ЕС плаши Балканите с визи, ако не спрат мигрантите

Дания предлага лагер за нежелани чужденци в Албания
Обновена: 20 юни 2018 10:37 | 20 юни 2018 10:37, Екип на Dnes.bg
48
ЕС плаши Балканите с визи, ако не спрат мигрантите
Снимка: Rеuters

Европейската комисия привика вътрешните министри от Западните Балкани, за да настоява да затегнат граничния контрол и да спират нелегалната имиграция към ЕС.

"Напоследък наблюдаваме увеличаване на преминаванията през Босна, Албания и Черна гора. Макар числата все още да не са тревожни, трябва да поддържаме и засилим усилията, за да предотвратим влошаване на положението”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската служба за гранична и брегова охрана алармира през май за отварянето на нови маршрути за трафик на хора през Албания, Босна и Черна Гора, както и от Сърбия към Босна и от там към Хърватия.

Аврамопулс намекна, че ако балканските държави не затегнат контрола по границите си, могат да се лишат от право на безвизово пътуване в Шенген. ЕС въведе преди година защитен механизъм, който позволява връщането на визите при внезапно усилване на пътуванията и по оплакване от една или повече държави членки, че са обект на миграционен натиск.

"Партньорите трябва да управляват добре границите си, за да си гарантират безвизово пътуване с ЕС", каза Аврамопулос след срещата с балканските министри, на която бяха и МВР шефовете на България и Австрия, които тези дни си предават председателството в Съвета на ЕС.

Според Аврамопулос балканците обещали по-усърдно "да наблюдават, регистрират и да обменят информация за миграционните потоци помежду си", за да избегнат европейския гняв. Те се зарекли по-енергично да връщат мигрантите обратно в страните им и да охраняват по-усърдно границите си, както и да се борят с трафика на хора.

Еврокомисарят коментира и скорошната инициатива на Дания, която се подкрепя от Австрия и от Германия, за изграждане на миграционни лагери в Европа, но извън територията на ЕС, където желаещите мигранти да изчакват докато властите в съответната европейска държава се произнесат по молбата им за убежище.

Според съобщения в западната преса разговори за такъв лагер се водели вече с Тирана, която разчита да получи разрешение за започване на преговори за члество в ЕС в края на месеца.

Аврамопулос обаче беше скептичен, че идеята може да се реализира, защото "трудно си представям коя държава би искала да е домакин на такъв лагер".  Той добави, че въпросът не е бил обсъждат, тъй като няма формално предложение за създаването на подобни структури, но ако такова бъде внесено, то ще бъде разгледано от Европейската комисия.

Изграждането на миграционни лагери в Европа, но извън ЕС се възприема като една от възможните алтернативи на предложеното от Европейската комисия разселване с квоти в ЕС, срещу което се обявяват държавите от Вишеградската група. Друг вариант е връщането на спасените в Средиземно море мигранти в Либия и в Тунис, а не в Европа.

В лагерите в двете северноафрикански държави, те ще могат да кандидатстват за оставане в ЕС и да изчакат отговор, без да влизат в Европа. Тази идея беше предложена миналото лято от френския президент Еманюел Макрон, но отхвърлена тогава поради нестабилната ситуация в Либия.

Очаква се миграцията да бъде основна тема на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел идната седмица, след като опитите на българското председателство да намери решение на блокиралата реформа на Дъблинското споразумение за убежището, завършиха безславно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък съм на мнение да напуснем ЕС и да пуснем мигрантите -тогава ония оттатък-Господарите ще са на колене -не ние
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Zasega edno e yasno: shte ni zhertvat bez okoto im da migne! Nie da gi pazim, te da si zhiveyat kakto dosega. Merkel gi povika, zabraviha li?3
37
2
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
ЕС започва да се изражда в ссср ,честито да ви е ,умници ;) !!!!
36
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ами те затова приемат балканските държави в ЕС - даим пазят външните граници, че да си оставят отворени вътрешните.
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Е от кога Пенка е минала границата с камион. нали се беше отклонила от стадото си, бягайки от вълци. Пеша е пресекла Пенка, пеша и затова е отговорност на ветеринарите. Ама, чети официалните версии
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканите трябва да са само свободен коридор за по-бързо преминаване на всички гости които лично Меркел покани.Ние балканците не сме ги канили.
33
3
 
