Въстанаха срещу шумна джамия в центъра на София

Жители подадоха сигнал за нарушаване на спокойствието им вследствие на призивите от джамията, които се правят по пет пъти на ден
12 юли 2006 13:57,
Въстанаха срещу шумна джамия в центъра на София
Джамията се оказа прекалено шумна и нарушава спокойствието на живеещите в близост до нея. Снимка: Булфото

Кметът на София Бойко Борисов е изпратил писмо до главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи, в което настоява за спазването на наредба номер 1 на Столичния общински съвет /СОС/ за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на общината, съобщи пресцентърът на Столичната община.

Писмото е във връзка с постъпили в администрацията сигнали за нарушаване нормалната обстановка и спокойствието на гражданите в централната част на София, където се намира джамия "Баня Башъ".

В писмото се посочва, че получените сигнали са заради отправянето на призиви за молитва чрез използването на високоговорители, инсталирани на джамията и използвани при извършване на всекидневните религиозни обреди.

Кметът изразява очакване за разбиране и съдействие от страна на мюфтията и отправя молба при извършване на религиозните ритуали в джамията да бъде спазвана посочената наредба. Борисов призовава за предприемане на необходимите мерки за намаляване силата на звука, за да не бъдат обезпокоявани гражданите с немюсюлманско вероизповедание, живеещи и работещи в района.

Главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов коментира за БТА, че към този час не е запознат с писмото. Той посочи, че призивът "Езан", който трае около минута и половина и трябва да се чете пет пъти на ден, за да призове мюсюлманите за молитва, се чете само по три пъти на ден в джамия "Баня Башъ".

За да не безпокоим хората, живеещи наблизо, пропускаме призивите в 5.30 часа и 23.10 часа. Изпълняват се само призивите в 13.40, 15.40 и в 21.10 часа, каза Хафъзов. По думите му, към момента високоговорителите на минарето към джамията работят достатъчно тихо. По обяд и следобед гласът, който чете призива "Езан", се заглушава от големия шум, предизвикан от трафика на автомобили по това време, коментира Хафъзов.

Той поясни, че призивът "Езан" е категоричен небесен императив, който има за цел да призове мюсюлманите за молитва в определени часове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание