Едно преподават, пък...

Образователният министър се диви, че има големи различия в стила на преподаване, проличало си от матурите
9 юни 2008 13:41,
40
Едно преподават, пък...
Снимка: БГНЕС

"Преди 20 юни трябва да станат ясни резултатите от матурата по български език и литература", съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев.

"Все още е твърде рано за генерални изводи, но това което прави впечатление е, че има големи различия в стила на преподаване", отбеляза той.

По думите на Вълчев, въпреки различията в подготвеността на учениците тестовете трябва да се запазят като изпитна форма.

Според него тестът не би затруднил онези зрелостници, които са посещавали занятията и са си учили уроците редовно.

"Що се отнася до матурите по математика и природните науки резултатите са много добри", коментира министърът на образованието.

Според него малко по-слаби са резултатите от държавните изпити по история, география и философия.

Попитан дали е възможно някои от явилите се на матури да оспорят оценките си, в случай, че не са доволни от оценяването, Вълчев заяви, че не се допуска такава практика, а и засега няма информация за подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Baba Yaga преди 15 години
Ама то така е, когато имат по 220 извинени отсъствия - това прави три предмета (история, география и философия), които не са посещавани цяла година. Но това не е точно така. Ако учат по 7 часа и по 5 дни в седмицата, за една седмица отсъствие от училище това са 35 часа. Това прави 6 месеца плътно отсъствие!
38
0
 
0
 
! Отговори
Baba Yaga преди 15 години
Най-важната дума в главата на всеки човек е собственото му лично име. Да, но името Димитър вече се изписва без последната буква, така - Димитъ. Ама той бил стресиран, написал го на контролно... По български език! Ама иначе - бил добро дете...Учениците пишат масово неграмотно. А по методика се учи, че колкото и гениални писания да е предал ученикът, ако те са написани неграмотно, той трябва да получи оценка слаб - 2 (две). На някои и двойката им е много. Той трябва да бъде спрян, докато не се научи да пише правилно. Или да пише, защото много ученици не познават и азбуките - кирилицата, латиницата... Да не говорим за глаголицата. И, понеже са чатърско и СМС-поколение, те пишат 4 и 6, вместо ч и ш. Дори и в заглавията на уроци, дори - и по време на писмено изпитване.За голяма част от днешната младеж българският език е по-чужд от английския!Учениците не различават семантиката (смисъла) на двойките:- светска/съветска (република, да речем)- преплувал/преплавал (с кораб) (Тихия океан, да речем)- оставам (тук/сам)/оставям (нещо, някого - сам)- правя (нещо)/права (линия)- любими (мой)/люби ме (прави любов с мен!)...Един ученик казва на друг: "Ти си най-големият лъжец, когото познавам. Попитах те за твоята интернет-кореспондентка три пъти. А ти ми даде три РАЗЛИЧНИ отговора. Първият път ми каза, че тя е китайка. Вторият път - че живее в Китай. Третия път - че живее в Бейджинг (Пекин)."Знанията им по история са фрапантни.- Константинопол е голям град, като ... Полша.- Спартанците се раждали с меч в ръка и умирали с меч в ръка.- По време на мумификацията, жреците изваждали отделните органи на починалия и ги поставяли в глинени буркани.- Видни участници във френската буржоазна революция (1789-1792) са... Жана д'Арк (участничка в 100-годишната война (1337 - 1475)) и генерал дьо Гол (участник във Втората световна война (1939-1945)).- Наполеон Лунапарк (Бонапарт)...Списъкът с любими примери съвсем не претендира за изчерпателност.---Защо е така?- Тате и мама им дават пари - по две учителски заплати на ден. За да не им се мотаят между краката, да не хабят електричеството, да не гледат общата любовница или общия любовник.-С тези пари децата им не си купуват книги, учебници, тетрадки, блокчета, химикали, моливи, водни бои... Купуват си грим, алкохол, цигари, наркотици, оръжие, ... Мислят, че като са правили секс с по-възрастен от тях, като са опитали тютюн, алкохол и наркотици са получили някакво висше познание и никой от учителите и родителите им вече не може да ги научи на нещо ново, важно, интересно... Вярват, че като убият някой съученик, набият полицай, учител или ***, като се уригнат в час или в междучасието се изпикаят в коша за ***, са много велики. Не дай Боже, да подкарат автомобил или мотоциклет!Ама то така е, когато имат по 220 извинени отсъствия - това прави три предмета (история, география и философия), които не са посещавани цяла година. Но това не е точно така. Ако учат
37
0
 
0
 
! Отговори
Мартин преди 15 години
Да, защо да оспорва оценката си.... ТО НЯМА КРИТЕРИЙ, ТОй твърди, че неможе да оспорим оценките си... абе Вълчев съсипа образованието ти.. Твойте реформи са като УРАГАН БРЕ.. ИДват НЕОЧАКВАНО (както стана на 14-ти септември, като каза за матурите) и след себе си оставя само развалини :)
36
0
 
0
 
! Отговори
Даскал Ботьо Петков преди 15 години
Да, разбира се, някои учители са преподавали по-добре от свои колеги, други са преподали повече материал, а трети са преподавали на над университетско ниво. Последното обаче не може да бъде засечено с теста от матурата.
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
разбира се,че ще има различни резултати! те са различни и при кандидат-студентските изпити! и това го знае всяко хлапе.а що се отнася до курсове,плащани от родителите- да, във всяка държава се плаща за образование! но...спокойно! учителите са длъжни да дават консултации- при това ежеседмично във фиксирани часове- това не е ли безплатно подпомагане! и то върху 380 лв заплата!време е нацията да се събуди и да разбере,че за образование се плаща и то много!като не плащаш- ще си останеш не много изучен! нали все се сравняваме с европейдския съюз- там е така!
34
0
 
0
 
! Отговори
шихан преди 15 години
Вълчев се опитва да лавира в лайномета дето сам си го сътвори. Вълчев, не се пробвай да ни пробутваш някакви врели некипели ами си ходи на майната си. *** квото можа, освобождавай поста, някой по-кадърен да оправи лайнарника дето го сътворихте със Сер/г/ейчо.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много добре!Направено е откритие!В различните училища се преподава по различен начин.Кой е виновен затова?Разбира се в никакъв случай Минисър Вълчев.Да не си помислите пък,че това са над 1500 служители на МОН,които ако ги попитате за какво получават пари няма въобще да могат да Ви отговорят!В никой случай това не са и тружениците от регионалните инспекторати на МОН.Виновна е системата-гнила и порочна.Бъдете спокоен г-н Министър!Учениците са еднакво глупави.Разликата в резултатите идва от различното ниво на интелегентност на квесторите.Много лесно могат да се сравнят резултатите на випускниците от една изпитна стая.Тагава ще се направят други изводи.
32
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
клавиатурата нещо не ми е читава , та , едно явление , наречено Дани , още - Дънди Боцката , Даниелка ( от другарите на Сер гейа) , или просто Дръгливия педеразззз ( от повечето учители) , прави в момента това , което и турчин не е правил за заличаване на българите като етнос , населяващ тези земи .Дани е най-обикновено гомно , характерно за всички обитаващи етажите на властта през годините на прехода ( с изкл. на В.Методиев ) , той се има за много Оправен , много усетлив и много интелигентен . Ортакува с най-големите олигарси и крадци ( щото такъв е живота ) богатее от допирации( щото така стоят нещата ) и въобще не му дреме за нация , народ , просвещение , и бъдеще на нацията ( щото на никой не му дреме , нали...) .Но съществената разлика от другите чукундури , които просто съсипват и крадат е , че Дани е самовлюбен нарцисист ( не знам дали точно това е термина ) , и като такъв се почувства мнооооого обиден персонално от учителската стачка . Един вид , лично на него да му спретнат някакви си *** с 300 лева заплата неприятности , при положение , че имаше къдееее по-големи *** и крадци в управлението на държавата . И сега Дънди , като отмъщение за неблагодарното стадо , освен тъпите матури , извършва и съкращение - около 30 -40% на ,,личния състав" в училищата , не за друго , а за ,, да го запомнят те него " . Ама , след 3 години тоя наплив в детските градини ще се прехвърли в училищата , ще станат паралелките 40 деца - много важно !!! Да си гледат работата , няма да произвеждаме умници , я !! На нас ни трябват сервитьори , таксиджии , зидари , и наши *** за държавния апарат - не някакви интелигенти , дето ще искат политиците да не крадат , полицаите да не взимат рушвет , и образователния министър да не носи вино на любовниците си , и да ги прави ,,експертки" в МОН , без да могат да пишат .Дани ще го запомним , обезателно ще го запомним.....
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Учителите винаги са били интелигенция; днешните учители - също. Да се твърди нещо друго си е опит за заяждане или ...просто завист. Само че в миналото обществото е уважавало учителя, а сега всеки се опитва да дава съвети как да си гледаме работата - как да си преподаваме уроците и как да си възпитаваме учениците...А някои хора дори се опитват да твърдят, че учителите не са интелигенция. Изясни си понятията, приятелю...
30
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
които все още употребяват изразите ,, оядени , нагли , мързеливи даскали " , ще напомня , че в българия има най-много прокурори на глава от стадото , най-много от целия ЕС . Средната им заплата е над 1500 лева месечно , резултата от работата им е предмет на озъждане в целия ЕС . Само родните *** ( или платени говноядци на Се гей , Дани Пидираззза , Амед и сие ) все още виждат причината за бедите ни в даскалите , с 380(вече) лева заплата .
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
карата по история е сгрешена!!!!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
Ало, министъра, ти да не мислиш, че всички трябва да имат шестици на матурата? Те да не би да имат шестици в бележниците си през годините на обучение!Чакай да се разберем, не всички деца в тая държава салитератори, историци, математици!Освен това, много от учениците избраха някакъв предмет за матура, за да получат някаква оценка и да не си развалят оценките за кандидатстудентската кампания!Щом не се признават от всички университети,защо да отгърмяват с ниска оценка!това ще се оправи след години, когато матурата стане оценка за влизане във ВУЗ!Недей рева като вдовица за ***.При цялата липса на мотивация от безперспективното им бъдеще, децата се представиха все пак добре!Мизерията и глада не раждат интелигенти!
27
0
 
0
 
! Отговори
J преди 15 години
ооо, аз съм 12- класничка .. така се преписваше на тези матури, 4е си нямате и представа... аз не преписвах, защото бях от подсказващите .. но на мои съученици, на които се бяха паднали готини квестори са били давани дори в учебниците да гледат .. така че , отново цялата матура е субективна .. а на матурата по география имаше задача с карта , на която да се попълнят липсващите страни в европа .. само че министъра не се досети, че няколко месеца преди това е лично той измисли това, във всяка една стая да стои картата на европа, от която всички , както винаги си преписаха .. евала матури ...
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не ми е ясно защо съвременните даскали се изживяват като интилигенти.......
25
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Единственото ,на което трябва да се научат учениците е да мислят - всичко след това ще е по-лесно.Разни курсове по всичко изсмукват парите на родителите им, но там ги карат най-вече " да научат" това или онова, а не да го разберат, да разсъждават и така да получат трайно знание - стъпало към по-сложните науки.
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не се притеснявай,няма да има нужда от чистка.Те свестните хора сами се изчистиха от тази гнила и пошла система.Останаха само преподаватели пред пенсия.Ама наистина си заслужаваме съдбата-*** народ сме,жалък.Народ,който плюе интелигенцията си,нали най голямото зло са учителите и лекарите!Между другото не "неграмотните" учители допуснаха грешки в матурите по БЕЛ -както за зрелостниците,така и за малките - тази година за пети клас,а миналата имаше грешка в теста за четвърти.Кога най-после хората ще разберат,че утителите са изпълнители на това,което има се спуска от МОН.Че 15 години МОН води целенасочена политика за унищожаване на българското образование,целта е да излизат неграмотни субекти с нулева или обърната ценностна система.Когато учителите се вдигнаха срещу това ,обществото не само не ги подкрепи,ами и ги охули и заклейми като най-големите врагове на децата.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ама разбира се,че пак учителите са виновни-качеството им на преподаване били различно.Ако на министъра му дам киселец,дали ще може да ми сготви агнешко?много е лесно да се работи с мотивирани и можещи деца,само че такива почти не останаха.Ако ги има,те са в големите градове в няколкото елитни гимназии там.не мога да разбера що за политика е това-то става само да пасе овцете ,ама трябвало да го дундуркаме,че да получи диплома.За какво му е тая диплома,след като не може да си напише името-мама и тати да го натикат на някоя службичка,измествайки можещия млад чобек ли?ето затова всичко в милата ни родина е с главата на долу.
22
0
 
0
 
! Отговори
Kartata e sbyrkana преди 15 години
дал съм същия отговор като теб...даже се обаждах да питам и те казаха,че ще го оправят..ама явно само обещанията останаха..типично за хората на Вълчев
21
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
И министърът не е за мястото си,и в просветата мнозина са с връзки и работят така,както техни колеги с желание,но без връзки никога не биха си позволили.Но не е само в просветата.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На историята картата беше объркана, защото дадената беше "териториално разшитение при Крум Пресиан и Маламир", а за верен отговор беше дадено "България при Крум". Иначе много се преписваше и се радвам че няма да кандидатствам с матура, защото моята сам си я правих и смятам че оценките ще са ми около 5, но знам ли какво ще стане.