Ген. Солеймани лично участвал във войната в Босна 1993-94 г.

Иранската революционна гвардия – първата паравоенна формация, дошла там
14 яну 2020 20:00, Елка Василева
147
Ген. Солеймани лично участвал във войната в Босна 1993-94 г.
Снимка: БГНЕС

Шефик Джаферович – член на колективното председателство на Босна и Херцеговина, през 90-те години по време на гражданската война в страната в качеството си на началник на Центъра за сигурност в Зеница се е срещал с неотдавна убития ирански генерал Касем Солеймани, пише сръбският вестник „Вечерне новости“, като се позовава на дипломатически източници от Сараево.

„Джаферович, който е известен с това, че по време на войната е издавал босненски документи на членовете на прочутия отряд „Ел Муджахедин“, се е срещал и се е координирал с иранския генерал Солеймани, когато членове на Иранската революционна гвардия е трябвало да участват при нападения и престъпления срещу сърбите и сръбските позиции“, казват източниците на изданието.

Още по темата

По информация на източниците на „Вечерне новости“ Солеймани – командващ елитния отряд „Ал Кудс“ от Иранската революционна гвардия, един от най-влиятелните хора в Близкия изток, който неотдавна беше убит при въздушно нападение на САЩ в Ирак, е участвал и лично в гражданската война в Босна и Херцеговина през 1993 – 1994 г. /когато се е и срещал с Джаферович/.

Още през май 1992 г. пък в Армията на Босна и Херцеговина е имало 20 души от спецчастите на иранската армия, които са атакували сръбските позиции.

Солеймани е мотивирал пребиваването си в Босна и Херцеговина с познатата си фраза „Където на мюсюлманите е нужна помощ, аз съм там“.

Така Иранската революционна гвардия благодарение на генерал Солеймани става първата чужда паравоенна формация, която пристига в началото на 1992 г. в Босна и Херцеговина и през следващите години извършва чудовищни престъпления срещу сърбите.

„Солеймани е присъствал в Босна и Херцеговина и когато муджахедините са ликвидирали сърби, отрязвайки им главите, с което Джаферович е бил запознат. Той обаче не е предприел нито една стъпка за това извършителите на това гнусно престъпление да бъдат изправени пред правосъдието“, казват източниците на „Вечерне новости“.

По време на войната Солеймани е дошъл в Босна и Херцеговина, твърдят дипломатическите източници, както и останалите членове на Иранската революционна гвардия през пристанището в Плоче, а са били разположени в Какан, Високо, Игман, Травник, Зеница и Фойница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Торбата на Чичо Сам преди 4 години
Значии.....излиза,че американците са убили човек,който се е брил за тяхната кауза в Босна? Всяко кандидат-прокси на САЩ да си помисли добре преди да си сложи главата в торбата на Чичо Сам.
117
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя хищник само с една ракета го елиминираха а трябваше със няколко ножа
116
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чебурашка"Те са най-големите българофоби и национални предатели."Още нещо общо което имаш с тях. Бе вие сте си направо лика прилика.
115
2
 
5
 
! Отговори
джо преди 4 години
Какво общо има между русофилството и статията. *** от породата на Чебурашка гледат да си изпълнят нормата за токсичност като пишат против Русия за щяло и нещяло. Ами поне да се кръсти Мики Маус и по цял ден да драска хубави слова за шефовете от САЩ. Тоз, бил такъв, онзи не се харесвал на еди кой си , само глупотевини.
114
4
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До АнонименТе са най-големите българофоби и национални предатели. Българите нямаме нищо общо с тези създания!
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чебурашка"Русофилите... ...са били против свободна България!"Значи иамш нещо общо с русифилите.
112
2
 
4
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До истината еСлед преврата смъртни присъди не са издадени, такива има година по-късно срещу безродниците русофили вдигнали бунтове във войската с цел предизвикване на руска окупация. Избили са съвсем малко, защото повечето подобно на Бендерев са избягали в Русия. Русофилите винаги са служели на руснаците и са били против свободна България! Няма по-големи национални предатели от тях.
111
1
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До истината еПишеш Абсолютни русофилски фалшификации. Руския цял Александър III просто не е могъл да понася Батенберг, защото е признал Съединението. А то от своя страна възпира руснаците от маниокалните им планове да завладеят Проливите. Колкото за немците виж първо каква по народност е Екатерина и какви по народност са жените на руските императори след това. И Батенберг е повече българин от извършилите държавен преврат русофили. Всеки на тяхно място заслужава смъртна присъда.
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До некъффСолеймани лично е убил динозаврите.Той също и взривява планетата Алдеран.
109
4
 
3
 
! Отговори
некъфф преди 4 години
Да бе тоя е участвал и във Виетнамската война мммм май и в Първата Световна ...с ти информатори, може да се окаже че , тои е хвърлил бомбите над Хирошима и Нагасаки....
108
5
 
5
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
Е л к е такъв вестник с това име вече няма в Сърбия. Къде ти е линка към вестникарската публикация - нямаш ааа. Вестник с такова име се издава в Хърватия - Вечернье новости. Такава публикация има в сайта новости.рс и сигурно там си видяла рубриката вечерне новости, за вечерната емисия на сайта. Толкова ти е журналистическия капацитет. И ти като Караянчева която откри Пекин във Виетнам и ти хърватски вестник прати в Сърбия. Сръбското соросийско вестниче с това име фалира отдавна.
107
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тая маймунска снимка ти не обиждаш прекрасния анимационен персонаж нито руския народ. Ти обиждаш себе си П Е Д Е РА С. Каква маймунска история на България си чел азъйбяна гнуснаа?
106
8
 
5
 
! Отговори
истината е преди 4 години
До ЧебурашкаКняз Батенберг е престъпен елемент, който извършва държавен преврат и отменя Търновската конституция. Същият по народност е немец и за да си запази немските имоти е бил зависима марионетка на немци и австрийци. Тоя страхливец до последно е отказвал да приеме Съединението та министри са му казвали ако не го приема да си ходи при господарите си в Австрия и Берлин. Човек с фалшив ореол. Битката при Сливница печели ротмистер Анастас Бендерев и другите русофили после избити от Стамболов
105
8
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До Анонимен.... Русофилите са истински българи.... Кога русофилите сте били българи? Когато за да угодите на Русия свалихте княз Батенберг и правихте бунтове във войската? Или когато взривихте църквата Света Неделя? Или когато признахте московското творение "македонска нация" и биехте българите в Пиринско да се запишат като македонци в паспортите? Или когато хранехте прасетата с българи? Или може би когато искахте България да стане 16 република на СССР. Никога не сте били и никога няма да бъдете българи!
104
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази парцалена кукла абизян разруши Сърбия и трябва да издирят всичките му роднини и да се удари иран с ядрени оръжия .Защо се чака още!За иранските терористи всички вие всите сте нарочени за подмяна с абизяни с тъмнички те ви избиват отдавна комунистите Вижте Галиче.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много си назад друже с модерната руска история.Вече славянството не е на мода,на мода е великият народ от ,,прастара Тартария''.На славянството му изтече мандата след падането на Берлинската Стена,до тогава славянството беше задължителна далавера,ама после никоя източноевропейска държава не се призна за ,,славянска''.В тази притча вече няма хляб.Ориентирай се към ,,велика Тартария'',по-модерно е, а е и по доходоносно.Бъдете в крак с модата моля,стига с изтъркани клишета от соца.
102
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Солеймани е мотивирал пребиваването си в Босна и Херцеговина с познатата си фраза Където на мюсюлманите е нужна помощ, аз съм там.Русифилистичните фъ--шкии и те така. Айде да сте живи и здрави, да помагате на братята си козее*ци
101
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такъв голям враг на САЩ и Израел да е рязал глави в Сърбия и да не е съден в хага и до днес никой нищо да не знае за това, не е възможно. 100% лъжа.
100
7
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 години
До ПетровРуските роби дори на сарказъм не сте способни!
99
1
 
18
 
! Отговори
напрао вервай преди 4 години
остава още да му припишат че е основател на ДПС и че е водил басмачите в двете чеченски войни