В Цюрих се провежда референдум за асистираните самоубийства

В Швейцария законите позволяват да се подпомагат самоубийствата, но при определени условия
15 май 2011 16:04,
6
В  Цюрих се провежда референдум за асистираните самоубийства
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жителите на кантона Цюрих днес са призовани да гласуват на референдум за така наречения туризъм на смъртта, съобщи  Франс прес.

На общонародното допитване жителите на кантона се произнасят дали на чужденци трябва да продължат да се разрешават асистираните самоубийства, както досега.

Инициативата за референдума е по идея на консервативните партии Федерален демократичен съюз и Евангелистката партия. Те искат да се наложи изискване на кандидатите за асистирани самоубийства да са живели поне година в кантона Цюрих, преди да могат да се възползват от предлаганата там услуга.

Швейцарската асоциация Динитас се прочу в последните 10 години с услугата подпомагани самоубийства, която предложи на повече от 1000 души, главно хора в терминална фаза на заболявания.
В Швейцария законите позволяват да се подпомагат самоубийствата, но при определени условия. Това подпомагане може да стане само по пасивен начин, чрез намиране на необходимите лекарства на човека, който иска да сложи край на живота си.

Активното подпомагане е забранено, тоест прякото даване на лекарствата на човека, който иска да се самоубие.
По данни на Динитас към края на 2010 г. 1138 души са се ползвали от услугата на асистираните самоубийства в Швейцария. Измежду тях 592 са от Германия, 102 от Франция, 118 от Швейцария, 19 от Италия, 18 от САЩ и 16 от Испания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Емо преди 12 години
До 4: това не е ново за Швейцария, а дългогодишна практика. Лично харесвам тази практика и съм й поддръжник. За съжаление по хамерикански модел най-различни религиозни организации се опитват да сложат прът на тази процедура, но днеска се видя че обществото е широко скроено и каза не, а не е тесногръдо за да вярва на някакви проповедници, които нямат нищо друго за правене осбен да се борят против абортите, избавянето от мъките на смъртноболните и да опипват дечица при възможност.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като изключим, че темата е неприятна и даваща повод за размисъл, забележете, че там всичко се решава с референдуми. Пускат им и в пощите въпроси и после ги обработват, съобразявайки се с мнението на хората. Уникални са.
4
0
 
6
 
! Отговори
водно конче преди 12 години
тия швейцарци от всичко пари вадят. Ски - курорти, банки, сега и самоубийствен туризъм.
3
2
 
24
 
! Отговори
да преди 12 години
Трябва да има възможност когато човек е на легло, без достатъчно средства, с Алцхаймер или подобно, по собствено желание да си отиде от този свят.Без да разрушава здравето и живота на децата си.От сега съм го казала на децата си.Няма нужда никой от един труп или невменяем.( зная как горката ми майка ми се молеше"дай ми едно хапче да си отида, да не измъчвам и вас, и себе си, моля те, дъще! "Сърцето ми се късаше, но как да и помогна....Зная нормативните разпоредби.
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
- Що няма българи?- Щото българите се самоубиват още като видят цената на билета за Швейцария!
1
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да почнат да плащат по някое евро и ще им дам телефоните на няколко добри касапи