Местят срещата на лидерите от ЕС в друга сграда, кухнята пуши!

Кухненски работници в Брюксел обгазени, втори път за седмица
Обновена: 18 окт 2017 18:44 | 18 окт 2017 18:18, Екип на Dnes.bg
9
Местят срещата на лидерите от ЕС в друга сграда, кухнята пуши!
Снимка: Reuters, архив

Срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, насрочена за четвъртък и петък, беше преместена в нова сграда, след като мистериозни пушеци обвиха кухнята им за втори път тази седмица.

Още по темата

Няколко готвачи и кухненски персонал бяха откарани в близките болници, след като им прилошало.

При подобен инцидент миналия петък пострадаха 20 души, трима от тях бяха оставени за болнично лечение.

Европейските лидери, сред които и българският премиер Бойко Борисов, ще заседават в старата сграда на Съвета, след като новата – "Европа", беше по спешност евакуирана днес по обед.

Според официалната информация днешният инцидент също е квалифициран като "технически проблем". Той е засегнал вентилацията в кухните, където е проникнал опасен дим и неуточнен брой от персонала се е почувствал зле.

Всички служители и посетители са евакуирани в съседна сграда, също използвана за нуждите на институцията. Според полицията евакуацията е предпазна мярка, а проблемът засяга само кухненските помещения. Броят на пострадалите още не е известен, както и тяхното състояние.

Въпреки, че при подобни обстоятелства миналия петък, беше съобщено, че проблемът е отстранен, днес той се е появил отново.

За да не застрашават сигурността на 28-те президенти и премиери, както и на шефовете на Евроинституциите, те ще се върнат в старата си сграда.

Европейският съвет се е обърнал за съдействие към белгийската пожарна и медицинската служба, за да разследват причините за рецидива и да се погрижат за пострадалите. Очевидци съобщават за няколко линейки с включени светлини, както и за засилено полицейско присъствие около новата сграда на Съвета днес по обед.

Обгазените готвачи са отговорни за приготвянето на лидерската вечеря утре, както и за работната закуска, която е насрочена за петък.

В петък, на 13 октомври, 20 кухненски работници, готвещи в Съвета, пострадаха от обгазяване. Според властите гъстият дим е бил предизвикан в резултат на химическа реакция от смесването на два препарата за промишлено почистване. 12 души бяха откарани тогава в болница, а трима оставени за наблюдение.

Кухненските работници са имали симптоми на гадене и възпаление на очите. Още същата вечер пресслужбата на Съвета съобщи, че инцидентът е приключен и всички обгазени помещения са почистени.

Сграда "Европа" беше официално открита в края на миналата година и е считана за върхово постижение на модерната архитектура. Сърцевината й е във форма на фар, който символизира светлината на надеждата и прогреса, излъчвана от ЕС. Тя е известна още като "Яйцето" заради формата и подреждането на заседателните зали във вътрешността.

"Европа" се използва освен за заседанията на европейските лидери и за срещите на европейските министри. В нея се намират и част от офисите на страните членки, включително на България, както и кабинетът на председателя на Съвета Доналд Туск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е щом обгазената сграда се нарича Яйцето, значи няма да вечерят яйца
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В НДК има ли кухня?Къде ще им приготвят плюскането?
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно са виновни руските служби, защото не са оказали натиск върху руски богаташи, да инвестират пари в обучението на западниия колониален ***, както и в техни инжинери, неспособни да надскочат собствената си простотия. Някой им се е из'рал в гащите.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро целия ЕС ще изпуши на таквиз лидери такваз кухня. Дa не са там да плюскат ато прасета, че и ги хранят и ги местят като някакъв ***.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако са гледали нашия филм "Баш майстора", щяха да установят причината. Шапка в комина, от недоволния майстор.