Няма признаци за изтегляне на сирийската армия от размирните райони

Войната в Сирия се разля през границите в две съседни държави
10 апр 2012 10:40, Елка Василева
25
Няма признаци за изтегляне на сирийската армия от размирните райони
Няма признаци за изтегляне на сирийските войски и тежки въоръжения от размирните райони на Сирия. Снимка: архив, Reuters

Няма признаци за изтегляне на сирийските войски и тежки въоръжения от размирните райони на Сирия тази сутрин, както изискваше предложението на ООН за прекратяване на огъня, съобщиха активисти, цитирани от ДПА.

Планът на ООН трябваше да влезе в сила в 6,00 ч. местно време (03,00 ч. по Гринуич), но вместо това няколко сирийски танка, които все още са разположени в околностите на Хомс, обстрелваха кварталите Ал Халидия и Баб ал Сибаа, заяви сирийски активист. Танковете и войниците още са си там, където бяха, няма промени на терена засега, добави той.

Рами Абдел Рахман, ръководител на базирания в Лондон център за наблюдение на човешките права, заяви, че ако мирният план на пратеника на ООН и на Арабската лига Кофи Анан не се изпълни, Сирия ще затъне в гражданска война. Вчера по данни на сирийски активисти в страната са били убити 155 души.

Сирийски танкове обстрелваха град Хама в централната част на страната в ранните часове на днешния ден и продължават да патрулират по улиците в деня, в който трябваше да започне изтеглянето на правителствените сили от градските зони, съобщи Ройтерс, като се позова на сирийски активист.

Още по темата

"В 2,00 ч. през нощта чухме да избухват два снаряда и грохотът на танковете, движещи се по улицата", каза Манхал Абу Бакр. "Сега не се чува стрелба - те ни обстрелват през нощта, така че да ни е по-трудно да ги снимаме", добави той. Интернет видеозапис, който по думите му е заснет в Хама през нощта, показва експлозии в застроена зона. В Дума, предградие на Дамаск, танковете също са по улиците тази сутрин, съобщи друг активист.

Войната в Сирия се разля през границите в две съседни държави вчера - по-малко от 24 часа преди да започне прилагането на мирния план на ООН - вече смятан от мнозина за мъртвороден, обобщава британският вестник "Таймс". Изданието има предвид убийството на ливански телевизионен оператор в Ливан и на четирима сирийски бежанци в Турция при стрелба от сирийска територия.

Ожесточените боеве в Сирия се разпространиха през две граници в понеделник, като подкопаха надеждите за успех на поръчания от ООН мирен план, чието прилагане трябва да започне във вторник, пише друг британски вестник "Файненшъл таймс". Изданието отбелязва, че мисията на Кофи Анан е била смятана от мнозина за невъзможна от самото си начало. Насилието в понеделник, което взе десетки жертви, подкопава и малкото оставащи надежди, че режимът в Сирия ще изтегли своите сили от населените места.

Сирия е потопена в прекалено много кръв, за да може конфликтът в страната да бъде разрешен по пътя на преговорите, подчертава в редакционна статия вестник "Индипендънт". Бруталната тактика на правителството му създава нови и нови врагове, предупреждава изданието, като отбелязва, че арабската държава върви по пътя на Северна Ирландия, където политиката е била доминирана от ответните прояви на насилие от страна на двете враждуващи общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е все едно на футболен мач *** от едната агитка да започнат безредици, да пострадат случайни мирни невъоръжени зрители и хулиганите да призоват полицейските части първи да се изтеглят, за да може спокойно да чупят.Ето това е опозицията в Сирия-платени наемници от ЦРУ да създават размирици.
22
3
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 12 години
Кой избива цели народи ? Все едно българската армия да избива българския народ. Това е изпитан вече метод в Сърбия и Ирак - ние не водим война срещу добрият народ, а срещу лошия му управник - Садам, Милошевич, Асад, Кадафи...
21
0
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
В Близкия Изток няма други ценности. Става въпрос за това че, Турция се прави на враг на Израел за да не загуби позициите си сред мюсюлманите в региона, а в същото време ще свърши работата на еврейте в Сирия. Голяма злоба, че светска Сирия води независима политика и пречи на неоосманските амбиции на турците.
20
5
 
