Полярен студ и минус 24 градуса във вторник

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем е разпоредила да бъдат предприети спешни превантивни мерки във връзка с очакваното спадане на температурите
19 яну 2006 17:45,
Полярен студ и минус 24 градуса във вторник
Снимка: Булфото
По повод на метеорологичните прогнози за рязко спадане на температурите вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем е разпоредила да бъдат предприети спешни превантивни мерки, съобщи пресцентърът на ведомството.

Очаква се на 24 януари в Северна България температурите да паднат до минус 24 градуса. От 20 до 26 януари времето у нас ще бъде много променливо.

Изпратени са указания за проверка на организацията на дежурствата и оповестяването на органите за управление, силите и средствата за реагиране в регионалните структури на ДА "Гражданска защита". Извършена е подготовка на техниката за работа в зимни условия при особено ниски температури.

Предвижда се при необходимост и усложняване на обстановката в областните дирекции на агенцията да се въведат денонощни дежурства и да се подсилят спасителните групи.

Разпоредено е на областните управители да предупредят собствениците на електроразпределителните дружества да осигурят необходимия резерв от стълбове и проводници за извършване на аварийно-възстановителни работи в случай на прекъсване на електропреносната мрежа. В разпореждането е казано да се провери готовността на екипите от "Енергоснабдяване" за отстраняване на аварии в населените места.

Изпълнителна агенция "Пътища" и фирмите за зимно поддържане на пътната мрежа трябва да проверят готовността на техниката за работа при ниски температури и наличността от инертни материали за опесъчаване. Разпоредено е също така да се организира превозването на болните за хемодиализа при необходимост.

Регионалните инспекторати по образованието и кметовете на общини трябва да вземат мерки за осигуряване на отоплението в училищата.

В разпореждането до областните управители е посочено, че структурите на БТК по места трябва да проверят готовността си за работа с резервно електрозахранване.

Обръща се внимание на организацията за координиране на действията между всички регионалните структури на министерствата, ведомствата и търговските дружества.

Контролът по изпълнението на задачите е възложен на областните управители.

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии /МДПБА/ апелира гражданите да се съобразяват с метеорологичната обстановка, а при необходимост да звънят на аварийните телефони на "Гражданска защита": 0898 199 199, 088199, 862 60 75.

От министерството припомнят, че при ниски минусови температури, заледявания и снежни виелици трябва се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание