Три начина, по които войната може да ескалира и да въвлече НАТО

"Проблемът е, че Путин е по-добър играч на покер от нас"
13 апр 2022 21:15, Йоана Цонева
188
Три начина, по които войната може да ескалира и да въвлече НАТО
Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица министрите от НАТО се срещнаха в Брюксел, където обсъдиха докъде трябва да стигнат в предоставянето на военно оборудване на Украйна.

Предизвикателството пред НАТО е как да предостави на своя съюзник Украйна достатъчно военна подкрепа, за да се защити, без да бъде въвлечена в конфликта и да се окаже във война с Русия, пише Би Би Си.

Украинското правителство недвусмислено призова за помощ.

Според него, за да има някакви шансове да отблъсне предстоящото руско нападение в района на Донбас в източната част на страната, то спешно се нуждае от попълване на запасните противотанкови и противовъздушни ракети Javelin, NLAW (леко противотанково оръжие от следващо поколение), Stinger и Starstreak, които неговите сили вече използват с такъв ефект в тази война.

Това предстои. Но Украйна иска повече.

Тя иска танкове, военни самолети, безпилотни самолети и модерни системи за противоракетна отбрана, за да се противопостави на все по-често използваните от Русия въздушни удари и ракети с далечен обсег, които постоянно изчерпват стратегическите запаси на Украйна от гориво и други основни продукти.

И така, какво точно, питат се мнозина, спъва НАТО?

Отговорът е ескалация.

Още по темата
Рискът Русия да прибегне до използването на тактически (т.е. с малък обсег) ядрени оръжия или конфликтът да се разпространи отвъд границите на Украйна и да се превърне в по-широка европейска война е постоянно в съзнанието на западните лидери и тук залогът е опасно висок.

Още в началото на войната президентът Путин напомни на света, че Русия разполага с ядрено оръжие и че привежда стратегическото си ядрено възпиране в по-висока степен на готовност.

САЩ не последваха този пример, тъй като не откриха движение на руски ядрени бойни глави от защитените им бункери за съхранение. Но мнението на Путин беше изразено. Той на практика каза: "Русия разполага с огромен ядрен арсенал, така че не си мислете, че можете да ни изтласкате".

Руската военна доктрина позволява ранно използване на тактически ядрени бойни глави с ниска мощност на бойното поле, знаейки, че Западът изпитва отвращение към ядрените оръжия, които не са били използвани в ярост от 77 години.

Стратегическите плановици на НАТО се притесняват, че след като ядреното табу бъде нарушено, дори ако щетите са ограничени до локална цел на украинското бойно поле, тогава рискът от ескалация до катастрофална ядрена размяна между Русия и Запада неизбежно се повишава с една степен, съобщава Би Би Си.

И все пак, с всяко зверство, очевидно извършено от руски войници, решимостта на НАТО се засилва, а задръжките му се стопяват. Чешката република вече изпрати танкове, макар и остарели Т72 от съветската епоха, но тя е първата страна от НАТО, която прави това. Словакия изпраща своите ракетни системи за противовъздушна отбрана S300. И двата подобни хода щяха да изглеждат невероятно рисковани, когато тази война започна.

Депутатът Тобиас Елууд, който председателства парламентарната комисия по отбрана, е един от тези, които смятат, че Путин блъфира, когато повдига въпроса за ядрените оръжия, и че НАТО трябва да направи повече.

"Бяхме прекалено предпазливи по отношение на оръжейните системи, които бяхме готови да предоставим", казва той. "Нуждаем се от по-решително отношение. Даваме на украинците достатъчно, за да оцелеят, но не и за да победят, и това трябва да се промени."

И така, как точно тази руско-украинска война може да прерасне в по-широк общоевропейски конфликт, който да въвлече и НАТО?

Съществуват редица потенциални сценарии, които несъмнено ще занимават умовете в западните министерства на отбраната.

Ето само три от тях:

1.
Доставена от НАТО противокорабна ракета, изстреляна от украинските сили в Одеса, уцелва и потопява руски военен кораб в Черно море със загубата на близо 100 моряци и десетки морски пехотинци. Загинали от такъв мащаб при един-единствен удар биха били безпрецедентни и Путин ще бъде подложен на натиск да реагира под някаква форма.

2. Руски стратегически ракетен удар е насочен към конвой с военна техника, преминаващ от страна от НАТО, като Полша или Словакия, в Украйна. Ако от страната на границата на НАТО има жертви, това би могло да доведе до задействане на член 5 от конституцията на НАТО, което би довело до ангажиране на целия алианс в защита на атакуваната страна.

3. В разгара на ожесточените боеве в Донбас в промишлено предприятие избухва експлозия, в резултат на която се отделят токсични химически газове. Въпреки че това вече се е случило, не се съобщава за смъртни случаи. Но ако се стигне до масови жертви, каквито се наблюдават при използването на отровен газ в Гута в Сирия, и ако се установи, че е причинена умишлено от руските сили, НАТО ще бъде задължено да реагира.

Напълно възможно е нито един от тези сценарии да не се осъществи.

