ЕС иска да блокира интернет търсенията за инструкции за бомби

Търсенията за инструкции за направата на бомби в интернет трябва да бъдат блокирани на цялата територия на ЕС, смята еврокомисарят по правосъдието и сигурността Франко Фратини
11 сеп 2007 16:01,

Търсенията за инструкции за направата на бомби в интернет трябва да бъдат блокирани на цялата територия на ЕС, смята еврокомисарят по правосъдието и сигурността Франко Фратини, съобщи Ройтерс.

Според него интернет доставчиците трябва да блокират и сайтове, които предоставят такава информация.

Фратини смята да проведе операция сред доставчици и потребители, с която да демонстрира как с помощта на технологиите може да се спрат търсения на опасни думи като „бомба“, „убийство“, „геноцид“, или „тероризъм“.

Предложението, което ще бъде отправено към държавите членки през ноември, е част от редица антитерористични предложения, които се планират.

Сред тях са анализ на личните данни на граждани от държави извън блока, влизащи на територията на ЕС, както и създаването на система за ранно предупреждение към полицейските части при случаи на кражба на експлозиви.

Днес, шест години след атаките на Ал-Кайда в САЩ на 11 септември, в ЕС се провежда Европейски форум за проучвания и иновации в областта на сигурността.

Интернет се превърна в изключително важен фактор за бунтовническите групировки, които го използват да обменят опит, да разпространяват пропагандни материали до широк кръг потребители и да свързват членовете на различни звена, коментира Ройтерс.

Повече сътрудничество

На въпроса дали подобни планове за блокиране на потенциално опасна информация може да се считат за посегателство върху свободата на словото и правото на свободен достъп до информация, Фратини коментира, че предоставянето на инструкции за направата на бомби няма нищо общо с тези права.

„Правилният баланс, според мен, е да се даде приоритет на защитата на абсолютните права и най-вече на правото на живот“, казва той.

По думите му ограничения няма да се налагат в писането на мнения, анализи или историческа информация, а по-скоро на информация, която дава инструкции, които биха били от полза на терористи.

Според него ЕС ще даде общите насоки в това отношение, а всяка държава членка поотделно ще изработи детайлите.

В момента автоматичното блокиране на даден сайт е възможно едва в няколко държави в ЕС, сред които е Италия.

След като миналата седмица германската полиция арестува трима души, заподозряни в мащабна терористична акция, политиците призоваха към по-строг контрол върху интернет. Висшият апелативен съд в Германия обаче постанови, че тайното следене на компютри от страна на полицията е незаконно.


„Нивото на опасност в ЕС остава много високо“, казва Фратини. „Затова аз апелирам за повече и по-задълбочено сътрудничество.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание