Гръцката държава финансира смяна на старите електроуреди

Цените на тока се компенсират с различни програми
10 фев 2022 20:30, Елка Василева
12
Гръцката държава финансира смяна на старите електроуреди
Снимка: архив, БГНЕС

С различни програми в Гърция компенсират цените на тока - подпомагат социално слаби граждани и финансират смяна на остарелите електроуреди.

Целта е да се намали консумацията на електроенергия в следващите години, предаде БНР.

Още по темата

В Гърция продължават помощите за високата цена на тока и през месец февруари, съобщи министърът на финансите Христос Стайкурас.

Помощите се разпределят между частните потребители и компаниите.

Министерството на енергетиката активира нова програма за замяна на остарелите електроуреди с нови, като гръцките семейства имат право да се възползват за закупуване на до три електроуреда. Ваучерите покриват до 50% от цената на новите. Целта на програмата е да се намали консумацията на електроенергия в следващата година.

С 10 милиона евро правителството финансира общини по програмата „Дом и работа“. Тя е насочена към бездомни, които са в критично състояние. Заплаща им се квартира, битови разходи и заплата в рамките на година за работа към различни фирми. Общините включиха към финансиране и майки с деца, които са под закрила.

Опозицията настоява за спешни мерки и таван на цените на стоките от първа необходимост, както и да се намали акцизът върху горивата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Продавачът на печката ти е страшен търговец! КПД то е количеството получена енергия, спрямо вкараната във вид на електричество. Индукционните имат много минуси. Първо разрушават съдовете, защото в метала се индуктираният вихрови токове. 2-ако не е скъп, работи на пресекулки. 3- ако спре, отиваш в сервиз, защото вътре има микроконтролер и куп силови елементи4-ако влезе вода вътре-край
8
5
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 2 години
Няма нищо специално в съдовете. Достатъчно е да имат стоманено дъно със съдържание на желязо в него. На практика всички съвременни тенджери които са по магазините дори и най евтините стават за индукционен котлон. Старите емайлирани тенджери и метални паници от едно време също стават. Изобщо ВСЕКИ съд на който се залепя магнит на дъното става за индукционен котлон.При тенджерите с дебело стоманено дъно загряването е още по бързо и ефективно!
7
4
 
6
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Абсолютно НЕвярно! Газовите котлони както и нагревателните плочи вече отживелица. Доста са непрактични, загарят, прегряват ако ги забравиш и имат много много големи загуби първо поради това че загряват бавно и второ поради това че съдът никога не прави перфектен контакт със плочата. А при газовия котлон пламъка колкото топли съда толкова и въздуха. Топлината се губи. При индукционния котлон почти цялата енергия се превръща в топлина и се отдава на съда.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За индукционните котлони трябват специални съдове.
5
3
 
3
 
! Отговори
до умника 3 преди 2 години
Всички електрически котлони имат к.п.д. близко до 100%, защото важи законът за запазване на енергията. Въпросът е до удобството дали ще загрее за 15мин или след 1мин започва да ври дъното на тенджерата. Най-важното на една печка е изолацията на фурната. Ако е като на Раховеца, може да топли 2 стай докато се готви. На хубавите не можеш да си стоплиш ръцете.
4
0
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Цялата икономия на ток си я плащаш още при полупката от разликата в цените. Безплатен обяд НЯМА. Най-икономично е да карате със старата печка докато се развали сериозно и не подлежи на ремонт. Същото е и с колите.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако готвите често най добрата инвестиция която може да направите е да си вземете печка/плот с индукционни котлони. Изплаща се най бързо! Индукционните котлони загряват много бързо и имат ефективност над 90% спрямо газовите които имат само 45-50%. А онези по старите които са с контактно загряване на плочата са най зле. Хем бавни хем харчат много ток. Хладилника също е добра инвестиция но зависи от модела. Някой от по новите са им слаби фризерите.
2
5
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
С кои пари? С тия които младежкото БКП (герб) изхарчи за ремонт на централата на старото БКП и сега не се ползва ли? Колко милиона се изхарчиха за ремонт на старата централа за да може младежкото БКП да засвидетелства любовта си към СССР и за какво? За да събира прах и ръжда, а НС да си е в сградата в която трябваше да си е! И колко подобни разходи имаха младежкото БКП (герб) които са с КПД на Боко тиквун?
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Кокорчо ще ви направят хладилниците, като нови - празни.