12
 
! Отговори
Да бе да преди 5 години
"...след като опитите на българското председателство да намери решение на блокиралата реформа на Дъблинското споразумение за убежището, завършиха безславно....".Е как бе??? Баце каза, че всичко е успешно!!! Баце, ше прати Батките на тия дето пишат тия неща , та да им набият канчетата и тогава всички ше признаят Баце за успешен!!
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 35Чакай Ердоган, той освободи
31
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уж лоша Европа, а пък всички искат да ходят там. Уж лоша България, а пък в момента ми се повръща (и повръщам) от гнусна реч. Аман от тЯзи руснаците! Боже бъди милостив към нас, МОЛЯ ТЕ!!
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрофесорПо добре да приема повече турски бежанци
29
2
 
25
 
! Отговори
Балканец преди 5 години
Абе я да духат... Всички талибани трябва свободно да бъдат насочвани към Германия. От този логистичен център да ги разселват из Западна и Северна европа. Искат да ни дадат курбан тея двулични колонисти. Във всяка немска къща по едно талибанско семейство. Немски девойки да се дават за жени в харемите. 30%от дохода на немеца за издръжка на гостите и за джамии. ТОЛЕРАНТНОСТ.. ФЕРЩЕЙН!!!
28
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше едни немци, дето ходеха да ни режат оградата с Турция. Някой да знае какво става с тях? Живи ли са, как са? Имам малко да се подреже от оградката на село, за туй питам.
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един от основополагащите принципи на ЕС е свободното придвижване на стоки, хора, услуги и капитали. Защо сега ЕС иска този принцип да бъде нарушаван? Поредното двуличие и двойни стандарти.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Право на визово/ безвизово,облегчено някакво пътуване се дава само на гражданите на тези страни с които са подписали величайшите както те се представят пред другите кат закъсалите с мигранти страни,но не на мигрантите,които трябваше да се съобразят с туй и тъй като са човеци от суверенни държави на суверените им трябваше величайшите да преговарят с договореност за тях по визов режим за бързо предвижване на държавно ниво с легитимните им органи и съответстващи документи как за тех така и поемащи.
25
1
 
21
 
! Отговори
Българка преди 5 години
Вече имаме официално разрешение да ги бием и да ги връщаме.Добре да чуят правозащитничките,да не пискат после.Белгия и тя поиска да не пускат без документи.Ох по-бързо да се събуждат нормалните европейци,та да се оправят нещата!
24
18
 
15
 
! Отговори
помнещ преди 5 години
Ами да защо никой не казва нищо за мигрантите от Русия. Те не са малко. Аз съм от Варна не съм виждал или по скоро за последните 5 години да съм видял по малко от 10 човека тъмнокожи или *** като от северна Африка и близкия изток, Афганистан /Пакистан. Но съм видял хиляди руско говорещи индивиди чакащи пред миграционната служба на МВР. Друг е въпроса че не мога да се размина от руснаци по градината, магазините и улиците на града, които явно живеят тук.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Iceblast88Не се излагай! Граничарите не преследват крави. Те са задължение на ветеринарните власти. Прочети нещо друго освен Винету, макар че там май имаше и бизони в прерията.
22
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пращайте ги с квоти в лагери в САЩ, Канада, Австралия и Великобритания които са извън ЕС.
21
6
 
11
 
! Отговори
Фактически!! преди 5 години
А сега хвалете германия и френция и пцуейте САЩ!германофили а ахахха ще ви напълнят как си требе.*** винаги са свършвали зле важащо за союза германия-българия!
20
2
 
28
 
! Отговори
казаХ преди 5 години
Западните лицемери в действие.Тунеядците от Европейската комисия да дадат изявление по световните медии че ислямската миграцията към Европа се прекратява и всички се депортират.Забрана на НПОта който са трафиканти на бежанци и санкции за Саудитска Арабия и Катар докато не си приберат финансираните от тях"бежанци".Миниране на границите.Не може всеки *** от майна си райна да минава границите на суверенни европейски държави като на лов в пустинята.