Пети в Европа сме. Господ е сърбин!

Комшиите спечелиха Евровизия, Елица и Стунджи взеха почетното пето място
13 май 2007 01:20,
Пети в Европа сме. Господ е сърбин!
Снимка: elitsatodorova.com

Българската песен "Вода" спечели пето място на конкурса Евровизия.

Нашите отличници Елица и Стунджи бяха по български емоционални и това, очевидно, не остана незабелязано - не само че отидохме на финал, ами влязохме и сред петте най-добри.

“Вода” ще остане в историята на Евровизия като една от най-бързо изкачилите се в класирането песни.

Най-добрата песен на Европа е сръбската "Молитва” на Мария Шерифович. С цели 268 точки сърбите оставиха цял един континент зад гърба си.

Прочувстваната молитва на мъжкото момиче в компанията на няколко балкански красавици успя да разтопи всичко живо - като започнем с бившите съветски републики, част от бившата Югославия и завършим с чуждоземните Финландия, Англия и още много доста по-северни народи, които масово гласуваха за сърбите.

Най-много точки за нашите дадоха Гърция, Испания и Кипър. България пък даде осем точки за Армения, десет за Македония и 12 за Гърция.

Единствената държава, която даде максималните 12 точки за България, бе Гърция. Още преди конкурса южните ни съседи обещаха да ни подкрепят, но поискаха от българските зрители да ударят едно рамо на техния изпълнител. В крайна сметка съюзът проработи и двете държави си дадоха "Отличен 12" една на друга.

Общо взето гласуването беше подчинено на добросъседски отношения и емигрантски общности. Всички бивши съветски републики даваха точки за Русия, балканските страни - една за друга, а нашите емигранти в Испания се погрижиха Елица и Стоян да получат 10 точки.

За разлика от концерта за полуфинала, изпълнението на Елица беше много по-стабилно, а Стунджи емоционално извика след края на парчето "Европа, обичаме те!".

Втора поредна година Европа показа, че й е омръзнало от парчета-еднодневки, изпълнени от еднотипни красавици или миловидни момченца.

Една част от страните бяха изпратили в Хелзинки определено колоритни участници - като травеститът от Украйна, който остана на второ място, или веселяците от Англия, далече от класата (и вида) на Роби Уилямс, да речем.

Дори победителката в конкурса - Мария, е далече от днешните Бритни Спиърс-идеали.

Петото място в конкурса гарантира място на България направо на финала догодина. Според правилата, домакин през 2008 на  Евровизия ще бъде Сърбия.

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание