Кристалина - откъдето дошла, там отишла

Два мандата тя бе в Еврокомисията, пробва се и за шеф на ООН
Обновена: 28 окт 2016 18:39 | 28 окт 2016 18:34,
93
Кристалина - откъдето дошла, там отишла
Снимка: Reuters

Кристалина Георгиева се връща в дома, откъдето "отлетя" преди години, а именно - Световната банка.

През 2010-година тя дойде в Еврокомисията на пожар, за да замени злополучната кандидатура на България за еврокомисар, тази на Румяна Желева.

Тогава тя пое ресора на кризите, после се издигна до дясната ръка на председателя Жан Клод Юнкер, бе номинирана и за шеф на ООН в последния момент от правителството ви, но...

Откъде започва всичко:

Още по темата

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Майка ѝ е от град Любимец, а баща ѝ е внук на революционера и политик от Елена Иван Кършовски.

Завършва политическа икономия и социология във ВИИ "Карл Маркс" (днес Университет по национално и световно стопанство) през 1976 г.

През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". Започва научна кариера в УНСС през 1977 г., където се издига до доцент.

Специализира корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и в Харвардското бизнес училище по учебна програма за кадри на Световната банка.

Започва работа в Световната банка през 1993. От 2000 до 2004 е ръководител на отдел за устойчиво развитие към Световната банка. От 2004 до 2007 е ръководител на отдела за Русия, а от март 2008 е вицепрезидент на Световната банка по въпроси, свързани с устойчивото развитие.

Встъпва в длъжност като европейски комисар на 9 февруари 2010, когато комисията Барозо II е одобрена от Европейския парламент.

На 19 януари 2010 г. от кабинета на Барозу съобщават, че българското правителство номинира Георгиева на мястото на Румяна Желева, след като тя се проваля при изслушването в Европейския парламент.

Министър-председателят Бойко Борисов потвърждава, че ресорът на българския еврокомисар се запазва, но отказва да посочи конкретно име, докато не разговаря още веднъж с председателя Барозу.

По-късно Георгиева споделя в интервю, че "международното сътрудничество, хуманитарната помощ, реакция при кризи е работа, която ѝ е позната, тъй като Световната банка работи много близко със системата на организацията на ООН, с Червения кръст" и затова с благодарност приема предложението на правителството.

Обявена е на 30 ноември 2010 г. за "комисар на годината" и за "европеец на годината" в годишните награди на електронното издание European Voice. Отличена е за своя принос в работата си и по-специално управлението на хуманитарните катастрофи в Хаити и Пакистан.

При следващия си мандат в ЕК, вече при комисията "Юнкер", тя стана заместник-председател и комисар по бюджета и човешките ресурси.

На свое заседание от 28 септември 2016 правителството на България, начело с премиера Бойко Борисов, обяви, че издига кандидатурата на Кристалина Георгиева за главен секретар на ООН.

При единственото й изслушване тя не събра нужните й гласове, даже се нареди под другата номинирана, но неподкрепена кандидатура от България, тази на Ирина Бокова.

Впоследствие Георгиева се върна в Брюксел, до днес, когато обяви, че поема Световната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 73Не си спомням досега такова грубо, нахално самохвалство. Тя щяла да прослави родината ни, тя работела за родината, родината била горда с нея, така както тя с родината - почти така звучи щом отвори уста. Срамно. Особено след звучния провал. Как изложи страната ни, трябваше да прецени шанса си, намален силно и заради невижданото в историята на ООН противопоставяне на кандидати от една и съща родина. Тя потвърди притчата за българския казан в ада, където всеки дърпа другия надолу.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Залъгвате, че "се нареди ПОД другата номинирана", а това не е вярно. Тя се "нареди"на предпоследно място, а Бокова отиде на 4-то. Не ни е омиляла Бокова, и тя дължи всичко на "висшия" си комунистически род, колко по-даровити и умни момичета останаха продавачки, защото Бокова е имала всички условия, а те - не. Но онази се впусна в неистов кариеристичен, крайно неетичен двубой. А трябваше да откаже предложението,само се изложи, въпреки внушенията на поръчкови соц-полит-олози, че било успех. Да, бе
61
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Поне няма да я гледаме как гали по главата някое дете в бедстващ град, докато се усмихва за поредната си фото сесия....Някой да помни нещо, което тя е направила за страната си? Освен поредната фото сесия???
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам и успехи в личен и професионален план.
59
0
 
