Как продадоха първия Мустанг, без да искат

Колата била предварителен модел, който не бил предназначен за пазара
30 сеп 2019 19:47, Нели Христова
21
Как продадоха първия Мустанг, без да искат
Снимка: Музей на Хенри Форд

Преди Ford да пуснат Мустанг официално на пазара през 1964 година, те подготвили няколко предварителни модели, които да покажат в шоурумите си. От Ford нямали намерение да ги продават.

Но една от машините, която притежавала и първия сериен номер на Мустанг била в Нюфаундленд... и хванала погледа на местен пилот.

За Хари Филипс това била най-лесната сделка, която някога е сключвал. Той работил в шоурума на Ford в  Нюфаундленд, когато чисто новият Мустанг тъкмо пристига от фабриката. Автомобилът е оставен на показ близо до пътя.

„Революционна кола“, казва Филипс пред CNN. 55-години по-късно той вече е пенсионер. А съвсем скоро отново ще се изправи пред автомобила, който някога е продал.

Красивата кола омаяла капитан Стенли Тъкър, а Хари бил най-близо до него. Той бързо се приближил към него, а пилотът му казал: „Моя е.“

Тъкър брои 4300 канадски долара за Мустанг-а. Датата е 14 април. Ford Mustang официално тръгва в продажба на 17 април.

Разбира се, Тъкър се съобразил с този факт и въпреки че купил колата три дни по-рано, той обещал на продавачите в шоурума, че ще я остави да поседи там в следващите няколко седмици.

„В този ден преместихме колата вътре. Всеки ден той идваше да я проверява и да се увери, че никой не й е направил нещо“, разказва Филипс. Той не знаел колко е важна тази кола. Разбира едва няколко месеца по-късно, когато изпитва затруднение да разбере, къде точно е отишъл Мустанг-а със сериен номер 5F08F100001.

„Колата е била от предварителната продукция, която е трябвало да изпратят обратно на Ford”, казва отговорникът на музея на Хенри Форд, Мат Андерсън. Колата нямала силата, нито качеството на онези, които били произведени за продажба. Липсвали й дори някои от елементите.

На Ford им отнело две години, за да се договорят с Тъкър да върне първия Мустанг. В замяна той получил едномилионният модел от 1966 година. За тези две години, пилотът навъртял 10 хил. мили с автомобила, но въпреки това машината била в добро състояние.

След като Тъкър върнал колата, тя била съхранена в гараж, докато не била преместена в музея на Хенри Форд през 1984 година.

През това врем Филипс продължил да продава коли. След една добра кариера се пенсионирал през 1955 година. Така и не видял Мустанг-а, който без да иска продал през 1964 г.

Но това се променя, след като внучката му започва кампанията „Изпратете Хари при Хенри“ във Facebook. В края на седмицата той отново ще види легендарния Mustang, а от музея на Хенри Форд са му подготвили ВИП обиколка и множество забавни активности.

„Рядко се среща човек, който е свързан с нашите автомобили и най-вече с толкова значима кола, като първия произведен Мустанг”, казва Андерсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Само Русия искаш да ти се меси, така ли?
16
4
 
6
 
! Отговори
Азлк преди 4 години
Мани ги мустангите.В москвича е истината.
15
6
 
4
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
До 14Амиии аз не искам да ходя....въпреки че имам възможност...да си живеят в гоулемата Хамерика и да не се месят в работата на другите държави....да са си най-велики най-умни най най и по най...
14
7
 
5
 
! Отговори
РВ преди 4 години
Тия американски варели само който не ги е карал му харесват. Немските автомобили са класи над американските. Нищо против Америка,но коли отдавна не могат да правят.
13
6
 
3
 
! Отговори
бай Стамат преди 4 години
аве мани ги Мустанг, Бостанг.пишете за фолксваген, че отдавна не сте пускали статия.
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До От село"Kak taka prodavacha na kolata se pensioniral 1955 , i ya prodal 1964......?????"Ти мани, ами в края на седмицата ще иде да я види! Тоя ще е някой братчед на Дънкън МакЛауд!
11
1
 
8
 
! Отговори
От село преди 4 години
Какво е това шоурум??? български моля.
10
0
 
12
 
! Отговори
onzi преди 4 години
Kak taka prodavacha na kolata se pensioniral 1955 , i ya prodal 1964......?????
9
4
 
9
 
! Отговори
Не съм коментар 5 преди 4 години
До 1,2 и 7Тр о лове такива. Стига политика бе. Статията е за хора, които им е интересно.Нали видяхте заглавието?Що четохте като не ви интересува?
8
2
 
17
 
! Отговори
До РВ преди 4 години
Мустанг като цяло е доста атрактивен автомобил и е най- продаваното спортно купе няколко поредни години в света.Така че не се чуди. Вие само мрачни политически статии ли искате да четете?
7
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе 5 ти..Що говориш глупости?! Нито аз нито жена ми сме си обезобразили телата с мастило за цял живот! -:) За наркотици да не говорим!!! И защо мислиш че трябва да ме интересува " Мустанг"? Даже и не знаех че е Канадски Бо к л у к! Така както и не знам.Кой е кофчежника на групировката ГЕРБ! Ми не ме интересуват бе човек! Ти ли ще ми подсказваше своите интереси? Нямаш шанс! Човек се интересува от истинските неща! А не от натрапниците му!
6
0
 
7
 
! Отговори
До Стамат преди 4 години
Чукча писател,не читател:)))
5
6
 
24
 
! Отговори
За 1, 2 и... преди 4 години
Типична реакция на хора, които не се вълнуват от нищо, освен от себе си.Важен е телефона, интернет`я и колата на улицата, а вечер голи до кръста, само по татуировки около масата и също нашарените им кифли, да им разливат почеквайки се на чалга озвучението.
4
13
 
5
 
! Отговори
РВ преди 4 години
То и до ден днешен е мистерия как се е продал всеки един мустанг. Явно има доста неумни хора с пари.
3
0
 
38
 
! Отговори
СТАМАТ преди 4 години
Аве четете преди да публикувате! Редактор немате ли? Продал през 1964, направил успешна кариера и се пенсионирал през 1955....
2
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новина, от която цяла Европа се вълнува- как бил продаден първия Мустанг в Канада.
1
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ме интересуват Американските таратайки! Абе много важно!-:) Пишете за негативите в тази измислена държава бе хора! Те са твърде много! Голяма " демокрация" Ама келява! Вижте ги и пишете за тях! Разобличете ги! А не да ми пишете за техни таратайки! Леле леле! Спрете да се навеждате бе хора! Мислете сами!-:)