Но макар че западните държави демонстрираха рядко срещана степен на единство в реакцията си на руската инвазия, има предположения, че те са само реактивни и не обмислят какъв трябва да бъде крайният резултат.

"По-големият стратегически въпрос - казва един от най-опитните британски военни, който не желае да бъде назоваван, - е дали нашето правителство се занимава с управление на кризи или с реална стратегия." Той добавя, че това изисква да се обмисли всичко докрай.

"Това, което се опитваме да постигнем тук, е да предоставим на Украйна всяка възможна помощ, без да се стига до Трета световна война. Проблемът е, че Путин е по-добър играч на покер от нас."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
1
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
НАТО , САЩ и загниваща Европа ще се чудят от къде им дойде белята . Война , за която мечтаят да продават оръжия , ще избухне в собствения им двор .
120
3
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
Трета световна война ще има ако западът премине границата. В момента вероятността е около 75%!Атакуват ли украинците със западно оръжие Русия ядрените ракети ще полетят първо към САЩ а после към Европа. И те ще бъдат хиперзвукови! Време за реакция най вероятно няма да има.
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Потърсете пророчествата за Третата световна война на Алоис Ирлмайер и вижте как започват да се сбъдват. Обърнете особено внимание на "3-ти дни тъмнина", проучете какво е и как да се подготвите. Трябва малко усилие, което може да ви спаси живота след година-две.
118
0
 
1
 
! Отговори
X преди 2 години
До АнонименПривижда ти се, не е софийска.
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само на мен ли ми се привижда софийска регистрация на автомобила от снимката приложена към тази геополитическа новина.
116
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 138 Русофилски фантазии, по твоята логика Русия нападна Украйна по сигнал на САЩ.
115
2
 
21
 
! Отговори
555 преди 2 години
Когато осъзнаете това,всичко ще ви стане ясно:Банкерите се грижат вечно да сте в дългове,фармацевтите се грижат вечно да сте болни,производителите на оръжие се грижат войните да не спират никога, медиите се грижат никога да не научавате истината, а правителствата се грижат всичко това да е законно.
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нинова: Не са 3 начина а са четири. Четвъртият е ако България даде един патрон на Украйна.
113
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има възможен сценарий. САЩ изчакват войските да се изтощят. Пак по техен сигнал Окраина изстрелва ракета руско производство към натовска държава (Полша, Румъния, Литва, Латвия, Естония, България...) и вече могат да се включат като световен жандарм. Ама няма да им се получи!
112
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да въвлече НАТО. А дано ама на дали. Джуджето се е с крило в бункер. Ще му пръснем *** на него и Москва то друго няма в Русия.
111
6
 
11
 
! Отговори
До 137 преди 2 години
Когато започваш нещо го прави перфектно и го довършвай докрай,целта на Русия е да сложат пак Янукович за президент и не успеят ли да го сторят за първи път в историята си ще са загубили война..което ще е голям срам за тях!!
110
9
 
21
 
! Отговори
До Анонимен 135 преди 2 години
Ако това че руснаците се отказаха да сринат 4 милионен град и да причинят стотици хиляди цивилни жертви е слабост, дано всички са толкова слаби като тях, но си прав - ония другите хич нямаше да се поколебаят
109
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко и да не ми се иска да го призная американците май са по силни,руснаците 2 месеца един Киев не могат да превземат а падне ли той пада и цяла Украйна...много са далече от моща на някогашната червена армия..
108
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Горбачов 163 - видя се вече, че нито в конвенционална, нито в ядрена, нито е икнономическа война Европата може да победи Русия! Дори заедно със САЩ< Британия и Австралия - пак не могат! Вече Зап.европейски страни се изтощиха да пращат техника в Украйна, която веднага бива избомбена от руснаците! Немсите имат 300 танка, французите - 200, а от началото на акцията в Укр. русите са избомбили над 800 укр. танка! Значи - за колко време ще защитят тия танкове Германията и Францията?
107
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама съчинените сценарии са с вероятност за случване почти равна на нула! Айде, съчинявайте пак! Ето защо пададате на покер от Путин! Не виждате РЕАЛНИТЕ сценарии и НЕ СТЕ готови за тях, а за някакви митични се готвите
106
6
 
7
 
! Отговори
разсмя ме преди 2 години
До Анонимен 158 ....ти как мислиш? Има ли безплатен обяд в Кравария?
105
16
 
16
 
! Отговори
Горбачов преди 2 години
В една конвенционална война, дори само срещу Европа, Русия няма никакъв шанс. Идея си нямате колко са зле технически и психологически.
104
8
 
7
 
! Отговори
ПУТИН ГО Е ШУБЕ преди 2 години
От НАТО....Иначе отдавна да е забърсал прибалтийските тепублики
103
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Достатъчно е света да слуша Зеленски, и да му ръкопляска - за какво ни е света, ако Украина я няма?
102
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези оръжия, които САЩ дават на Украйна, дали са безплатни, дарения или Украйна ще трябва да ги плаща после, след войната?