Пари за здраве няма! А българите живеем здрави, уж!

Експерти: И отпуснатите средства се харчат нерационално
30
Пари за здраве няма! А българите живеем здрави, уж!
Снимка: Булфото, архив

Не стига, че парите за здравеопазване в България са крайно недостатъчни, но и се изразходват много неефективно. А българите живеят в добро здраве с 6 до 9 години по-малко, отколкото гражданите на много други държави, пише Дойче веле.

България заема незавидното 46-то място, от общо 55 страни, в тазгодишната класация на агенция "Блумбърг" на държавите по света относно ефективността на здравните им системи.

Оценките са направени въз основа на данните за средната продължителност на живота в изследваните държави, като индексът отразява още дела на разходите за здравеопазване в брутния им вътрешен продукт (БВП), а също и размера на средствата, отделяни за медицински грижи на глава от населението.

С едва 662 долара разходи за медицински грижи на глава от населението, 8% дял от БВП за здравеопазване и със 75 години средна продължителност на живота, България пропада с три места надолу спрямо класацията от 2009 година.

В развитите страни разходите за здравеопазване са между 5000 и 10 000 долара на глава от населението, делът на изразходваните за медицина средства спрямо брутния им вътрешен продукт е между 10% и 17%, а средната продължителност на живота надвишава 80 години. Чили, също както България, отделя около 8% от БВП за здравеопазване, но постига средна продължителност на живота от близо 82 години. Затова, по ефективност на медицинските грижи, тази развиваща се южноамериканска държава заема в класацията на "Блумбърг" отличното 8-мо място и се нарежда по този показател сред най-богатите страни в света.

Шефовете на двете основни неправителствени организации за защита на правата на пациентите в България д-р Стойчо Кацаров и д-р Станимир Хасърджиев са категорични, че основната причина за лошото състояние на здравеопазването в България е хроничният недостиг на средства за поддържане и развитие на системата.

"Дори тези 662 долара разходи за годишното медицинско обслужване на средностатистическия български гражданин, които присъстват в изчисленията на "Блумбърг", създават измамна представа за финансирането на здравеопазването в страната. Защото едва половината от тези средства се предоставят от публични фондове като Здравната каса, а за останалата част българските пациенти трябва да се бъркат в плитките си джобове. В Германия, при разход за медицинско обслужване от около 5000 долара годишно на човек, делът на доплащане от страна на пациентите е едва 15%. За разлика от България, лекарствата по рецепти са напълно безплатни за болните в повечето страни-членки на ЕС, защото се реимбурсират изцяло от здравните каси", изтъква д-р Кацаров.

Колегата му д-р Хасърджиев смята, че ефективността от здравните грижи в България допълнително спада от нерационалното разпределение на отпусканите средства. Нищожна част от тях отиват за профилактика, доболнично лечение и дългосрочни медицински грижи, чието развитие би могло да спести значителна част от големите, за мащабите на системата, разходи за най-скъпоструващите пътеки за лечение на сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания.Така например активното издирване и ранното диагностициране на пациенти, които са с висок риск да заболеят от тежки и труднолечими заболявания, би спестило солидни средства за закъснялото, мъчително и нерядко завършващо с фатален изход лечение след появата на болестта. Повечето изследвания за ранно откриване на коварни заболявания обаче не са по джоба на хората в най-бедната членка на Евросъюза.

"Вижте само разпределението на бюджета на Здравната каса и ще се убедите, че подобен подход не е сред нейните приоритети", аргументира се д-р Хасърджиев.

Пропадането в ефективността на българското здравеопазване е още по-изразително, ако в класацията на "Блумбърг" се използва по-точният и изчистен от странични ефекти показател "Средна продължителност на живота в добро здраве", единодушни са двамата шефове на пациентски организации.

По данни на Световната здравна организация за миналата година, за България този показател е 66,4 години. За сравнение - в Албания и Китай стойността му е 68,5 години, а хората в повечето страни в Западна и Централна Европа, в САЩ, Канада и Япония живеят в отлично здраве средно с 6 до 9 години по-дълго от българите.

Не стига че населението на България е най-бързо застаряващото в Европа, но и за дългосрочни грижи за тежко болните и най-възрастните български граждани се харчи едва 1% от бюджета на Здравната каса, което, дори в относително изражение, е в пъти по-малко от развитите страни. В същото време стана мода в България да никнат клиники, които да усвояват лъвския пай от парите за активно лечение.

"Това е в полза на пациента, но преди няколко години някои хора измислиха много високи цени за модерни инвазивни процедури - в кардиологичните клиники, например. Има и злоупотреби при поставянето на диагнози, които изискват лечение по скъпите клинични пътеки. Често това се прави, за да могат болниците да компенсират ниското заплащане по останалите пътеки, а понякога и да спестят пари на пациентите си. Въпреки това най-честите оплаквания са заради непосилните цени, които здравноосигурените трябва да доплащат за "безплатното" си лечение. Имаме и много оплаквания от грубото отношение на медиците и от лошото обслужване", обобщава д-р Кацаров причините за широко изразяваното неудовлетворение от състоянието на здравеопазването в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Живота ни е кофти, защото народа в Държавата е кофти. Това разваля всичко.Никой не ни е виновен за мързела.
21
2
 
0
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Само забележи колко минуси имаш. Ще умра от смях. Всичко казано от теб е самата истина. Много са тези, които не се осигъряват на това, което получават, а много от тях даже се радват, че са прецакали държавата. Само си вижте фишовете за заплати и ще разберете колко мизерна сума отива за здравеопазване. Искате здравеопазване като на "белите хора"? А знаете ли каква част от заплатата на тези "бели хора" отива за данъци и осигуровки? Да не мислите, че е безплатно?
20
2
 
8
 
! Отговори
дете на демокрацията преди 7 години
Няма ли най-накрая някой да я купи тая държава и да заживеем нормално
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До безОтчасти си прав, но само отчасти... Не пестя пари за качествена храна, не пия и не пуша, спортувам. Само че проблема е, че дори и плащайки по-скъпо, пак не намирам качествени продукти. Много често "истинското" кисело мляко и сирене е също толкова истинско, колкото и "имитиращия" продукт, само дето го плащам двойно. Все по-трудно се намират и производители от близките села, защото хората остаряха, младите са надалече и няма кой да гледа животни.
18
4
 
7
 
! Отговори
без преди 7 години
Българинът все се оплаква. От всичко. Но не слуша никого. Пуши, пие, преяжда с мазнотии, яде ***, за да не даде 50 стотинки повече, че да му останат да си купи марково пиене и като се разболее поглежда с упрек държавата.Винаги е виновна държавата, но данъци никой не иска да плаща.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Парите за здраве не стигат, защото се харчат за глупости - всеки иска на спеицалист, ако ще диария да го е хванала, или пъпка да му е излязла. Това го няма никъде. Така се източва здравната каса.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чили е икономически най-силно развитата държава в Южна Америка, а тези я водят развиваща се... тази статия е смешшна :)Чили е добре, защото Пиночет не позволи на комунизма да порази тази държава и сега всички чилийци са му благодарни.Където е минал комунизъм всичко е руини и разруха - няколко ярки примера:-Русия, Сев Корея, Куба, Венецуела
15
1
 
10
 
! Отговори
на всекиму стент преди 7 години
По официални данни делът за здравеопазване от БВП е 4%!Как стана на 8 и кога?А иначе фактите в статията са верни,само че извода е следния -мутрите сложиха ръка и на здравето и строят кардиологии.Айде със здраве!
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазете чешмята ни вода от умишлено отравяне!Ако прекалено дълго откриват кръв, става подозрително, че почистващият я или някои други, разполагащи с разни джаджички, я окървавяват наново.
13
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изживяващите се като наемни убийци от Държавна Сигурност няма ли да бъдат заподозрени, за справка - айпитата, от които чатят с един от ДВАТА скайп ъкаунта на вече задържаният от убийството, поето от военните?Даже ви се обясни кой е убиецът..
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а?
11
0
 
4
 
! Отговори
Към 11 преди 7 години
Много си бос и невежа. Чети повече !
10
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умници искат да пускат кръв в чешмяната вода. Вече го били правили в малки количества на някои места. Ако кажат, че е само за отделни жилища - лъжат, няма как да стане.Имат специален препарат да почистване на кръв, но дали е хубаво от него да тече?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Pari sa dalaverite na moskov ima otpe4atazi sneschnik ot ch avstrua brd holandia dubai li vida otpe4atazi be obla4en se ot opoikite moskov sa pensionervane si dr simion ne6kov na 73 g psk na rabota sled skandala isto4vane kasata okrajna bolniza i korumpiranata mu jena dr neschkova na 70 g raboti i priema ruschveti vse oschte
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
reketa chrez dareniq kam lica s izplateni osigorovki ne e li banditizam
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ С ТИЯ НЯКОЛКО ЛЕВЧЕТА ВНОСКА ИСКАТЕ.С ТЯХ САМО ХРАНТУТИТЕ ДОКТОРИТЕ А ТЕ ПЪК ОТГЛЖДАТ ШВЕДИТЕ С ВАШИТЕ ПАРИ,Е ЗАТОВА НЕ СЪМ ДАЛ И ЕДНА СТОТИНКА 15 ГОДИНИ.
6
1
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
В царството на ментетата всичко е наужким и най-вече тези които уж управляват или по-точно грабят.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спокойствието и здравата храна са условието за здраве, а не взятките на белите престилки.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А колко ли от нас си носят Хронична Лаймска болест без да го знаят? (Кърлеж)
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От както сме демокрация, хората се разболяват с 60% по-малко, а пари няма, защото Хан Аспарух ги е скрил в офшорка... Абе, ако не беше Хан Аспарух, Боко и Москов да са упрайли нещата...