Бизнесът ни първенец – заобикаля държавата и си подготовя кадри

Държавата се страхувала да предприеме решителни действия
10 окт 2016 14:00, Екип на Bloomberg
6
Бизнесът ни първенец – заобикаля държавата и си подготовя кадри
Снимка: Reuters

България е на едно от челните места по вложени от бизнеса средства в обучението на кадри. Показваме, че можем да се справяме и без държавата, когато се налага. Това каза председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев, който гостува заедно с бившия министър на образованието проф. Николай Денков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Процесът е закономерен. Дефицитът на кадри е световен проблем. Единственият наложил се модел по света е пряка връзка между университетите и бизнеса - влизане на бизнеса като част от преподавателския екип, оборудване на зали и научни изследвания в определена от бизнеса посока, в които да се включват студенти и докторанти", каза проф. Денков. По думите му "няма никаква законова пречка" със сега действащото законодателство това да се случи, но "липсва осъзнатият взаимен интерес", като "донякъде държавата е виновна", защото се плаща на студент, а не се търси качество.

Според Божидар Данев на първо място трябва да се търси връзка между професионални и образователни стандарти.

"Вторият деликатен момент", според Данев е, че се създаде правна система, която създаде пълна автономия на ВУЗ и някои институти: "Хората блокират промяната, за да запазят работните си места".

Данев подчерта, че "когато говорим за IT технологии не става дума за специалност, а че не трябва да има специалност, в която да липсва IT преподаване". Ако това не се случи студентите "просто ще излетят от пазара": "Няма специалност, която да не може да се дигитализира".

"Цялата законова база в момента е налице, за да се задвижат тези процеси. Държавата не използва възможността да задвижи механизмите в определени посоки", каза Денков.

"Държавата се страхува да предприеме решителни действия. Страхът ги сковава", каза Данев.

Можете да чуете още на Bloomberg TV Bulgaria.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
19
 
! Отговори
X,Y,Z преди 7 години
До 89 година Божидар Данев е бил част от ДС това може да се провери.Той е от олигарсите които всяка година реват да не се увеличава минималната заплата и осигурителните прагове,също че му липсват кадри.При 510 милионен трудов пазар какъвто е ЕС трябва да си голям измамник да не можеш да си намериш персонал.
4
1
 
15
 
! Отговори
gtf преди 7 години
wtf ?! Допреди една седмица бизнеса плачеше, че няма кадри.. сега изведнъж са се появили - ура !
3
1
 
23
 
! Отговори
пепе преди 7 години
Тоя дрт кмуняга, чува ли се какви ги говори.Всяко хлапе знае, че България вероятно е на едно от последните места по инвестиции на бизнеса в образованието.То се вижда, другарте инвестират в Коли, Палати и Мадами.Очакват служителите им да са перфектни.А накрая плащат по 600лв заплати за обучени кадри.Аз работя, но давам *** пример инженер съм -за да ме наемат на една позиция ми искат сертификат за курс, който струва 3000лв, накрая казват ще взимаш 800...така инвестират в служителите. Смешка
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Задължително във всеки университет, в първи курс се учи програмиране. Но няма асистенти. Назначен млад асистент, ако до 4 години не защити докторска дисертация го изплюват по закона за научните степени и звания. Кой ще си загуби 4 години от живота?И защо, като началната заплата на програмист е над 2000 лева, а на асистент под 600 лева?
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По голяма смешка ,не бях чел скоро! :-)))

Спонсорирани публикации