Стайко Стайков: Няма хора, няма кой да работи в земеделието

Този програмен период ще бъде най-добрият за България, смята той
6 яну 2022 14:57, Анисия Иванова
70
Стайко Стайков: Няма хора, няма кой да работи в земеделието
Снимка: БГНЕС

Трябва да се приеме закон за браншовите организации, каза Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. "Този програмен период ще бъде най-добрият за България“, смята той.

Според него средствата са много и има възможност да се решат всички проблеми в България.

По темата с тавана на субсидиите Стайков коментира, че "трябва да се преборим те да останат“.

"Има още 7-8 милиона декара, в които няма кой да инвестира и да ги "изчисти". Ако ние намалим таваните, много от големите фермери ще върнат част от земята, която не им е изгодна, а няма малки такива, нови, които да се появят на хоризонта. Все по-големи проблеми имаме с области на Странджа – Сакар, Северозападна България. Няма хора, няма кой да работи.“, каза Стайков пред БНР.

Ако допуснем тази грешка, ще загубим дори средства от Европа, защото няма да можем да ги усвоим, предупреди той.

Като някои от основните проблеми в земеделието Стайков посочи напояването и защитата от градушки.

Тенденцията за нарастване на цената на земята ще продължи и през тази година, прогнозира земеделецът. По думите му скокът при рентите ще бъде около 2-3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Ромите исках да кажа макар предишната дума да я има официално в уикипедията
51
0
 
0
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
*** те са безработни
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стайко, благодари на фармамафията и на българските математици-БАНанаджии.
49
2
 
10
 
! Отговори
Поп Грую преди 2 години
Зърнарите пак ще пищят за пари. Джипчетата им станали на по пет години, държанката иска силикон и джуки, децата искат айфони... мъка! С тези мизерни субсидии парите стигат само за номер с еднакви цифри на колата от 100 бона...
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Внесете си работна ръка. Подсигурете им на вносните работници място за живеене и атрактивна заплата, с която да ги привличате. Нали такава мантра имаше?!
47
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и в промишлеността ще стане така.
46
0
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Научният термин за това е: "капан на бедността" - ей-такива получават от социални помощи повече, отколкото биха получили от труд и стават пожизнени *** !!! А като им се позволява и да крадат безнаказано, как очаквате да работят? Първо трябва да се спрат абсолютно всякакви помощи на трудоспособни лица, отказващи да работят, включително детски, а после - кражби и всякакви други престъпления да се наказват с принудителен труд. Да се даде и право на хората да защитават собствеността си с оръжие
45
0
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Никой вече не се занимава със зеленчуци, овощарство и т.н. не само защото няма работна ръка, но и защото никой не защитава частната собственост, а и при животновъдството. Ти се трепеш като роб, накрая идват на тумба чеpнoкoжите и опоскват всичко. Същата тая гнъсна нaпаст отказва да работи, дори да и предлагат работа, защото да се живее от помощи и кражби е по-лесно. НЕработещите и НЕучещи лица в трудоспособна възраст са 19% от населението, колкото и пенсионерите поради възраст, ама "няма хора"..
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ? - и колко ще струват продуктите, произведени от лентяи, мотаещи се по нивите срещу 200 лв надница? Като в Англия ли, дето три пресни чушки на тарелка, струват в магазина 4 паунда?
43
0
 
10
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 2 години
Проблема не е, че няма хора. Проблема е на изхода на селскостопанската продукция. Много "розови ръчички", през които минава продукцията я оскъпяват и дори правят невъзможно и нерентабилно производството. Визирам данъчни, ДНСК, общини, местни дерибеи, ако щете полиция, пожарна, ако щете съд и прокурори. Ако решат, всички гореизброени ви премахват фирмичката и следва чуденето защо няма селскостопански фирми, освен казионните.
42
1
 
18
 
! Отговори
Хляб преди 2 години
Стайков, къде изчезна хубавия вкусен хляб от детството ми и то на цена, на която баба ми ме пращаше да купувам черен хляб (истински обаче) да храни кокошките. Сега хляба е не само скъп, а и кокошките не го ядат!!!!!!
41
1
 
10
 
! Отговори
Работник в Чехия преди 2 години
Има но с тези мижави парици тука дето давате не става, изнасяйте продукцията пшеница царевица ,слънчоглед после вкарвайте и лапайте ДДС ,ЗАГУБЕНА ДЪРЖАВА да вземат да ви резнат крилцата субсидий помощи ковид и какво ли не ,а купуваме вносно и то скъпо а,то си е бг продукция
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как няма? 30 г. Всички хранят гетата. Там бол народ лежи на помощи и яде. Любимците на комуниститя
39
2
 
8
 
! Отговори
Алчност преди 2 години
От изказването прозира лакомия...не да оправиш нещо, а просто да не изпуснеш да поокрадеш още субсидии. Де е контрола в тва земеделие?!Стига сте тровили земята и строили ваканционни селища...с парите уж за земеделие!!!!!!
38
0
 
31
 
! Отговори
алооо преди 2 години
Другарю Стайко, то когато имаше хора вие се подигравахте с 200-300лв. заплати и те хората избегаха.Сега що ревете като набодени мечета че нямало хора?Кой ви е виновен?
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има, има,пари да имаш само.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко ще има нов внос бежанци
35
0
 
18
 
! Отговори
16 годишен преди 2 години
аз пък си мечтая да съм фермер. връстниците ми се смеят, но като няма какво да ядат ще видим кой се смее!
34
8
 
18
 
! Отговори
още от времето преди 2 години
на силно любения бай-тошо има един лаф - Кой е най-големия овчарски скок? отговора е- от селото до града. Направиха национализация и тез де се трудиха трябва да делят с нехранимайковците от преди 9ти крадци на кокошки и обирджии на мандри, след 9ти вече борци против фашизама, Кой не си дава кравата на стопанството - изчезва, кой не си дава земята- изчезва. Така унищожиха селото. А интелигенцията просто я разстреляха с помоща на "братушките" За тва сме на тоз хал и няма оправяне
33
5
 
16
 
! Отговори
gele преди 2 години
боко довлече половин България у софето, па сега нема кой да работи. И още по-тегаво ще става