Омбудсманът поиска от Петков компенсация за битовите клиенти на газ

Диана Ковачева препоръчва това да стане със задна дата
30
Омбудсманът поиска от Петков компенсация за битовите клиенти на газ
Снимка: БГНЕС

Битовите клиенти на природен газ да получат държавна помощ със задна дата заради безпрецедентното поскъпване от половин година насам. Това препоръчва омбудсманът Диана Ковачева в писмо до премиера Кирил Петков.

"В контекста на заявеното  от Министерството на енергетиката намерение за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ, предлагам компенсациите за тях да бъдат отпуснати от държавата със задна дата от 1 юли 2021 г. или поне от началото на отоплителния сезон - м. октомври 2021 г., до 31 март 2022 г.", пише проф. Ковачева.

Поводът за новата препоръка в продължение на тази от 17 декември м.г. е, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват множество жалби и сигнали от потребители на природен газ за битови нужди с настояването държавата да осигури равнопоставеност между битовите клиенти на различните видове енергия.

"В сила е мораториум върху цените на електрическа и топлинна енергия, но за природния газ до момента няма яснота въпреки достигнатите непоносими цени за много домакинства, и то за сравнително топли месеци през зимния период", подчертава омбудсманът и настоява тази несправедливост да бъде поправена час по-скоро.

В препоръката си проф. Диана Ковачева отново акцентира на факта, че принципът за компенсиране на цените за всеки консумиран мегаватчас, прилаган спрямо стопанските клиенти на електрическа енергия, е справедлив и може да бъде използван по отношение на потреблението на природен газ за битови нужди.

Прегледът на изменението на цените на горивото за периода показва, че е справедливо размерът на компенсациите да бъде определен поотделно за всеки месец като процент от утвърдената от КЕВР регулирана цена на природния газ за домакинствата“, допълва още омбудсманът.

Проф. Ковачева настоява и за становище от изпълнителната власт за приложимостта на комплекса от мерки за справяне с нарастващите цени на енергията, представени в Съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Газ не купувам Киро да плаща тока и салама :)))
23
3
 
4
 
! Отговори
иванчо преди 2 години
Толкова безличен и безпосочен омбудсман май не сме имали ...
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напълно подкрепям. Като има пари за помощи на бизнеса, да се намерят такива за компенсация на битовите потребители. При над 300% увеличение на годишна база е нормално част от това увеличение да се компенсира от държавата. Защото част от това повишение е и по вина на държавата!
21
5
 
3
 
! Отговори
бай Ламби преди 2 години
Алооо...нашто момиче, до мене газ не стига.Мене как ще ме компенсираш?От къдя накъдя ще има компенсации за потребителите на битова газ?Аз се топля на нафта мене ще ме компенсираш ли?Имаме меморандум за запазването на цените на тока, това е достатъчно.На който му е скъпа газта да минава на ток.Ток стига до всяко едно домакинство за разлика от газта.Че то както е тръгнало моме, утре ще кажете че мерцедесите много скочили и ай да компенсираме и потребителите на мерцедеси а?
20
2
 
5
 
! Отговори
Безлична женица преди 2 години
Бях забравил за тая сива женица. Все пак за да оправдае огромната си заплата от време на време излиза от мишата си дупчицата ! Някой сеща ли се от както стъпи в длъжност нещо да е направила? Не,освен декларацийки,писменни и устни покани,запитвания и т.н. Дидито нищо не може да се похвали! Според мен или длъжността и трябва да се премахне,или личността да се смени!!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо се компенсират бизнесите а не се компенсират хората които работят???????????????
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички ги компенсират, пенсионери, бизнеси. Кой и кога ще компесира тези които работя???
17
1
 
5
 
! Отговори
Lina преди 2 години
Той кирчо е зает да ваксинира сега. Доходите, сметките, газ, ток не са му важни никак. Нов таргет има . Вече 4 игла слагат Ла.йнен, макарон, кирчо изостава...
16
3
 
8
 
! Отговори
ехееее преди 2 години
Браво бе! Ми на мен кой ще ме компенсира със стара дата за всичко поскъпнало? Баси наглите хора! Всеки само иска. Скъпото е за всички. Не може да едни да им плащат компенсации със стара дата, а на други не.
15
4
 
3
 
! Отговори
Петков преди 2 години
Компенсации може само за ваксинирани !
14
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а тези на ток - и там сметката е висока - стига с тая газ - да се отказваме от газта, койт ни ще да яде боб
13
3
 
6
 
! Отговори
раздавай преди 2 години
тез пари, да видим къв дълг ще плащате всички като си трагнат тез управляващи. БКП/БСП оставят такива завещания, че свят ще ви се завие. Ама така е който е с къса памет
12
1
 
3
 
! Отговори
Трети Приоритет преди 2 години
Въх, изгорехме. И тук ше требва да се дават мангизи.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде и тая професор.По кво?Ако е за по брой онова,Майчето да е вселенски академик.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се гледа от корен, а не всички да плащаме и посредниците да "изяждат баницата".
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се спрат помощите към частния сектор е по важно, щото всички пари събрани от данъци отиват при перачите на държавата.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Схема за източване на обществени пари.
7
3
 
10
 
! Отговори
stiling преди 2 години
Имам чуството, че нещо напоследък българина грешно разбира функцията на държавата. Всеки иска нещо да го компенсират да му дават да му даплащат. Тая държава няма как да угоди на всички и всико да плати. Утре ако паднат цените на жилищата в Софето ще поискате държамата да ви плати разликата щото сте се набутали от лакомия, а във същото време ако се повиши цената няма да я платите на държавата, щото тогава сте много умни и хитри тарикати. Всеки иска да раздели загубата с държата а печалбата не!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той раздава милиарди на милионерите като Бойко ,човек да,се чуди тия същите милионери кога похарчиха повече от 5 милиарда ,та Петков трябва да им дава други милиарди )
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроталибаните от Брюкселстан ще ни спират тока, газа, сложиха ни маски, не само на жените, но и на мъжете и дори на децата. Газът бил вреден, защото бил руски. Токът бил вреден, защото е от ТЕЦ и АЕЦ.............................Евроталибаните ни управляват.