Нова ТВ: Не подтикваме към имитация на изпитания в "Страх"

Медиата изрази съжаление за смъртта на 13-годишния Мартин, който се обеси в Козлодуй
24 мар 2009 17:00,
95
Нова ТВ: Не подтикваме към имитация на изпитания в "Страх"
Снимка: БГНЕС

Нова телевизия излезе с официална позиция за инцидента в Козлодуй, при който 13-годишно дете загина, след като се обеси неволно при опит да копира изпитания от игра, наподобяваща екстремно шоу.

"Изразяваме съжалението си за трагедията  и сме съпричастна към болката на семейството на Мартин Мартинов.

Изпитанията, на които са подложени участниците в  „Страх”, се изпълняват под строг контрол на специалисти и при изключителни мерки за сигурност.

В епизодите на предаването многократно са отправяни предупреждения, че всяко имитиране на тези изпитания в други условия носи сериозна опасност за здравето и живота на хората.

Идеята на „Страх” е да покаже положителните качества в една личност – сила на духа, психическа и физическа издръжливост, преборване на страховете.

„Нова телевизия” няма за цел за цел да провокира имитация на предаванията или филмите, които излъчва", се посочва още в позицията на медиата.

Dnes.bg припомня, че безжизненото тяло на детето бе открито завързано с верига от колело на катерушка в парка.

Сигналът за ужасяващата гледка е подаден от възрастна жена, която чула детски викове.

Момчето и негови приятели имитирали игра, с която се преодоляват етапи с различна степен на трудност, свързана с физически натоварвания.

13-годишният Мартин сам се вързал с метално въже от велосипед за катерушката, а целта било да се освободи от препятствието, но не успяло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
emil rachev преди 15 години
да не повтарям предните спрете да гледате телевизия
93
0
 
1
 
! Отговори
paragraf 22 преди 15 години
Ми тя цялата Нова тв е изградена от просташки, пошли предавания. Очевидно новата схема , здраво яхнала простотията, е разработена от безскрупулни гешефтари и се изпълнява от добре подбран екип от безскрупулни и малокултурни служители. Дори и предавания като сутрешния блок са запълнени с лигавене и байбрадърщина
92
0
 
1
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Незнам,кой са тези психолози твърдящи ,че Counter-Strikе е причина за тази смърт,но те определено трябва да си скъсат дипломите по психология!Какво общо има тази електронна игра с случилото се,що за неадеквактно и сервилно поведение от тяхна страна.Разбирам,че не им в интерес да излязат срещу т.н реалита по Нова ,но в крайна сметка те щатни служители на Нова тв ли са и ,какво насаждат в нейна защита.За пореден път се уверявам,че в тази страна оправия няма и обществото е просто някаква маса изпразнена от смисъл и съдаржание.
91
0
 
1
 
! Отговори
cefulesteven.blog.bg преди 15 години
СЕМ не може да оправи нищо, ни Министерството на Любовта от "1984", ни Инквизицията, ни комитета по култура от някоя тоталитарна страна. Друго ще изгори, не опасните модели за имитиране, а те ще се създават докато имат зрители и рейтинг. И не мога да упрекна в нищо Нова, щом си има зрители. Правя най-доброто: просто не гледам риалити. Нито едно. Възприемам своя собствен живот като риалити. И ми е интересен, и си правя интересното. И наистина се получава. Повече възрастни, ако го правеха, подобни формати щяха да отпаднат сами, защото нямаше да носят печалбите. На тази възраст имах шанса да гледам френският филм "Награда за опасността" да прочета разказа на Робърт Шекли "Цената на риска", след години да открия и сходния сюжет в "Бягащият мъж" с Арнолд Шварценегер, а после и да плочета романа на Стивън Кинг "Бягащият човек", поставено като художествена измислица, риалитито наистина разчопля въображението. Винаги съм очаквал да навлезе. Ще навлезе и в по-остри форми, ако продължава тази настройка. Трябва масово човек да се замисли какво губи и какво печели като се лиши от свое лично преживяване, за да може да изживее по по-лесният начин, предложеното му наготово от хора като него. Разбира се, че привикне ли, ще живее повече, чрез ти-ви героите си, отколкото в самия себе си. Това ще помпи форматите, конкуренцията между тях ще ги прави по-дръзки и по-дръзки и не само на екрана, но и пред екрана ще се достигне до крайност. Иначе опасни имитации винаги е имало и винаги ще има. Първият пример от живота ми, който ми идва на ум е как в казармата, но просто ще го премълча, за да не се случи така, някой от тези двама пострадали да не попадне на постинга и да му върна лоши спомени. Защото става въпрос наистина за готини хора, които доста си почерниха тогава младостта с детинщина заради кунг-фу филмите. Голяма, голяма трагедия.Жалко за детето. Да почива в мир. И което мога да направя, без да има никаква полза от това, но поне да си изчистя душата е, да кажа:Не гледайте риалити формати. Никакви. И изглеждащите най-невинно са опасни.
90
0
 
1
 
! Отговори
kukupipi преди 15 години
То ако детето ти е и излиза с няма какво да го спаси. Ако ще да разпуснат Нова ТВ , че и правителството все тая - по телевизиите вървят 1000 предавания, но детето само си избира на кое да подражава. Защо не правят състезания по танци ами изпитания от страх? Ами защото са , затова. Защото родителите предпочитат да пушат и да слушат "Планета" вместо да се грижат за децата си.
89
0
 
1
 
! Отговори
dguli преди 15 години
Да се свали от екран предаването "страх".Никакви червени точки няма да спрат децата да гледат тези извращения.Кой печели от цялата тази история-автора на тази глупава игра.Нека отговорят пред всички на какво ни възпитава, каква е идеята, изобщо смисълът.Нека който споделя моето мнение, да се обяви също против "страх".Да направим така ,че да няма повече жертви от излъчването на тези жестокости.А господин Магърдич да си открадне по-добра идея от някъде и да си прави пари.
88
0
 
1
 
! Отговори
Hansens преди 15 години
Такива инциденти бяха въпрос на време да се случат в България.С тези простотийски предавания по телевизията,които не учат на нищо децата освен на насилие и гнусотии.Що за просто предаване е това "СТРАХ",на какво учи то-на това как да се ядат ***,червеи и други такива гадости.Кому е потребно това.Не се учудвайте,ако утре вашето дете го видите да яде *** и червеи,защото така правят батковците и какичките от "СТРАХ".От телевизията се оправдават,че били предупреждавали да не се прави така,та може ли едно дете да го разбере това.Другата подобна простотия излъчвана по телевизийте е КЕЧ.Тези театрални боеве заковават всички деца пред екраните,но за разлика от Скалата и Ледения,които се бият изкуствено,то в училищата децата се пребиват наистина копирайки тези псевдо герои.Апелирам към СЕМ и други държавни институций,незабавно да забранят подобни телевизионни предавания ,а телевизийте да разберат,че не всичко е рейтинг и реклами в този свят.Тези простотии са напълно излишни в телевизионния свят!!!
87
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
С У П Е Р СИ
86
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Майката и бащата на това дете явно са психо накарали са го да вярва че това е възможно, т. е. че стават и чудеса.
85
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Браво за коментара. Подкрепям ви безрезервно.
84
0
 
1
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
съм участвал в 1500 зловредни за моето здраве изпитания преложени ми от военните
83
0
 
1
 
! Отговори
маняна преди 15 години
Абе, какви са тия приятели, дето са били с него и са го оставили да се беси, само тва не ми е ясно в цялата тая гадна история...
82
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Преди години дете беше се пребило, след като направило опит да "полети" от терасата на апартамента.Идеята му дошла след като гледало Хари Потър.
81
0
 
1
 
! Отговори
MITKO преди 15 години
tazi snimka e pravena Sofiq/j.k. Mladost 3 ... pfff umrete ve
80
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе, що гледате телевизия? Нямате ли си нет?
79
0
 
1
 
! Отговори
Kitty преди 15 години
"Реалити" означава реалност. Не виждам каква реалност показват в шоутата освен секс и скандали( Биг/Вип Брадър, Стар Академи, Сървайвър,), нереални опасни ситуации - все пак не живеем в джунгла и няма крокодили, нито пък препятствия в реалния живот (Сървайвър, Форт Боярд, Страх").Единствено шоутата като Стар Академеи, Мюзик Айдъл и Пей с мен стават, но и тях малко или много ги поопорочиха. Вижте "Дискавъри", Нешънъл Джиографик", Зоун реалити", "Хистори" - ето това е истинско реалити, това са истински реалити медии - които разказват за реални неща около нас и образоват - история, пътешествия,медицина, криминалистика, хобита и развлечения. И забележете че в тези медии, всичко, освен някои предавания показват реални неща от живота и няма нищо измислено. Могат да се гледат от деца. "Освен "Брейниак" и "Ловци на митове" но там винаги предупреждават колко е опасно а и не винаги когато правят химичен или друг опит, не оповестяват всичко, за да не го научат децата. Медии като Нова тв могат да се поучат от тв като "Дискавъри" или да си мечтаят да имат тяхната спокойна слава.Още след инцидента с Даная във Вип брадър 1 трябваше да вземат мерки срещу медията. Имат късмет, че не стана най-лошото, както и че като оставиха децата сами в понеделник, те не пострадаха. Не може медиите да не поемат своята отговорност!Ако гоненето на рейтинг е свързано със смърт - това не е повод за гордост, нито трябва да се отминава така лесно.Абе хора, научете се какво означават английските думи, преди да ги използвате. Каква реалност ни предлагат? Предлагат ни циркове и опасни ситуации. Жалко за детенцето.
78
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
тая скапана телевизия само надажда насилие, чалга и деградация сред децата ни - то бива човек да иска да печели, ама с цената дори и на детски животи, според мен е гнусно - както и фалшивия призив за БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ в маймунарията ВИП-БРАДЪР. Имах по-високо мнение за Ники Кънчев, ама явно и той за пустите му пари е готов да се качи на клона. Срам.
77
0
 
1
 
! Отговори
Нико преди 15 години
Аз не гледам телевизия от 4 години и се чувствам много по добре от преди.Телевизията постоянно ти натрапва модел за поведение и нейните и възгледи.
76
0
 
1
 
! Отговори
miralyub.blog.bg преди 15 години
Телевизията трябва да информира, забавлява и възпитава, а не да подстрекава и разваля.Не можем и да отричаме навлизането на чуждите тв формати, не бива силом да се правим на задръстени. Обаче можем да изискваме да има някаква граница на зрелищност с цел превенция на децата- поне в праймтайма.
75
0
 
1
 
! Отговори
обикновена майка преди 15 години
А защо родителите на това дете не са забранили достъпа му до този канал по време на това предаване?В крайна сметка много пъти нещата опират до семейния контрол.Не че всички не сме преживявали в детството си подобни щуротии - имаше и нещастни случаи, но...