Специалистите съветват: В какво да инвестираме през 2017 г.?

Капиталите се насочват към високорискови фондове
1 яну 2017 20:25, Екип на Investor.bg
11
Специалистите съветват: В какво да инвестираме през 2017 г.?
Снимка: Reuters, архив

Финансовият пазар бе депресиран твърде дълго време, което дава сигнали, че в следващите години ще се представя по-добре от средното за икономиката. Перспективите са различни в зависимост от времевия хоризонт и риска, готов да поеме отделният инвеститор.

В краткосрочен хоризонт

Краткосрочният хоризонт категорично не е подходящ за инвестиции на фондовата борса, тъй като е несъвместим със съществуващите рискове, заяви пред Investor.bg Павел Николов от Евро финанс.

Банковите депозити и инвестициите в дялове на взаимни фондове с фокус върху паричния пазар са традиционно правилният избор за инвеститорите.

Инвеститорите с краткосрочен хоризонт, ако това не са спекуланти, би следвало да се насочат към нискорискови варианти за инвестиции като взаимните фондове с консервативни стратегии, защото няколко месеца е прекалено кратък период за покупка на акции, обясни от своя страна главният инвестиционен консултант на Елана Трейдинг Цветослав Цачев.

Облигациите са нискорискова инвестиция, която може да предложи по-висока доходност от депозитите, но те са в „мечи пазар“ заради повишаването на лихвите. Трябва да се има предвид, че при тях има високи минимални прагове за инвестиция – т.е. над 50 хил. валутни единици.

Дългосрочен хоризонт

Акциите са рискова инвестиция, която изисква дългосрочен хоризонт и е най-печеливша при икономически растеж. Дивидентните акции остават предпочитани у нас според Цачев, защото освен възможността за по-висока стойност в бъдеще, от тях се получава и редовен годишен доход. „Неслучайно капиталите сега се насочват основно към високорисковите фондове“, отбеляза той.

На страната на акциите като актив за дългосрочна инвестиция застана и Павел Николов. „Бих посъветвал дългосрочните инвеститори да намалят дела на облигациите в инвестиционните си портфейли и, респективно, да увеличат дела на акциите, предвид навлизането на глобалната икономика в нова фаза на настоящия бизнес цикъл“, заяви той.

Взаимни фондове -  първи вариант за спестителите

Те винаги са били подходящ вариант за спестяване за хора без задълбочени финансови познания. По думите на анализаторите самостоятелното управление на портфейл от активи изисква значителни умения, които се придобиват с години. При взаимния фонд единственото решение, което остава за инвеститора, е да подбере подходящия рисков профил на фонда в зависимост от личните си цели и състоянието на икономиката.

И през следващата година те ще са вариант за спестяване и алтернатива на банковите депозити, които според Николов „предлагат обидно ниска доходност“.

Все пак той съветва потенциалните инвеститори преди да инвестират в дялове на даден договорен фонд, да отделят част от свободното си време да проучат съответния фонд, мениджмънта му, представянето му през годините и, не на последно място, инвестициите му (% от капитала на фонда, инвестиран в свързани дружества; големи капиталовложения; и др.).

Останалата част от анализа четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
13
 
! Отговори
Инвестирай умно преди 7 години
Инвестирайте в образование. Инвестирайте в пътуване. Инвестирайте в приключения. А инвестирането във фондови борси, имоти, банки и подобни глупости е само за скучни слабоумници, чиято единствена цел е да трупат печалби.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Статията е изключително слабоумна както и всичко останало в ***.Тези са пародия на финансова медия.Нивото им е на селски тарикат.
6
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки гледа да се докопа до парите ми - едни искат да ги управляват, други ми рекламират извънземните си продукти, трети ме плашат с болести...Кака се ожени, ако не сте разбрали!
5
2
 
26
 
! Отговори
кръпел преди 7 години
Специалистите съветват: В какво да инвестираме през 2017 г.? Отговор : Във яденье и пиенье и някоя по згодна женица
4
2
 
23
 
! Отговори
grep преди 7 години
Със същия успех може да инвестираме в екскурзия до Лас Вегас, където можем да си пробваме късмета в някое казино - също една вискорискова инвестиция.
3
1
 
26
 
! Отговори
grep преди 7 години
Да - високорискови фондове - тоест на ония им свършват кинтите за яхти и търсят нови балъци в лицето на нормалните хора, които вече не печелят от ниските лихви по влоговете.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в какво да инвестираме през 2017?
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много умна статия. Започвам да играя тото. Като спечеля джак пота ще изпълня съветите й.

Спонсорирани публикации