Тимоти Гейтнър ще бъде новият финансов министър на САЩ

Функциите на говорител на Белия дом ще поеме Робърт Гибс
23 ное 2008 10:08,
Тимоти Гейтнър ще бъде новият финансов министър на САЩ
Тимоти Гейтнър.Снимка: БГНЕС

Избраният за президент на САЩ Барак Обама е избрал Тимоти Гейтнър за министър на финансите и Лорънс Съмърс за директор на Националния икономически съвет към Белия дом, съобщи Ройтерс. Агенцията се позовава на съветник от преходния екип.

И двамата са ветерани от администрацията на Клинтън, широко уважавани на Уолстрийт и с техния избор се очаква да настъпи успокоение на съсипаните финансови пазари. Обама планира формално да обяви избора си за двете позиции на пресконференция в понеделник.

Гейтнър е президент на Федералния резерв на Ню Йорк, Съмърс е бивш министър на финансите.

Двамата са работили заедно през 90-те години, справяйки се с различни глобални предизвикателства. Очакваше се поне един от тях да заеме ръководна позиция.

Вместо да избира между един от двамата, Обама предпочете да работи заедно с тях, отреждайки им водещи икономически роли в своята администрация.

Функциите на говорител на Белия дом в новата администрация ще поеме Робърт Гибс. Гибс бе прессекретар на Обама по време на мандата му като сенатор от щата Илинойс.

Той изпълняваше сходни функции и през първата част от кампанията на Барак Обама, която му донесе номинацията на Демократическата партия. След това Гибс пое ръководството на предизборната кампания на Обама.

Dnes.bg припомня, че по-рано сенаторът от Ню Йорк Хилари Клинтън  прие предложението на новоизбрания американски президент Барак Обама да стане държавен секретар
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание