ЕС с нов план: Дом, работа и доктор за всеки бежанец

Брюксел ще плаща по 10 000 евро за всеки приет имигрант
Обновена: 13 юли 2016 18:29 | 13 юли 2016 18:12,
218
ЕС с нов план: Дом, работа и доктор за всеки бежанец
Снимка: Reuters, архив

Европейската комисия предложи днес създаването на общ, европейски стандарт за приемане на бежанци, който осигури равни условия на хората, които се нуждаят от закрила, независимо от европейската държава, в която се установят.

Още по темата

Европейският стандарт ще осигурява покрив, работа и достъп до здравна помощ на всеки бежанец и училище за децата им, поясни еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос. Бежанците ще имат още право на образование, документи за пътуване и разрешение за престой в страната, както и до социално осигуряване.

"Лицата, търсещи убежище, трябва да могат да получават една и съща форма на закрила независимо от държавата членка, в която подават молбата, и за времето, за което се нуждаят“, добави той.

Между 3 и 6 месеца след подаването на молбата за закрила кандидатите ще имат право до трудовия пазар на страната, в която се намират и правителството ще трябва да гарантира, че те ще работят при същите условия и със същата социална защита като местните работници. Кратките срокове ще важат само за хората, за които се смята, че има голям шанс да получат бежански статут, докато тези, които се възприемат като икономически имигранти, ще бъдат изключени от бързата писта за намиране на работа.

Европейската комисия предлага страните членки да са задължени да изплащат само основните социални обезщетения на бежанците, както и да намаляват обема на сумите, ако преценят, че бежанецът не иска да се интегрира в местното общество. Допуска се вместо пари, те да получават помощите си в храни, пособия и дрехи.

Кандидатите ще имат право на безплатна правна помощ докато очакват решение по молбата си за убежище, а на непълнолетните ще бъде определян настойник в рамките на 5 дни.

Еврокомисията предлага да се съкратят и процедурите за предоставяне на молби за убежище. Решенията ще трябва да се издават до 6 месеца, а не както досега до 18. Свиват се сроковете и за обжалванията при отказ – до 8 месеца. Кандидатите, които бъдат оценени като недопустими или неоснователни, ще бъдат решавани още по-бързо – до 2 месеца, след което ще бъдат връщани, предлага Европейската комисия.

Предвиждат се и санкции за тези, които се местят от една страна в друга, след като бъдат разпределени. На тях няма да им се смята времето прекарано в ЕС за получаване на статут на постоянно пребиваващи, ако се преместят и 5-те нужни години за това ще започнат да се броят отначало.

За да намали броя на бягствата, Еврокомисията предлага да се изравнят и условията в приемните центрове, където кандидатите за бежанци очакват решение по молбата си. Тези стандарти ще бъдат определяни от Европейския офис за бежанците, а не както досега от европейските столици.

В същото време полицията ще може да изисква от новодошлите да се явяват периодично пред властите, а ако не го правят – да бъдат задържани.

ЕС ще промени и условията, при които ще бъдат приемани икономически имигранти. Еврокомисията ще плаща по 10 000 евро на новодошъл, като всяка година европейските членки ще обявяват по колко хора ще вземат, а Брюксел ще определя от кои държави да идват те. По тази схема ще могат да се приемат и бежанци, директно от лагерите в близост до конфликтните зони. По-рано Европейската комисия предложи глоба за държавите, които не изпълняват задълженията си да приемат бежанци по квоти. Тя също е в размер от 10 000 евро на човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако не ви е ясно, Европа се е засилила устремно към собствената си гибел и нищо, ама абсолютно нищо не може да я спре. И ние сме в тоя влак.
131
0
 
5
 
! Отговори
ЕКликата преди 7 години
Европейските народи собственост на Европейската Клика ли са, та така безпардонно ЕК се разпорежда и с тях и със земята им и със съдбата им, без да ги попита дали искат това, което ЕК им налага? Един народ попитаха с референдум Искате ли ЕКлика да се разпорежда както й хрумне с вас и този народ каза НЕ!Затова другите няма и да ги попитат, ако сами не поискат да кажат какво мислят и какво искат.
130
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОЙ се скри зад абревиатурата на ЕК?!
129
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Брюксел в ЕК им хлопа...
128
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето за това англичаните напускат ЕС. Настроенията на другите членове са същите.
127
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо със същия ищах не се грижат за местни европейци? В България стандарта е много под огласения,а това е предпоставка за напускане на държавата все в по-големи мащаби.
126
0
 
23
 
! Отговори
Будна съвест преди 7 години
10000 на човек годишно прави 833 евро на месец. ЕК трябва да задължи правителствата на страните-членки да подсигурят такъв "средно-минимален" доход на всеки местен жител, и едва след това да предлагат същата сума и за мигрантите.
125
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бихме били съгласни, ако доктора е патолог, дома е 2 метра под земята, а работата е хранителна среда за червеи. Стига с тия робски доктрини! Канибали няма ли да докарате и да трябва да им търпим мултикултурното интегриране. имаме вече опит с циг'аните.
124
0
 
15
 
! Отговори
doctor преди 7 години
ЕС да го д__ха.
123
0
 
24
 
! Отговори
м да преди 7 години
М да, много exit се задават, тия от ЕК поуки не си вземат, ама накрая да не останат без работа
122
0
 
15
 
! Отговори
666 преди 7 години
Нещо са се объркали тия, те мигрантите са си инженирите, лекарите и т н и горят от желание да работят, ей как ги обидиха ей
121
0
 
19
 
! Отговори
1234 преди 7 години
За нашите задължения разбрах, ама за техните ни дума не прочетох, у нас си имаме вече едни такива които имат права и свободи, ама и те задължения нямат, та няма ли да ни дойдат в повече и тия
120
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за нас защо няма дом, работа и лекар? Защо аз трябва да уча, да работя цял живот, за да изплащам ипотека, а някакъв да дойде от някъде си и да получи всичко наготово?! При това с парите от моите данъци!?
119
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новата класа на бюрократите съществува сама за себе си.Явно зад харченето на парите на данъкоплатците се крие още нещо-още пари за харчене.
118
0
 
21
 
! Отговори
УХА преди 7 години
ЕС СЕ ПРЕВЪРНА В ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА...БРЮКСЕЛ ДА СИ ГИ ОБГРИЖВА С 10000еврака...
117
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
GORETE V ADA ZIONISTKI SVINE UBIIZI NA EVROPESKITE NARODI DOLU USA ZIONIZAMA IDVA VI KRAIA
116
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 152Защо? С какво са допринесли за уредеността на тия държави?
115
2
 
18
 
! Отговори
Бат Сали преди 7 години
Доста хора пишат, че вместо да се помага на бежанците трябва да се дава на ромите. Предполагам, че тези хора са млади и не помнят, че при комунизма на ромите се даваха жилища, а също и в зората на демокрацията Сорос плати за няколко кооперации. И какво направиха с тях ромите - вкараха си конете в апартаментите, изкъртиха крановете и мивките. Бежанците бягат от война. Правете разлика с икономическите имигранти
114
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако има как, и една стотинка данъци и осигуровки няма да платя. Майка ми ще плаче всеки месец, когато и давам поредните пари към пенсията, за да не мизерства, обаче всички ще храним всякакви "бежанци", мигранти и какви ли не! Някой разстрелва тая Европа, и ние знаем кой е той! Докога?
113
0
 
21
 
! Отговори
Кхан Тервел преди 7 години
Да, като се замисля е доста лицемерно!Европа неможе да предостави това на собствените си нации, да неговорим за ромите, дето даже ги гонят от Франция! А за тези може!?къде е ХК? хелзинг-мелзиг $$$-та говори вместо всички ви