Матарела покани Марио Драги на разговор за ново правителство

Драги засега не е коментирал президентската покана
3 фев 2021 07:58,
0
Матарела покани Марио Драги на разговор за ново правителство
Снимка: БГНЕС

Президентът на Италия Серджо Матарела иска да разговаря с бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги за съставяне на ново правителство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Драги е поканен за разговори днес по обед местно време, съобщи с туит президентската администрация.

По-рано Матарела обяви провала на опитите да се сформира ново коалиционно правителство.

Поканата към Драги изглежда означава, че ще му бъде предложено да състави правителство на националното единство, което да продължи борбата с коровируса и икономическата криза, отбелязва Ройтерс.
Наричан "Супер Марио", на 73-годишния Драги до голяма степен се приписва заслугата за спасяването на еврозоната от ръба на колапса през 2012 година, когато той обеща "да направи всичко необходимо" за спасяването на единната европейска валута. Той като цяло изчезна от общественото внимание след края на мандата му начело на ЕЦБ през октомври 2019 година. През последните седмици обаче се заговори за него като възможен премиер предвид здравните, икономически и политически сътресения, през които Италия преминава.

Драги засега не е коментирал президентската покана и не се знае кои партии в силно разделения парламент биха подкрепили негово правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари