6 хранителни елемента за красива кожа

Селенът стимулира обновлението на кожните клетки
21 юни 2022 18:10, Михаела Лазарова
6
6 хранителни елемента за красива кожа
Снимка: Istock

Страхотна кожа, сияеща, бляскава, еластична и най-вече млада. Звучи като непостижима мечта, особено с напредване на възрастта, но не е така. Сияещата кожа зависи до голяма степен от това с какво я храните отвътре. Грижите отвън са не по-малко важни, но здравословното хранене с вещества, особено ценни за сияещата кожа, е нещо, което задължително трябва да превърнете в своя рутина за красота.

Всички хранителни вещества от природата (не преработените и рафинираните) имат значение за състоянието на кожата. Но 6 от тях се открояват с особена важност, когато става въпрос за сияние, младост и жизненост на кожата.

Кои са най-важните вещества за сияеща кожа? Ето 6 от тях.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини имат изключително ярко изразен противовъзпалителен характер. Това е от голямо значение за кожата, а и за целия организъм. Редовната консумация на тези полезни мазнини прави кожата гладка, сияйна, здрава и по-млада. Омега-3 стимулират еластичността на кожата, като същевременно контролират нивата на кортизол, което предотвратява ранна поява на бръчки.

Омега-3 мастните киселини се срещат в рибата, орехите, лена, чиата, конопа, морските дарове.

Флавоноиди

Флавоноидите са специфичен вид антиоксиданти, които също имат мощно противовъзпалително въздействие. Те допринасят за гладкостта и сияйността на кожата, за нейния младежки вид и еластичност. В допълнение флавоноидите имат още едно много важно действие – те предпазват от вредните UV-лъчи, причиняващи пигментации и стареене. Флавоноидите стимулират кръвообращението, подхранването на кожата отвътре, което я зарежда с ценни вещества.

Флавоноидите се намират предимно в соя, какао, горски плодове, зелен чай.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Измислено е преди 1 година
Мажете се с мъжка прекрасна спepмa, там има всички добавки ама трябва да си изцедите дами
3
0
 
1
 
! Отговори
Хммм преди 1 година
Единственото, което ти трябва е качествена храна! Не вземайте добавки!
2
0
 
1
 
! Отговори
Само се чудя преди 1 година
Омега-3 или Омега-5. Кое по добре за кожата ми?
1
0
 
3
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 година
Триете коментари, които казват, че приемането на добавки може да доведе до карцином? Много добре. Еми може! На мен лекар ми изписа уж безобидна добавка, която трябваше да ми помогне да мина през критическата... а се оказа, че усложни сериозен проблем с гърдите. Да, трийте :) нека хората *** заради безмозъчни статии!