Ще поведе ли Льо Пен Франция по стъпките на Тръмп?

Западен печат: Льо Пен никога не е била по-близо да спечели властта
11 апр 2022 11:48, Елка Василева
62
Ще поведе ли Льо Пен Франция по стъпките на Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на президентските избори във Франция, извежда в заглавие британският вестник "Индипендънт". Изданието цитира думите на заелия трето място на първия тур крайноляв кандидат Жан-Люк Меланшон, който казва: "Не трябва да има нито един глас повече за Льо Пен на втория тур".

Във Франция предстои оспорван балотаж между Макрон и Льо Пен пише в заглавие британското издание "Гардиън". Вестникът посочва, че Макрон се позиционира като проевропейски "прогресист" спрямо по думите на президента споделяната от Льо Пен антимюсюлманска, националистическа програма и залитането й към руския президент Владимир Путин.

Още по темата
Британското издание отбелязва, че Макрон има конфортна преднина от 27,6 процента спрямо 23,4 процента за Льо Пен според анкетите и е постигнал по-добър резултат на първия тур, отколкото на изборите през 2017 г. "Гардиън" посочва, че резултатът на Льо Пен също е по-висок, отколкото на изборите преди пет години. Тя набра подкрепа с кампанията си за излизане от кризата с високите разходи на домакинствата и инфлацията.

Изданието отбелязва, че нито един от кандидатите освен  крайнодесния телевизионен водещ Ерик Земур не подкрепи Льо Пен за втория тур.

Вестникът цитира думите на Макрон, който каза пред журналисти: "Когато крайната десница във всичките й форми получава такова представителство във Франция, не можем да кажем, че всичко е наред, затова трябва да излезем и да се убедим хората с много смирение и уважение към онези, които не ни подкрепиха на първия тур". Президентът се обърна към привържениците си с думите: "Не се заблуждавайте, нищо още не е решено и дебатът, който ще имаме в следващите две седмици, ще бъде решаващ за страната и за Европа".

Льо Пен от своя страна обвини Макрон, че сее "разделение и хаос" и призова "всички, които не са гласували за него" да я подкрепят.

Изданието отбелязва, че сега е от ключово значение към кого ще отидат на втория тур гласовете за Меланшон, който призова да не се гласува за Льо Пен.

Вестникът посочва, че на миналите избори повечето леви избиратели са дали гласа си за Макрон на втория тур единствено, за да не спечели Льо Пен.

Според "Файненшъл таймс" резултатите от първия тур на изборите показват, че Льо Пен никога не е била по-близо да спечели властта за крайната десница във Франция и да тръгне по стъпките на Доналд Тръмп в САЩ и привържениците на Брекзит във Великобритания, което за Франция би било прецедент.

Вестникът посочва, че Льо Пен е евроскептична, казвала е, че ще изтегли Франция от командните структури на НАТО и в миналото и изразявала възхищение от Владимир Путин.  Изданието отбелязва, че ако тя спечели изборите, това ще бъде шок за цяла Европа и света по време, когато е в ход руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс" резултатите от първия тур на изборите сочат срив в подкрепата за традиционните партии от левицата и десницата като социалистите и "Републиканците" и възход на крайната десница.

Макрон твърди, че избирането за Льо Пен за президент ще бъде опасно за Франция, Европейския съюз и Запада и разкритикува нейната протекционистка икономическа програма като непоследователна и невъзможна за финансиране, отбелязва вестникът. Неговата програма включва продължаване на реформите, намаление на данъците за модернизиране на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции, като едновременно с това се стимулира заетостта, посочва изданието.

Американският вестник "Вашингтон пост" прогнозира също много оспорвана битка на втория тур на президентските избори във Франция.

Според изданието резултатите от първия тур показват разочарованието от Макрон заради ръста на потребителските разходи, но отразяват и опита на Льо Пен да се представи за по-умерена.

Вестникът цитира думите на Льо Пен, която каза пред свои привърженици, че вторият тур ще бъде "избор за обществото и цивилизацията" , в които французите искат да живеят.

Някои от отпадналите кандидати незабавно призоваха привържениците си да гласуват за Макрон, за да осуетят победа за Льо Пен, отбелязва изданието. Сред тях са Фабиан Русел, Ан Идалго и Яник Жадо, както и десноцентристката кандидатка Валери Пекрес, чийто избиратели според анкетите са по-склонни да подкрепят Льо Пен.

