпроблемно пътуване в Европа приключи тазгодишният фестивал EXIT в Сърбия.

Пред умалени копия на Айфеловата кула и Биг Бен, посетителите на фестивала можеха да направят своя снимка, като след това можеха да я получат на електронния си адрес, заедно с адресите на всички институции в ЕС, от които зависи пътуването им в Европа. Гражданите на Сърбия все още нямат възможността да пътуват спокойно заради визовите ограничения наложени от страните в ЕС.

Най-големият рекламен ефект за Сърбия тази година обаче без съмнение беше самият фестивал EXIT, който показа, че едно начинание може да се направи по европейски, в страна, на която упорито отказват да признаят, че се намира на същия континент, че дори и на запад от нас.

Заедно с акцията против визовите ограничения на фестивала се продаваше и малка книжка с кратки истории на хора, описали безумията, през които са минали, за да се доберат до виза за страна от ЕС.

За музиката обаче нямаше никакви визови ограничения, като на сцените се изявиха имена като Billy Idol, Scissor Sisters, HIM, Sofa Surfers.

Огромно бе напрежението преди сета на Junior Jack на Dance Arena, който бе сред най-очакваните имена на фестивалa. За съжаление, италианецът, който всъщност носи името Вито Лученте, предпочете да забавлява публиката с лекичък плажен хаус и поне според мен въобще не оправда хонорара си, поне до момента, до който издържах на сцената.

Коренно различен обаче бе сетът на французина Давид Гета, който въпреки ултра комерсиалното си звучене, накара няколко хиляди да мислят и танцуват в общ бийт до сутринта. „The world is mine“ накара дори и Давид да се разтанцува от височината на пулта си, усещайки че светът, или поне тези няколко хиляди пред него са в краката му.

Другото българско участие, освен  Теодоси Спасов – това на група Awake бе забавено по много неприятен начин, след като групата преди тях си позволи да остане на сцената 1 час, вместо плануваните 30 минути. Заради този проблем и не дотам доброто озвучаване, Awake успяха да излязат на сцената чак към 3 часа сутринта.

Друго забавяне прати ветераните Dog Eat Dog на сцената чак към 2 часа, макар да бяха обявени в 23:15.

Интересното е, че публиката пред сцената чакаше своите любимци Van Gogh, които свириха и миналата година на същата сцена. Въпреки това, че излязоха чак в 4 през нощта, музикантите доказаха култовият си статус, събирайки няколко хиляди, които да посрещнат изгрева заедно с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание