Закопчаха и Николай Цонев

Задържани са съдия и бивш главсек на МФ, уреждали негово дело
1 апр 2010 13:46,
284
Закопчаха и Николай Цонев
Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Арестуван е бившият министър на отбраната Николай Цонев.

Той е задържан в ранния следобед във ВМА, при операция на ДАНС и МВР, Националната следствена служба и Софийската градска прокуратура, съобщиха от МВР.

Минути по-рано стана ясно, че е арестуван и съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров заради уреждане на съдебно дело на бившия военен министър.

Магистратът е арестуван в дома му в столичния квартал „Гоце Делчев”.

Половин час по-рано в кантора на бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София е задържан и бившият главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.

Още по темата

Попов е арестуван в момент, в който предавал на магистрат сумата от 20 000 евро, уточняват от МВР.

Парите били предложени от ексвоенния министър чрез посредничеството на задържания Попов и на съдия Петър Сантиров.

Целта била да бъде осуетено наказателното преследване, образувано и водено срещу Николай Цонев за щети в размер на над 120 милиона лева.

"Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпънем трима – един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на министерство на финансите при предишното правителство".

Това коментира заместник градският прокурор на София Роман Василев, минути след като стана ясно, че тримата са арестувани.

"С днешните арести МВР демонстрира системен и последователен подход, в който трудно могат да се открият политически пристрастия", коментира пред Агенция "Фокус" вътрешният министър Цветан Цветанов.

По думите му в случая става дума за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока.

"Истински се надявам, че сега Сергей Станишев и Корнелия Нинова няма да ме обвинят, че извършвам репресивни действия срещу хора от партия НДСВ", допълни Цветанов.

Същевременно стана ясно, че антикорупционната комисия към ВСС се самосезира след  публикациите за ареста на съдия Петър Сантиров и ще извърши пълна проверка по случая.

Dnes.bg припомня, че в началото на март прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бившия министър на отбраната от кабинета "Станишев" Николай Цонев.

Той ще отговаря за купуването на американска поточна линия за строителство на хангари.

Според обвинителния акт той е разрешил покупката в противоречие с указания на министъра на финансите Пламен Орешарски от 2008 г.

Според прокуратурата така са настъпили значителни вредни последици за бюджета на МО в размер на 8 025 825,45 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
0
 
3
 
! Отговори
Д-р Филипов преди 14 години
До анонимния компетентен колега от форума. 1. МВР няма никакви права на територията на военно поделение.2. Само съд може да издава присъди.3. Няма специалист в конкретна област който да е станал полицай.П.С. Приятни празници на всички.
263
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами първо коментара "защото вие сте си престъпник" е направен не от полицейски служител, а от присъстващия заместник-градски прокурор. Второ, четейки коментарите тук, оставам с впечатлението, че българина не се възмущава от това, че държавен служител с ранг на МИНИСТЪР може краде от НЕГОВИТЕ пари, а се възмущава от това че някой може да си позволи да каже на престъпника - "престъпник". И злорадства, за това как щели "да хвърчат полицейски фуражки" ??? И това ако не е БОЛНА държава, не знам.
262
0
 
3
 
! Отговори
ranik56 преди 14 години
Преди няколко дни ,казах - След няколко дни ще му се извиняват .Адвокатите му -няма да позволят в никакъв случай да остане в ареста .Съгласно хартата за правата на човека - каквото и да е направил - До доказване на вина Е НЕВИНЕН . Само ,като го осъдят имат право да го наричат -ПРЕСТЪПНИК .СЕГА ЩЕ МУ ПЛАЩАТ - обезщетение .Пак ще го отнесат полицайчетата . Ще хвърчат фуражки .
261
0
 
3
 
! Отговори
Бетко преди 14 години
А бе, Тапир, каква практика и къде си гледал, бе, то името ти говори колко си гледал - по американски филми си гледал. Днешните полицаи и прокурори като не могат да си свършат работата се изживяват като бандюги от холивудски екшън. Цонев е с белезници, какво ще му стори на Роман Василев, та прокурорчето се цепи най-нахално - "най-големия престъпник и т.н. Ами за Цветелинка какво да кажем с 1 милиард, и нея ли така ще закопчеят прокурорите - там са парите бате, не са при Цонев, при Цеца секса са
260
2
 
0
 
! Отговори
Тъпира преди 14 години
Мда трябваше да му сложат белезници с пухчета и да го арестуват едрогърди блондинки с преилепнали кожени дрехи... Ако си гледал други арести ще видиш че практиката е една и съща... Ама айде да търсим пак има ли или няма показност, отвличане на вниманието на обществото от истинските им проблеми... АМА МОЛЯ ВИ СЕ РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ КОРУПЦИЯТА Е ЧАСТ ОТ ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ ПОДЯВОЛИТЕ!
259
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сега дали се усмихва така доволно.
258
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тия тримката и Гей Станишеф на гелотината - да падат глави
257
3
 
4
 
! Отговори
7 преди 14 години
Защо никой не повдига въпроса, че Цветелина Бориславова натрупа милиарда си именно по времето, когато Бойко беше кмет на София и през СИ-Банк минаваха всички държавни, общински и всякакви плащания, както и кредитите за метрото. И аз мисля, че това е конфликт на интреси и прокуратурата трябва да се произнесе. Хората нямат какво да ядат, а глезлата се чуди от сутрин до вечер каква нова пластична операция да си направи и дали да ходи на шопинг в Париж или Милано.Същия арест и за нея!!!!!!!!!!!!!!!!
256
2
 
9
 
! Отговори
стаканофф преди 14 години
А станишеф КОГА!?
255
1
 
0
 
! Отговори
Arhimed преди 14 години
до русев: този не е по-малко убиец.
254
4
 
7
 
! Отговори
русев преди 14 години
съгласен съм с арестуването му,но по никакъв начин не одобрявам начинът по който го сториха с тази показност,все едно арестуват Джак Изкормвача.
253
0
 
5
 
! Отговори
кобург-гота преди 14 години
Въобще не е свестен защото незнаете с какви се среща несвестни-престъпници.Народе отвори си очите народе .Военен министър през ден пие и яде с всички от ДПС ;да виждал съм го лично!!!!!!!!!!!!!!!!Ей хора моля ви се не оглупявайте повече;че си траем айде ама мисля че не сме толкова сляпи...
252
7
 
7
 
! Отговори
войник преди 14 години
Това беше единствения СВЕСТЕН военен министър до сега! Който направи нещо за армията и хората от там. Срамувам се, че гласувах за ББ. Подгони ***, дето всеки от нас носи по 3 на гърба си, помогни на пенсионерите, че вече душа не им остана, не се занимавай с глупости, тенджери и розови коли!
251
0
 
6
 
! Отговори
koko преди 14 години
чакаме Доган
250
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Тази нощ някой хора няма да могат да спят и ще подкачат нервно при всеки шум. :)Кога крадоха и плюскаха не реваха, а сега реват - Хак да им е. Чакам с нетърпение Доган
249
0
 
2
 
! Отговори
anonimus преди 14 години
ne da gi naso4at sre6tu tiah ami v zadnicite im da goi navrat pistoletite...i ne nadlajno a napreki.....izpiha krav4icata na toia izstradal narod,izmajknaha poslednia zalak hliab na na6ite ba6to i diadovci..progoniha ni po 4ujbina i sega za6to sa naso4ili pistoletite...VIE NORMALNI LI STE BE...TOIA *** E ZA RAZSTREL NE ZA ZATVOR
248
0
 
4
 
! Отговори
tap bulgaroid преди 14 години
taia zagubena darjava samo policei6tina ia opravia......a bulgarina nikoga ne e dovolen daje ot ustre zaplatata da mu e 10 000 evro 6te kaje.....abe tia za kakvi ni misliat 4e s desetina hiliadi evro 6te ni zatvoriat o4ite....ne policei6tina voenno polojenia za tova izpadnalo ob6testvo koeto kumirite mu sa slavi i azis
247
1
 
16
 
! Отговори
Златко преди 14 години
Гледал и се погнусил...Малко му е, който краде народна пара-за него милост да няма!Ей такива ни изпиха кръвчицата за 20 години, вие какво искате-с перце да ги галят и с баклава ли да ги черпят?
246
2
 
16
 
! Отговори
ха ха ха преди 14 години
браво бойко ,браво борисов !!!
245
6
 
20
 
! Отговори
kapitana преди 14 години
....треперят им краченцата от бат Бойко