Експерт: Енергийната криза в Европа ще свърши преди войната в Украйна

Според Камен Колчев високите цени са временно явление
14 юли 2022 10:20, Красимир Ангелов
19
Експерт: Енергийната криза в Европа ще свърши преди войната в Украйна

Високите цени на енергията в Европа са временно явление, обусловено от войната, но няма да свършат с войната, а много преди това. Новият световен ред още не е ясен. Когато той се изясни, а това ще отнеме години, ще видим подем на икономиката, защото тя ще се почувства стабилна и с ясни перспективи. Това каза Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Нито Германия, нито Европа като цяло могат да си позволят да са в такава енергийна криза дълго време. Ясно е, че тази ситуация е временна. В момента се търсят алтернативни източници и Европейската комисия каза, че до края на годината Европа няма да е зависима от руски газ и петрол, каза Колчев. "Енергийната криза в Европа и високите цени на енергията са временни, обусловени от войната. Но те няма да свършат с войната, а много преди това“, изрази мнение той.

"Очакванията ми са до края на годината и особено следващото лято цените и на газа и на петрола, а от там и на електричеството в Европа да стабилизират. Това ще стане не на нивата, на които това започна миналото лято, но на едни нормални нива".

По думите му паритетът на еврото и долара се е очаквал, заради по-слабото представяне на европейската икономика. "Освен това лихвите в САЩ са по-високи и ще останат такива поне още две-три години. По-слабото представяне на Европа се обуславя от енергийната криза в Европа и високите цени на енергоносителите, което доведе до значително по-висока инфлация. Войната е на територията на Европа, а не на САЩ и Австралия. Никак не е хубаво Европа да влиза в рецесия и валутата ѝ да е по-слаба, но това са фактите".

Според събеседника рецесията вече е основният сценарий, както за САЩ, така и за Европа по ред причини, но от друга страна рецесията може да овладее бързорастящите лихви и да принуди, особено Фед, да задържи темпа на вдигане и дори да намали лихвите.

През следващите 12 - 18 месеца лихвите ще се задържат на тези нива. След това ще започнат плавно да растат, защото трябва да бъде овладяна инфлацията, която очаквам да продължи дълго, поради огромната парична маса, която се наля на пазарите, прогнозира гостът. "През следващите 10 години очаквам една сравнително висока инфлация в глобален мащаб, не само в Европа, не само в САЩ, а навсякъде. Очаквам относително по-вял растеж и по-бавно увеличение на лихвите от инфлацията, така че ще продължим да виждаме отрицателни реални лихви, което трябва да изконсумира излишната парична маса, която е на пазара", аргументира се гостът.

По думите му докато американските акции имат потенциал да растат, за европейските не е толкова сигурно. Заради войната в Европа и кризата с енергийните източници, ще се натрупа доста повече инфрация, подчерта събеседникът. "Освен това демографската сутиация в Европа е много по-различна от тази в САЩ. Застаряващото население означава, че ще има недостиг на работна ръка, тя ще бъде по-скъпа и това ще прави европейската икономика по-неконкурентоспособна и по-бавно развиваща се".

"Перспективите за България никак не са розови, защото рисковете са като в Европа, но тук няма кой да ги адресира“, подчерта Колчев.

Вижте целия коментар във видеото тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от сексперти! Експерт-Милиционер-Експерт-Милиционер! И се чудя тия от медиите що ги канят!
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергийната криза за Европа тепърва започва,пишман експертчо
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро Европа ще свърши в енергийна криза. Историята казва че войните започват когато има недостиг на храни, изчерпани прирородни богатства.Посилния взима богатствата на по слабия и го прави колония. Санкциите и претенциите от Брюксел са пълни глупости. Все нещо спират, въвеждат мерки и забрани, и мислят че са изпреварили събитията които предстоят.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе /9/, още повече, че президентите на РФ и на Иран се срещнаха и се разбраха преди две седмици на форума на Прикаспийските държави в Туркменистан, а след пет дни им предстои нова среща в компанията на Ердоган в град Техеран.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си го кажем откровено: огромната парична доларова маса се наля на пазарите от ФЕД. Остава да отговорим на въпроса "С каква цел бе направено това"? Този експерД мълчи като риба по сакралния въпрос.
9
1
 
22
 
! Отговори
Бе преди 1 година
родителката му стара, всички се правят на интересни с тия алтернативни източници, ама ни кой не е конкретен! Иран след втвърдяването на тона от страна на памперса и Израел го пиши бегал. Засега няма кой да замени количествата от РФ! Колкото и да не им е приятно на евроатлантиците. Толкоз.
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не знам какви са тези експерти, но догодина се очаква увеличено търсене на петрол и съответно по-високи цени...
7
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То с мантри не става. Колкото и да прогнозира "експертът" без факти са само празни думи и изрази. Откъде ще дойдат енергоизточници те и на какви цени, няма данни, но иначе лакардийства. Благодарение на глави пълни с въздух и идеи сме на това дередже. Планирането трябва да се опира на реалности, а не на желания.
6
32
 
9
 
! Отговори
Анатоли преди 1 година
Русия не осъзнава че направи абсолютна услуга на Европа .Времето е перфектно за да се откъсне Европа от Русия- започвайки от февруари Европа има нужното време да намери необходимите нови доставчици до зимата и да подсили иноеациите на възобновяема енергия. След войната дори и да се подобрят отношенията един ден с Русия ще е късно защото европа няма да има нужда от газта и петрола и. Това което се случва е така нареченото необходимо зло.
5
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Енергийната криза започна още с квотите за Со2, повишаването на цените им, борсовото търгуване на тока и газа, зелените енергии и политики и изкупуването на енергия от веи-та на високи цени, затваряне на атомни и въглищни централи,много преди войната в Украйна. С края на войната едва ли ще свърши хаоса и съответно енергийната криза.
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде ги намирате тези "експерти ".
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо трябва да има победител във войната,чак после можем да си мислим за краят на енергийната криза!Тоя освен че не разбира нищо от Финанси определено и нищо не вдява от геополитика и нейните последствия!
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото европа ще свърши съществуването си преди войната в украйна
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според Камен Колчев високите цени са временно явление--->>> Има няма 10-15 години и ще се е свършило с високите цени, вече няма да ни правят впечатление. Тока кога беше 4ст/киловат? Времнно явление ли беше? Колко стотин процента е скока до сега?