Катастрофата в Перм - терористичен акт?

Германски вестник анализира тази възможност
16 сеп 2008 12:05,
2
Катастрофата в Перм - терористичен акт?
Снимка: БГНЕС

За разлика от някои други катастрофи, станали в Русия, тази още дълго няма да изчезне от първите страници на медиите. Трагедията засегна една от най-авторитетните авиокомпании на страната, чийто контролен пакет акции се намира в ръцете на държавата.

Сред 21 загинали чужденци е и 35-годишният германски гражданин Кристиан С., сътрудник на компанията Knauf, пише в днешното си издание в. "Франкфуртер Рундшау".

Както по-рано стана известно, пилотът на самолета не е спазил инструкциите на диспечера и вместо да снижи, е издигнал самолета. На височина 600 м в слушалките на диспечера са се чули псувни и връзката с екипажа е била прекъсната. Няколко секунди след това самолетът се разбива близо до гъсто населен жилищен квартал.

Ръководителят на следствената комисия Александър Бастрикин посочва като най-вероятна причина за катстрофата пожар в десния двигател. Според министъра на транспорта на РФ – Игор Левитин, признаци за терористичен акт не са установени. Най-вероятно машината е била технически неизправна, добавя той.

Шефът на Руската авиация – Евгени Бачурин, обаче заявява, че "самолетът е бил технически изправен: сертификатът му за годност е издаден на 23 май 2008 г. и  е бил със срок до 22 май 2009 г. Последната проверка на машината е била направена на 7 септември т.г.".

В интервю за телевизионен канал очевидци на катастрофата твърдят, че самолетът се е взривил още във въздуха. По думите на един от тях падащият самолет е приличал на комета. След падането огненото кълбо е осветило небето. Отломките на самолета са се разхвърчали в радиус от 10 кв. километра.

Масло в огъня на слуховете налива обстоятелството, че сред загиналите е и бивш командир на руските войски в Чечения – генерал Генадий Трошев. Той е и съветник на руския презцидент.

"Военният престъпник Трошев намери смъртта си над Перм" – гласеше съобщение на сайта на ислямистки чеченски бойци.

Те обаче не поемат отговорност за възможния атентат. За последен път чеченците взривиха два пътнически самолета, излетели от Москва на 24 август 2004 г. Атентатите бяха извършени от две жени камикадзе. Тогава руските власти категорично опровергаха версията за терористичен акт.

По думите на губернатора на Пермска област Олег Попов останките от жертвите на катастрофата няма да могат да се идентифицират визуално: "Останките са в такова състояние, че по тях не може да се познае никой. Идентифицирането ще се извърши с помощта на ДНК анализ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това е работа на американските ТЕРОРИСТИ. Убиха главнокомандващия на кавкаските военни сили,които е пътувал в самолета.Американците са наи-големите терористи на света.Тероризират цял свят.