Предстоят разговори между ЕС и Великобритания по въпроса за границата

Протоколът за Северна Ирландия остави региона в единния пазар на ЕС
Обновена: 12 яну 2022 13:40 | 12 яну 2022 13:36, Анисия Иванова
3
Предстоят разговори между ЕС и Великобритания по въпроса за границата
Снимка: Bloomberg

Тази седмица ще бъдат възобновени разговорите между британското правителство и Европейския съюз за това как да се разреши дългогодишният спор за търговските споразумения със Северна Ирландия, които влошиха отношенията между тях в първата година след Брекзит, пише Financial Times.

Лиз Тръс, министър на външните работи на Обединеното кралство, ще се опита да разреже Гордиевия възел, оставен от нейния предшественик лорд Дейвид Фрост, който подаде оставка в края на миналата година, точно когато Лондон започна да се отдръпва от някои от най-строгите си искания.

Тръс започна мандата си с по-мек тон от Фрост и покани Марош Шефчович, еврокомисарят за Брекзит, да се срещнат в нейното имение в Чевънинг, Кент, в четвъртък вечерта, като обеща „конструктивни предложения“ за излизане от задънената улица.

Но официалните лица и от двете страни признават, че позициите им по въпроса как да управляват новата търговска граница в Ирландско море остават далеч едни от други. The Financial Times разглежда перспективите за сделка.

Подобно на своя предшественик, Тръс твърди, че сделката за Брекзит, която Обединеното кралство е договорила през 2019 г. за Северна Ирландия, е „неустойчива“ и се нуждае от радикални промени.

Протоколът за Северна Ирландия остави региона в единния пазар на ЕС за стоки, за да избегне връщането на твърда търговска граница на остров Ирландия, но това наложи създаването на търговска граница в Ирландско море.

Британското правителство казва, че тази търговска граница ненужно разделя вътрешния пазар на Обединеното кралство и причинява удар на търговците във Великобритания, които сега са изправени пред високи нива на бюрокрация, за да изпращат стоки от континенталната част до Северна Ирландия.

Тръс  изрази твърда позиция в статия, публикувана през уикенда, като пише, че Обединеното кралство иска да няма „проверки или документация за стоки, които се движат от Великобритания към Северна Ирландия“.

Лондон иска от ЕС и да промени раздел от протокола, който изисква всяко решение за субсидия на правителството на Обединеното кралство, което може да повлияе на пазара на стоки в региона, да бъде одобрено от Европейската комисия в Брюксел.

Освен това Обединеното кралство иска да премахне всяко изискване за фирмите в Северна Ирландия да уведомяват ЕС, когато стоките напускат единния пазар на ЕС, което се изисква от законодателството на ЕС.

И накрая, Обединеното кралство се стреми да отстрани висшия съд на ЕС, Европейския съд, като „последен арбитър“ на бъдещи спорове относно протокола. На негово място Лондон иска да има арбитражен механизъм, като Съдът на Европейските общности се произнася само по въпроси от правото на ЕС.

Ако Брюксел не обърне внимание на тези опасения, Тръс  казва, че си запазва правото да задейства предпазната клауза по член 16 в протокола, която временно ще спре части от сделката, докато се намерят решения.

Позицията на ЕС

Представители на ЕС приветстваха по-топлия тон на Тръс, но също така предупредиха, че това няма да е достатъчно, за да бъде осигури пробив. „Няма да бъдем съблазнени от една нощ в провинциална къща“, казват те.

Решението на Тръс да изложи исканията си във вестникарска статия също подразни страните от ЕС, като търпението към Обединеното кралство в няколко столици се изчерпва, като те искат да се съсредоточат върху амбициозната зелена програма на ЕС и възстановяването от Covid-19.

По съществото на исканията на Обединеното кралство за радикално намалени проверки Брюксел твърди, че има ограничения в остъпките, които може да направи. Ако Северна Ирландия иска да остане в единния пазар на стоки, тогава ЕС трябва да има известен надзор.

Комисията временно спря съдебни дела срещу Обединеното кралство за неизпълнение на части от протокола, докато преговорите продължават. ЕС също така едностранно пристъпи към въвеждане на правни промени, за да гарантира, че протоколът не нарушава доставките на лекарства, а миналия октомври предложи някои мерки, за които твърди, че биха могли да намалят митническите проверки с „50%“ и проверките на земеделски храни с „80%“ .

Правителството на Обединеното кралство обаче оспорва тази оценка и казва, че предложението на ЕС е далеч от необходимото, за да заработи протоколът.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
5
 
! Отговори
Патил преди 2 години
Наглия Борис Джонсън сключи сделка набързо, за да потуши недоволството в собствената си партия и да докаже , че може да се справи с Брекзит. Въпросът обаче няма решение без компромис. Британците искат хем вълка сит хем агнето цяло .
1
0
 
4
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Тая статия не е интересна ,щото не е за ваксинирани и неваксинирани за руски интереси в Украина , Казахстан и България. Съответно троловете на Възраждането липсват