Заедно! Audi и Hyundai ще правят водородни автомобили

Общите разработки ще се използват също от Volkswagen и Kia
21 юни 2018 17:30, Красимир Ангелов
13
Заедно! Audi и Hyundai ще правят водородни автомобили
Снимкa: Hyundai

Компанията Audi сключи споразумение с Hyundai Motor Group за съвместна разработка на водородни силови агрегати. Според условията на договора, от тях ще могат да се възползват още марките Volkswagen и Kia.

Размяна на акции меду двата производителя засега не се предвижда. Компанията ще работят върху технологии с водородни елементи, като сътрудничеството им предвижда обмяна на лицензи и съвместно използване на едни и същи двигатели. Това ще позволи намаляване на стойността и повишаване на обемите на производство.

Въпреки че ще разчитат на едни и същи водородни двигатели, Audi и Kia не предвиждат унификацията на модели. Така всяка от двете компании ще може сама да разработва автомобилите, на които ще поставя новите силови агрегати.

Последният водороден модел на Hyundai е кросоувърът NEXO, който заменя излезлия още през 2013 г. модел ix35 Fuel Cell. Машината разчита на електрически двигател със 120 к.с., 40-киловатова батерия и блок от водородни клетки. Пробегът с едно зареждане е 590 км.

На свой ред Audi още няма сериен водороден модел, но през 2016 г. показа концептуалния h-tron quattro. Дългият 4,8 метра кросоувър е оборудван с два електромотора с мощност 122 и 190 к.с., като с едно зареждане изминава 600 км.

Още снимки вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то газгенераторите ги има от 20-те и 30-те години на миналия век в Германия. Тия топлата вода ли откриват сега.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе хора, те технологиите ще се развият така или иначе. Лошото е че ще се въведат данък върху водата, метана или каквато е там суровината. Само за велосипеди още няма измислена причина да се облагат с пътни и общински данъци. и още нещо - никой не го е еня за екология, въглерод и т.н., просто всеки иска да е в крак с тенденциите иначе след време си аут от бизнеса-примери много американските коли, японските ТВ....Москвича...
10
0
 
5
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
при сегашното ниво на технологии водорода се произвежда от метан . идеята е да се добива с електролиза от водата за в бъдеще за да се избегне метана като суровина . добиването с електролиза обаче е доста по скъпо от това на метан . идеята е че токът от ВЕИ ще поевтинее драстично в пиковите моменти на производство : вятър около 2:00-6:00 часа и слънце 10:00-16:00 часа. и с този ток ще се прави водород , един вид ще се съхранява енергията. абе хората мислят сериозно за безвъглеродна икономика .
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жода се опитваш да чертаеш бъдещето с пособия, идеи и примери от днешно време е все едно някой селянин преди 2000 години да се опита да си представи какъв е живота пред 2018. Едва ли ще се сети за телефони, телевизори, компютри, автомобили и дори тоалетна чиния с казанче...
8
4
 
4
 
! Отговори
Жо преди 5 години
НЯМА КАК електромобилите да заменят колите с ДВГ. Материалите за производство на акумулатори са ограничени в световен мащаб. Лития е труден за добиване и труден за съхранение. Цената му ще расте главоломно според търсенето. По света се движат над 1 000 000 000 автомобили- това означава 1 милиард тона батерии, които трябва да се изхвърлят през 3 години в природата и да се заменят с нови.А за избухването на водородна бомба е необходима атомна бомба и това няма нищо общо с водородните автомобили.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4най-евтиния начин в момента за производство на водород е от природен газ. Водород може да се произвежда и чрез електролиза на вода, но е нужен ток. Дори ти самия можеш да си произвеждаш водород у вас. В тубата е пълно с клипчета, но ще видиш голям зор със "складирането" му
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Брат Вурст"Европа с електромобилите отново изостава." дали? Германия и Шел вече имат работещи водородни станции в Германия. Германия има и прототипи на автобуси на водород, а дългосрочната й цел са влакове на водород.
5
3
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 4 Водорода идва от велика Русия. Че от къде другаде?
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми я като сте толко отворени, просветете ни как се зареждат с водород тия коли и въобще откъде идва водородът?
3
2
 
6
 
! Отговори
Брат Вурст преди 5 години
Миналата година Toyota, Nissan и Honda, се разбраха за изграждане на водородни зарядни станции в цяла Япония. Това е бъдещето. Европа с електромобилите отново изостава.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водородните автомобили ги ороизвежда Тойота вече 3та година. Тия от Ауди и Хюндай могат да си направят по една бомба и да се гръмнат.
1
11
 
4
 
! Отговори
Явор преди 5 години
Нощем. Звезди. 120 водородни бомби на колела паркирани край панелката в София. Неописуема идилия и спокойни сънища.