2
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Без подкрепата на Москва Асад не би извършвал тези зверства.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ало 14 кой целенасочено избива цели народи , ей тези мисли си ги навря накъде а не тук , ти ако си луд има си заведения за тази работа. Апропо знам че изтънчената ти комуноидна душа не се интересува от такива неща но Ирак тази година ще има като процент по голям ръст на икономиката от Китай .
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 19 какво означава братя мюулмани ти в кой век живееш , не трябва ли в 21 век да има по големи ценности от религиозните
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Става интересно - дали турците ще започнат широкомащабна война с братята си мюсюлмани ? Това за мен ще е пълно доказателство, че миналогодишния сблъсък с Израел е бил театър.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя арабин прави ООН за смях говори едно а прави съвсем друго.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
13 и 14 - абсолютно сте прави
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Войната в Сирия се разля през границите в две съседни държави вчера" - Сирия е герой, въпреки, че вкарват от вън чужди военни формирования срещу независимата държава, тя засега се справя. А ООН и сродните й са направо жалки, подкрепят агресора, нещо недопустимо за предназначението на ООН.
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Nato e dobre platena naemnicheskA ARMIQ , KOQTO IZPULNQVA INTERESITE NA EDRIA ZAPADEN KAPITAL.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 8 и 9: Явно съм засегнал нежните ви демократични душици като си позволих да кажа нещата с истинските им имена. Знам че е "грях" да говоря така за новите ни господари отвъд океана. Но след като целенасочено се избиват цели народи (Либия, Ирак) под предлог, че се "защитават" цивилните граждани!? "Налагат" демокрация там където никой не ги е канил и оставят след тях смърт, разруха, междуплеменни войни, унищожена икономика и на практика отново ги колонизират. Това как да го нарека???
11
2
 
8
 
! Отговори
До Ястреб преди 12 години
7 о е казал сравнително точно. Все пак фашизма идеологически е една много добра система за управление, която е компрометирана през втората световна война и до ден днешен. Съвременната система на Запада, носи някои фашистки черти - това е така, но като цяло е много по-разрушителна, защото докато фашизма предлага идеология, то налаганото от запада в момента е един безнравствен вакуум, едно чудовище, което унищожава всичко, независимо дали е добро или лошо. Целта е единствено контрола над руините.
10
3
 
10
 
! Отговори
Ибн Булгар преди 12 години
Ястребът и номер 7 са го казали точно и правилно.Другите, които мислят обратното са слепи !
9
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До номер 7Явно внушаваш откровени лъжи и евтина пропаганда,употребявайки термина "фашисткия съюз НАТО".В държавите-членки на НАТО всякаква тоталитарна пропаганда на фашистки и комунистически налудничави идеи е осъдена със Закон,а на места е и забранена!
8
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 7 ато употребяваш термина фашизъм имаш ли представа имаш ли представа какво пресдтавлява той или си караш както си знаеш още от времето когато илизаше вестник Работническо дело койтп заклеймяваше световния империализъм и естествено му лепваше етикет фашизъм наложен от съветската пропаганда още от времето на ВСВ за да се отличва съветския режим от този на националсоциалистическа хитлеристка Германия. Вие вече не измряхте ли или още тъпчете земята ми родна.
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До "един гет": Явно не си наясно със ситуацията в Сирия, но като виждам, че си проамериакански *** ми става ясно защо е така. Вече и на децата стана ясно, че се търси повод Сирия да бъде бомбардирана от фашисткия съюз НАТО и затова никакъв мирен план няма да успее. Тези "революционери" изпълняват поръчка на неоколониалистите от НАТО и ще продължават да правят провокации, а след това разбира се виновна ще е сирийската армия, която "убивала" цивилни граждани. Крадеца вика дръжте крадеца.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вашингтон. Москва разполага с 1492 разгърнати ядрени бойни глави, а Вашингтон 1737. Тези данни бяха публикувани в справка за хода на изпълнение на руско-американския Договор за мерките за допълнително съкращение и ограничение на стратегическите настъпателни въоръжения, разпространена от Държавния департамент на САЩ.Според данните, във въоръжението на Русия има 494 оперативно разгърнати носители на ядрени бойни глави, които включват междуконтинентални балистични ракети, тежки бомбардировачи, и балистични ракети за подводници. САЩ имат 812 такива носители, информира американското външно министерство, предава ИТАР-ТАСС.
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подлизурските медии премълчаха нападението на сирийски части срещу бежански лагер,разположен на територия на НАТО(в Република Турция)!Само че това няма да остане без ответен отговор.Оня дългия с главичка като карфица да внимава!
4
5
 
14
 
! Отговори
Е не преди 12 години
Е много ясно че няма да се изтеглят. Мародерите влизат в къщите, гонят или избиват обитателите и изнасят с камиони каквото може да се вземе. От преди седмица имаше статистика за 148 училища, чиито учебници, чинове и столове са изгорени, а техниката изнесена. Даже снимката дето са я сложили тука се доказа, че е нагодена - обикалят и палят петролопроводи и после снимат и обвиняват армията за това. Всичко това е известно и на запад. Само в България медиите са сложили чадър върху такава информация.