Гърция дава на Украйна С-300 в замяна на "Patriot"

Страната се нуждае от системите поради заплаха от Турция
26 дек 2022 22:45, Анисия Иванова
199
Гърция дава на Украйна С-300 в замяна на "Patriot"
Снимка: БГНЕС

Гръцкото правителство е готово да даде на Украйна ракетната система за противовъздушна отбрана с голям обсег С-300 PMU1 и други съветски ракетни системи от своя арсенал, ако САЩ се ангажират да разположат системата „Patriot” в Крит.

„Ако САЩ разположат „Patriot” на остров Крит и ако тази система бъде интегрирана в нашата система за противовъздушна отбрана, С-300 може да отиде в Украйна. Същото важи и за други системи за противовъздушна отбрана от съветски произход, като Тор-М1 и ОСА-АКМ“, каза министърът на отбраната на Гърция Николаос Панайотопулос, цитиран от портала „Балканска мрежа за сигурност“.

Гърция има в арсенала си американската система за противовъздушна отбрана "Patriot" и руските С-300, които някога взе от Кипър. С-300 PMU1 с максимален обхват от 120 километра се използва за защита на Крит и други острови от чести нарушения на въздушното пространство от турски изтребители F-16.

Украйна е много заинтересована да получи системата за ПВО С-300, защото има опит с тях и защото може много бързо да започне да ги използва активно.

Гърция разполага с общо 8 самоходни пускови установки С-300 PMU1.

Съобщението за възможността за доставка на С-300 на Украйна представлява известна промяна в политическата нагласа, тъй като министър Панайотопулос през декември решително отхвърли възможността за такъв резултат, твърдейки, че Гърция отчаяно се нуждае от това оръжие поради заплаха от Турция.

„Няма да изпращаме системи за противовъздушна отбрана от нашите острови или противокорабни ракети, колкото и Украйна да иска това, защото ние също сме изправени пред реална заплаха... Това, от което се нуждаем, което ни е полезно и е в оперативна готовност - не планираме да го подаряваме. Ще ни дадат ли нещо по-добро от С-300? Е, да видим какво се предлага“, каза той това лято.

Министърът каза, че окончателното решение зависи и от обещаната скорост на разполагане на алтернативна система за противовъздушна отбрана в Крит. „Защото и това е важно. Ако това е нещо, което ще бъде налично след две години и трябва да дадем нещо, което е активно за нас в момента, тогава това не е оферта, която можем да приемем“, каза Панайотопулос. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ що не дадат на Украйна системи Патриот като са толкова по-добри от руските С300? Нещо не искат да си раздадат ламарините всички да видят колко не стават.
144
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАГЛАВИЕТО ЗАБЛУЖДАВА. ВСЪЩНОСТ ГЪРЦИЯ ЩЕ ДАДЕ С-300, САМО АКО PATRIOT ВЕЧЕ СА РАЗПОЛОЖЕНИ В КРИТ. ТАКА, ЧЕ ХОДЪТ Е НА ЯНКИТЕ - ДА ПОБЪРЗАТ С ДОСТАВКАТА !!!
143
0
 
8
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
До война 168 Турция и Гърция са наши добри съседи и не са ни врагове.Живееш с някогашната пропаганда.Ходим при "враговете " на почивка.Въпроса е как ще реагира НАТО,,ако двете държави си сбият. Не знам да има такава клауза.
142
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 1 година
А ние какво получаваме в замяна ?
141
2
 
1
 
! Отговори
война преди 1 година
ще има м/у Турция и Гърция............за острови.................нека се бият, и едните , другите са врагове на България!!!
140
1
 
1
 
! Отговори
Гърция преди 1 година
и Турция накрая ще се сбият............което ще е добре за България.................и двете държави са врагове на България!!!
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гадните византийци ще ядат шамарите скоро.........................то се знае!!!
138
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всчички гледат да се отърват от С-300, накрая от цяло НАТО само ние още ще си държим старите съветски ракети.
137
8
 
4
 
! Отговори
До R.A.T.M преди 1 година
Тва тия неща за С300 и С400 трябва да ги кажеш на морячетата от крайцера Москва защото там имаше такива даже модернизирани... Като ти повярват да го кажеш и на военните дето вчера зминаха за концерта на кобзон на летището 1000км в Руска територия. Те като ти повярват и аз ще ти повярвам.А те май не мърдат вече що ли!?
136
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Гърците искат да привлекат САЩ като гаранти срещу Турция. Мисля,че няма да им се удаде. По-добре Турция да ти е враг, отколкото САЩ да са ти приятели или гарант.
135
9
 
15
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Експортните оръжия, винаги са с по-лоши характеристики от тези, които използва страната производител. Така че Украйна ще получи една окастрена версия на C 300. Както и турците получиха C 400, но дори скопена е по-добра от западните образци. Каквото и да им дадат на украинците, руснаците или го утилизират или пленяват. А чичко Путин още не е показал, новите разработки, използват ирански дронове, а имат собствени по-добри явно за десерт ги пазят.
134
7
 
7
 
! Отговори
Км преди 1 година
Гърция ще гризне турското дръвце някой ден.
133
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Актер хочет превратить Украину во второй Афганистан, прежде чем все смогут начать договариваться о мире. Это цель США. В будущем Украина будет вассальным государством Америки, а ее земли и ресурсы станут принадлежать янки
132
11
 
5
 
! Отговори
Смех... преди 1 година
Според алтернативния сценарии на ВСВ ,ВЕРМАХТА ЩЕШЕ ДА ИЗКЕЦА СТАЛИН КАТО РУСКА МЕЧКА ОТ ЗООПАРКА--АКО НЕ БЯХА САЩ и Англия....и тяхната помощ за гладния СССР!----Същото става и сега!
131
23
 
7
 
! Отговори
ПАК ВИ КАЗВАМ: преди 1 година
Тия руски бракми С-300 са ефективни само срещу руските летящи щайги---докато всеки украински или турски дрон , може да ни направи на трески..хахаха..ВЕЧЕ ВИДЯХТЕ КВО СТАВА У ЕНГЕЛС, НАЛИ..?!
130
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така че, според алтернативния сценарий, без американски пари и масивни доставки на оръжия, Украйна щеше да рухне доста бързо. Какво означава това? На първо място, фактът, че никой украинец не е "супервойник", както твърди нашият демократичен елит. Мисля, че ако американците инвестират достатъчно пари и оръжия, тогава Шри Ланка, ако е необходимо, може да се бие с Русия дълго време!
129
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някак си си мисля,че тези,които произвеждат BMV и Mercedes ще сътворят по-добър самолет от тези които правят Москвич и ЗАЗ.Колкото и да го триете ,това е истината. Още 100 пъти ще го напиша.
128
6
 
16
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен пробвай пак, гърците имат гражданска война, за разлика от нас и въпреки това са повече, защото икономиката им е реална и свързана със световната. Докато нашака комунистическа е изолирана и работи само заради СИВ, след като руснаците ни извхърлиха като мокри котета и нашата икономика се оказа неефективна. Отгоре на всичко продажниците разпродадоха на безценица и сравнително ефективните предприятия, но не продадоха и не закриха губещите.
127
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 170.,,,,,,,По скоро Сталин-Трансформърс.;))))))))))))
126
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си мислех че щом Путин прекръсти руските ВВС във ВКС руснаците са стигнали такова ниво че ще започнат война с извънземните, щото на земята няма достойни противници, пък накрая т.н. космически сили се наcpaха насред Русия.