Между 180 000 лв. и 700 000 лв. за малки и средни предприятия

Пеканов ги обяви за гръбнака на българската икономика
30 авг 2022 12:50, Петя Славова
19
Между 180 000 лв. и 700 000 лв. за малки и средни предприятия
Снимка: БГНЕС

"Малките и средните предприятия са гръбнака на българската икономика и ние ще продължим да правим всичко възможно за тяхното развитие". С тези думи служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов откри онлайн информационния ден за възможностите за българския бизнес, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, предаде БГНЕС.

“На ваше разположение сме, осигурихме приемственост и ще работим, за да подсигурим глътка въздух на предприятията. Приканвам всички малки и средни предприятия да кандидатстват по процедурата “Технологична модернизация” от Плана за възстановяване и устойчивост в срок- до 21 септември, за да получат средствата помощ. Това заяви и служебният министър на иновациите и растежа, Александър Пулев.

Пеканов каза, че механизмът за възстановяване и устойчивост е един инструмент, въведен с цел да направи дългосрочно икономиките на ЕС по-силни и да повиши потенциала им. „Наша отговорност е да ви предоставим възможност, чрез която българската икономика да стане по-силна, по-ефективна и да се подобри по отношение на зеления и дигиталния преход. ЕС се намира в една икономически напрегната ситуация, но тази ситуация ни дава възможност да поставим икономиката ни в една по-стабилна основа“, коментира още той и продължи: „Радостен съм, че министерството на иновациите и растежа е първото, което стартира процедура по технологична модернизация и още миналата година знаехме, че това ще бъде начинът чрез засилване на българската икономика“. Относно изоставането ни в европейските индекси в цифровизацията и дигитализацията, служебният вицепремиер заяви, че ще се работи за тяхното подобряване в предстоящите месеци. „Дългосрочно инвестициите в дигитализацията и в зеления преход ще направят фирмите по-ефективни, съответно да намалят разходите и те да станат по-конкурентноспособни. За нас цел е това да се случва по най-прозрачен начин“, подчерта още министър Пеканов.

“На ваше разположение сме, осигурихме приемственост и ще работим рамо до рамо с министър Пеканов, за да подсигурим глътка въздух на предприятията. Приканвам всички малки и средни предприятия да кандидатстват по процедурата “Технологична модернизация” от Плана за възстановяване и устойчивост в срок- до 21 септември, за да получат средствата. Тук усилията са насочени към преработвателната промишленост- компании, които се занимават с творческа, научна дейност, управление на отпадъци, като общият ресурс е 260 млн. лв. Това заяви и служебният министър на иновациите и растежа, Александър Пулев. Той уточни, че до края на тази година само по линия на неговото ресорно министерство ще бъдат осигурени 735 млн. лв., като основният ресурс идва от ПВУ. Служебният министър обяви, че се работи по откриването на втора процедура с ресурс от 300 млн. лв. като фокус ще бъде внедряване на IT- решения и киберсигурност, с надеждата тя да стигне до 1 400 бизнеса. „Работи се и по откриването на още две процедури- 200 млн. лв. фотоволтаици плюс съпътстваща инфраструктура. Тук говорим за панелите и инвестиции в батерии за локално съхранение. Тези средства ще бъдат насочени отново към малките и средни предприятия. Очакват се и 120 млн. за развойна дейност“, заяви още министър Пулев. Той обяви, че тази събота престои посещение в Пловдив и Пазарджик, за да се направи среща с областните управители. „Тези срещи ще се състоят, за да можем да бъдем максимално ефективни“, допълни още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"втора процедура с ресурс от 300 млн. лв. като фокус ще бъде внедряване на IT- решения и киберсигурност, с надеждата тя да стигне до 1 400 бизнеса." - Някак си ми се стурва, че 1399 от тези бизнеси, ще получат сидпорпорционално по-малко от 1400-ният.
14
0
 
3
 
! Отговори
Слави преди 1 година
Тези процедури за кандидатствуване са максимално усложнени и с филтри за да не е възможно всяка фирма да участвува.Класират се фирми с доказана компетентност за схемите от предходни програми и обикновенно една малка част от дарението се ползува целево;а останалата за маркови автомобилчета по 100-200000лв и някое имотче.Ако тези прословути евро средства се ползваха по предназначение нямаше населението за 30 г. От 9млн да стане 6млн с п и всичко да се срине със земята.За мръсотията и корупцията???
13
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 1 година
ГЛУПОСТИ !
12
1
 
6
 
! Отговори
Сашо арендатор преди 1 година
Тея шегуват ли се? С тия пари докъде? Трябва да се дава повече. Поръчал съм новата ге класа. Ония ми ти от балкан стар вече искат парата 350 к евра ве ей
11
0
 
6
 
! Отговори
Ами преди 1 година
...от тези средства гърците дърпат от юли миналата година, а нашите чак сега събират проекти ? И това ли е тъй наречената "приемственост" ? По-скоро ми мирише на оправдание, че докато си делнете баницата, и ще загубите половината средства от Еврофондовете! Ама какво ви пука?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРАВИЛНО ПЕКАНОВ, БОЛИВАР НЕ МОЖЕ ДА НОСИ ДВАМА !!! ЩЕ НАГУШИМ АЛЧНИЯ БИЗНЕС,А ОСТАНАЛИТЕ ДА ГО ДУ+ХАТ !!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Пеканов само по погледа и прическата е ясно, че е куку. Гледа като девствена ***, която за първи път се снима за Плейбой.
8
0
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Безвъзмездно аздаване на пари на "бизнеса" е най-обикновено краднене на парите на данъкоплатците. Цялата кампания се отганизира, за да остане след врътката някакъв процент у раздаващите.
7
0
 
8
 
! Отговори
Според закона: преди 1 година
(3) Малки предприятия са предприятия, които към 31 декември на текущия отчетен период не надвишават най-малко два от следните показателя:1. балансова стойност на активите - 8000000 лв.;2. нетни приходи от продажби - 16000000 лв.;3. ...персонала... - 50 души.(4) Средни предприятия са предприятия,... не надвишават най-малко два от следните показателя:1. ...активи 38 000 0002. нетни приходи от продажби - 76 000 0003. персонал 250 души Та какво стана със средната класа и микро предприятията?
6
0
 
5
 
! Отговори
Манолов преди 1 година
Ами, това пичлеме ако ще раздава милиони, по добре да раздават направо гимназистчета, те поне не ще да са още съвсем корумпирани.
5
1
 
11
 
! Отговори
kkk преди 1 година
Пичага, а като приканвате МСП да кандидатстват, пуснахте ли някъде разяснителна кампания, минахте ли по търговските камари и общините да се срещнете с тоя бизнес и да им обясните какво трябва да направят и какви проекти могат да се одобрят. Говорите само празни приказки, затова сме на последно място по усвояване на евросредства. Пари има, организация и контрол няма. Не ставате за нищо!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз същия убедителен лъжец като кирето дето сам си вярва.НЕщо правели, пари раздавали.Плана за възстановяване одобрение няма, важното е да върви реклама.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да не ни сполети отново локдаун.
2
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааа, от как Боко не е на власт 1 евро не сме получили от ЕС. Тоя малчуган пак е потребявал субстанции сигурно :))))))))))))))) Къде е Планът за възстановяване бре, мушморок?
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една безсмислена статия само един пример щом тоя от Градус искал съдействие от мутрата Борисов да изнася пилета защото Европейския съюз ни забранявал за какво развитие на бг предприятия говорим като няма пазар