Вестникът посочва, че Макрон ще има тежката задача да убеди избирателите да го подкрепят в оставащите две седмици до втория тур на 24 април.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Бял Европеец преди 2 години
Дай боже да спечели жената,хора като нея са единственото спасение за похамеданчения запад
44
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейй Тръмп не направи нито една война и още е в устата и ума на всички глобалисти. Дойде бай Дън и хоп... война в Украйна... Нали това искахте всички плюещи по Тръмп? Хайде сега взимайте по една пушка и отивайте в Украйна, за да защитите интересите на синчето на любимеца ви Байдън.
43
0
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 2 години
Не, защото няма да спечели.
42
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кандидатката на Путин няма шансове. Тия които гласуваха за нея на първия тур пак същите ще гласуват и на втория, няма от къде да получи допълнително гласове.
41
14
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
за съжаление макарона и останалите ще се обединят и ще я смачкат на 2 турвласт не се дава току така де гол извади навремето франция от нато а послепак я вкараха и сега виждате как повтаря като папагал каквото и кажат от сащвпк на сащ не дреме а деиства
40
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция има нужда от Льо Пен. Да, за ЕС ще е шамар, но нужен за да се започне промяна. Иначе ЕС си остава "момичето за всичко" на Америка / Китай и Русия.
39
2
 
20
 
! Отговори
предполагам преди 2 години
Англичаните постъпиха умно, като напуснаха ЕС. Ако дамата спечели изборите Франция ще последва Англия. След тях Унгария и Италия.
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има, кой кандидат подкрепя Макрон и кой не? Всеки ще гласува хакто си иска. Радев как спечели срещу Бойко тук? Спечели, щото макар хората да не бяха за Радев, видяха колко струва Бойко през годините и гласуваха с протестен вот. Повечето и не отидоха на втори тур, та Радев си спечели срещу кандидатите на Бойко. Макрон го знаят колко струва и който по принцип е и против Л... обществото, нищо чудно въпреки призивите на останалите кандидати, да гласува за Льо Пен.
37
23
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Тази фашистка няма да спечели. Над 80 на сто от другите партии,ще подкрепят Макрон. Включително и крайната левица,която има над 20 на сто от гласовете. От 100 процента,Макрон ще вземе над 60 процента за победата.
36
4
 
30
 
! Отговори
Пич преди 2 години
От статията не става ясно кои точно са "стъпките на Тръмп"? Доколкото си спомням, по времето на Тръмп за последно живяхме добре.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спечели ли ще излязат от ЕС .Ще остане жумела и кандидати - Хохлянсия, хачипурния ...
34
2
 
21
 
! Отговори
MONAD преди 2 години
Макрон дето преди няколко дена заяви, че не вярва в самозащитата заради случая на възрастен човек който застрелва крадец.Явно и той като задокеанските си крайно либерални братя смята, че трябва да посрещаме убийци, крадци и изнасилвачи с хляб и сол. За това и малцинствата пак ще гласуват за него.
33
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не виждам защо да не спечели Марин льо Пен II-ия тур на изборите. Управляващите Германия,Франция,Италия заедно с шефката на ЕК Урсула Л. и Вебер превърнаха ЕС в придатък на The very Old USA Daddy и решиха заедно дс смачкат Русия, без да съобразят, че China няма да се остави да бъде смачкана сама.Макрон, Шолц и др. изпаднаха в истерия,отказаха се от газ,ел.енергия,суровини в името да затрият Русия. Мадам льо Пен няма да пропусне случая да приземи президента и да му натрие носа. Дами канят!
32
18
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
МАКРОН Е ЗЛЕ, НО ПОНЕ ЖЕНА МУ МУ ДАВА МАЛКО ЧОВЕЩИНА! ЛЬО ПЕН Е ОЩЕ ПО ЗЛЕ - ТАЗИ Е КАТО НЕОДУШЕВЕН ПРЕДМЕТ ,КОЙТО ЩЕ УПРАВЛЯВА БЕЗСКРУПУЛНО!
31
4
 
18
 
! Отговори
сравнението преди 2 години
Каква дегадрация на франсетата!Преди какви президенти-Шарл,Франсоа,Валери,а сега сбърканяци като Саркози,Оланд,герантофила Макрон!Франсетата само ***-свобода,братство,равенство а са си едни гнусни реакционери и егоисти!Като нискат Мари,да полегнат като парижки пудел в краката на Деменций Алцхаймерович Байдън мястото им е сигурно!Ех,чичо Шарл,чичо Шарл..
30
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще спечели Льо Пу Тен ама някой друг път!
29
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макрон има шанс ако се обади на Радев да му изпрати машините от Мадуро.Европа по замисъл е десен икономически съюз, и като такъв беше лидер в Света, и само като такъв има бъдеще. Орбан, Льо Пен....революцията почна. Европа на европейците.
28
0
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Не се гласува против някого! Справка- САЩ.
27
7
 
41
 
! Отговори
Док преди 2 години
Макарона освен с тормоза на жълтите жилетки ще се запомни също и със знаменитата фраза - "смятам да притеснявам докрай неваксинираните".
26
0
 
10
 
! Отговори
Конфорт преди 2 години
Не се ли пише с м? Побъркахте ни с това неграмотно писане.