13
 
! Отговори
ААААаа., преди 7 години
Да се пръждосва в дън-гори Тилилейски и никога повече да не припарва в страната ни,която толкова злепостави пред света! Тя продаде душата си на дявола за власт и пари.Скоро ще падне в нищото.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пастирите си прибраха овцата в кошарата.
57
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Четеш, четеш официалните позиции и аха да повярваш! Тази женица всеки път излиза с номера, че е настоятелно поканена някъде заради огромните си способности. И така, до гръмкия провал в ООН. Сега нещата са ясни - натискане му е майката и през задната врата, без конкурс. Конкурсите не я обичат! Що се отнася до способностите на Кристалина - безспорен лидер в провалите, задкулисието и самозадоволяването! Благодарността ни към Сталинка за принос към България с думи не може да се опише!
56
2
 
9
 
! Отговори
аааааа преди 7 години
до 70Щом си гледа личната ИЗГОДА и да оботатява развиващите се пазари а за България единствено ДА ОБОГАТИ ГЕНОФОНДА В УСЛОВИЯ НА ЕТНИЧЕСКО ПРОЧИСТВАНЕ ПРЕДСТАВЯНО НИ ПО МЕДИИТЕ КАТО ДЕМОГРАФСКА КРИЗА защо ни я РЕКЛАМИРАТ КАТО БЪЛГАРКА
55
3
 
22
 
! Отговори
САМО ПИТАМ преди 7 години
Къде се скри плъхокът-Премиер, ЛИЧНО номинирал я за ООН. Блъскаше се по гърдите, а сега се изпари. Всичките му номинации са "блестящи", но ЦАЧЕВА Е ВЪРХЪТ!
54
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жената си гледа кариерата и личния живот.И въобще не се вълнува от безбройните български злобари, които не скриват завистта си че не могат да достигнат нейните постижения.Въпреки лошият английски .Ако беше мъж щях да напиша, че сега ще си го премести от единият крачол заради помията, която се излива по нея от простолюдието и платените драскачи тук.
53
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
европеиската банка не проверява ли си служителите имат ли картонче от дс илинямат
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прав и път ..........далаверпром интернешънъл
51
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално изобщо не ме учуди просто беше въпрос на време сделката която е сключила да излезе наяве .Включва се в надпреварата за ООН като по този начин подкопава позицията на Бокова и нашето "много умно" правителство. Бойко Бойко кога ще разбереш че в световната политика не е като да риташ топка в Банкя.Нито един от министрите ни не става те си мислят че като са замазали очите на баламите който гласуват за тях и са вече много умни .Да крадеш от асфалт,изкопи ,вело алей,детски площадки е лесно
50
3
 
3
 
! Отговори
nina преди 7 години
Всяка жаба да си знае гьола!
49
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И двете кадидатки за президент на ООН са едно и също нещо - торпили на Русия. Когато се видя, че няма да стане с първата, пробутаха с *** финт втората, а Русия - в сянка. Тук тролите си оплюха напразно брадите с псувни по адрес и на двете. Не чактисаха докрай играта. Не беше за техните глави.
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До eN-VyПлевньо.
47
4
 
26
 
! Отговори
Полина преди 7 години
Гадна продажница!
46
3
 
38
 
! Отговори
eN-Vy преди 7 години
Толкова много обича страната си и партията мейка дето толкова я лансира,че при най-малкия проблем би шута на всички ни и отиде да си гледа кариерата....Най-после хубава новина,да видим сега потъващото корабче кого ще издигне
45
4
 
5
 
! Отговори
bai bonio imaniara преди 7 години
SAMO EDNO E SIGURNO 4E E EVREIKA 100% I TO4NO TAKA PISE PO OTGORE 4E E ZAVARSILA HARVARD BIZNES U4ILISTE ZA KADRI NA SVETOVNATA BANKA I TO VSI4KO SE PODREZDA KAKTO TRABVA NE I TRABVA DA RAZBIRA OT NISTO AMI SAMO DA IZPALNAVA KAKVOTO I NAREDAT KOLONIZATORITE EVREITE
44
2
 
35
 
! Отговори
някой преди 7 години
Чудно ми е как за толкова много години има толкова лош английски?Интересно ми е като на какъв език е говорила по време на работата й в Световната банка, както и в Брюксел?Както и специализирането й в посочените университети.С преводачи ли работи тази жена?

Спонсорирани публикации