Неочаквана визита на Робърт Гейтс в Афганистан

Гейтс беше назначен от президента Джордж Буш начело на военното ведомство, а Барак Обама реши да го остави на този пост
11 дек 2008 11:34,
2
Неочаквана визита на Робърт Гейтс в Афганистан
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс пристигна тази сутрин на необявено предварително посещение в Кандахар, Южен Афганистан, където Вашингтон възнамерява да увеличи контингента си, предаде АФП.

Ръководителят на Пентагона ще има срещи с високопоставени военни от силите на НАТО в страната, където действията на талибаните стават все по-интензивни и затова САЩ съобщиха, че са започнали да преразглеждат стратегията си и че ще изпратят подкрепления.

"Ще се опитаме да изпратим две допълнителни бригади в Афганистан до идното лято. Засега не знаем колко време ще е необходимо, за да изпратим още“, посочи министърът на борда на самолета. Освен тези две бригади една ще бъде разположена през януари в провинциите около Кабул.

Една такава част наброява близо 4000 души. Командващият международните сили в Афганистан - американският генерал Дейвид Маккиърнън беше поискал попълнение от 4 бригади плюс различни поддържащи части.

Робърт Гейтс обаче предупреди, че не трябва да се изпращат прекалено многочислени сили в една страна, която от 30 години насам е арена на граждански войни и партизански действия срещу чуждестранни войски.

"Историята на чуждестранните сили в Афганистан не е особено положителна, афганистанците са ги смятали за окупатори, дошли заради собствените си интереси“, посочи американският министър на отбраната.

Гейтс беше назначен от президента Джордж Буш начело на военното ведомство в края на 2006 г. и новоизбраният държавен глава Барак Обама реши да го остави на този пост.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.