Жега: Германия с рекорд, папата се моли за страдащите от горещините

Шест дни Европа страда от нетипични юнски температури
Обновена: 30 юни 2019 21:11 | 30 юни 2019 19:00, Веселина Йорданова
38

Последният ден на юни в Германия постави температурен рекорд. Беше регистрирана най-високата температура за месеца, а именно 38,9 градуса по Целзий, измерена в западната провинция Райнланд-Пфалц, предаде ДПА.

Така бе счупен рекордът поставен в сряда, когато в източните провинции Саксония и Бранденбург бяха отчетени 38,6 градуса по Целзий. Очаква се температурите в страната да започнат да падат следващата седмица.

След шест дни на нетипични юнски жеги в Западна Европа температурите започнаха да падат на места още днес, отбелязва Франс прес.

Във Франция, където имаше температурен рекорд, поставен в петък от 45,9 градуса по Целзий в южната част на страната, днес температурите спаднаха с десетина градуса в Париж и в северозапада.

Но френският изток продължава да се измъчва от жеги и термометрите отчитат и днес между 36 и 37 градуса на някои места. Пожари в страната пък унищожиха 550 хектара площи и 11 къщи, допълва ДПА.

В Италия също се връщат по-нормални температури. Максималните са 37 и 38 градуса, а в северната част тази вечер се очакват и бури. От сряда метеоролозите обещават истинска прохлада там, предаде Франс прес.

В Испания над 700 войници, стотици пожарникари и самолети-цистерни, хеликоптери и противопожарна техника участват в потушаването на няколко пожара в централната и североизточната част на страната, където температурите са все още 42 градуса по Целзий. Пожар бушува край град Алморокс и унищожи 2000 хектара площи, като се разпространи в района на Мадрид и доведе до евакуация на село и на 200 обитатели на къмпинг.

На 60 километра югоизточно от Толедо бушува друга огнена стихия и бяха евакуирани 22 души. В Каталуния огромен пожар, избухнал в сряда, унищожи хиляди хектара площи, но днес е в процес на овладяване.

Дори в традиционната си неделна молитва папа Франциск спомена за жегите и каза, че се моли за онези, които пострадаха най-много от последиците от тази горещина. Той спомена възрастните, болните и строителните работници, предаде ДПА. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
... преди 4 години
Абре при тая липса на климатични промени, че даже и лъжат, че климата се променял разбираш ли, та и по-горещо ше става! Ама то важното е, че клматини промени няма и няма и да има! Другото кой го гледа горещо било! ай сиктир! да си сверят термометрите!
25
2
 
1
 
! Отговори
централен климатик преди 4 години
си имам. на плебите без даже и прозорчен се смея.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЭС подписа Споразумение за Свободна Търговия с Виетнам, което означава отпадане на Митата за Внос на стоки от Виетнам...??? От години е така и това важи за повечето развиващи се страни в Азия. При наличие на документ, доказващ, че стоката наистина е произведена там, отпада митото. Досега документът от Виетнам беше Form А, сега се въвеждат регистрационните номера REX. Новите държави с преференции всъщност са съвсем други (Канада и Япония).
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господ е справедлив! След като като Франция и Германия се напълниха с пустиняци е време на същите да им се осигури и любимите жеги от пустинята.
22
4
 
8
 
! Отговори
Шофьр преди 4 години
Само да отбележа, Германия е голяма страна, предполагам знаете всички. Тези дни случайно а обикалям. Та: сряда Вюрцбург-37', четвъртък Бремен-18', петък Дрезден-22' събота-26', днес и около 30'.
21
3
 
7
 
! Отговори
Rdi преди 4 години
До SHEFAТурчин в Германия, възхваляващ Турция и Германия, а виси постоянно в български сайт, за да си пише с българи... Тъжна картинка!
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Върнете територията на Турция прахосници,дайте шанс на бъдещете поколения за нормален живот.Дадоха ви територия,дадоха ви морал,дадоха ви кухня и вие всичко пропиляхте
19
2
 
5
 
! Отговори
Fenasi Kerim преди 4 години
До Привет от ГерманияПусни си климатика бе нали си богат аламанец. Ама като миеш булашика на Ханс няма как да си позволиш клима. Ще отваряш прозореца да дyxа вятър по тлъстините ти.
18
1
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
Еееее, как може хората в тая Германия, да са пържат от жега, пък фройлана им Меркел, да трепери от студ бе...Те германците от техника най-разбират и туй само те си го знаят...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия Ти къде си от Германия, нещо ме съмняваш
16
3
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
ами като си Клинично Затлъстял, ще ти е Топло, по-добре се подложи на диета, а не обвинявай прекрасното Лятно Време и чудесният климат в Европа!!
15
5
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Радваме се на африкански температури ! Сега в момента съм почти чисто гол при отворени прозорци и пак ми е топло !
14
4
 
3
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
Честито Безработни - ЭС подписа Споразумение за Свободна Търговия с Виетнам, което означава отпадане на Митата за Внос на стоки от Виетнам - те от ЭС не внасят нищо, ние внасяме стотици милиарди в стоки. Така, че вече Дебелите Вратове в ЭС ще си спестят митата, т.е. данъците към бюджета и ще Ви уволнят всичките, щото във Виетнам работници бол за цент на ден. Муахаха, 12 годишните във Виетнам ще шият обувки и дрехи за Вас, р0бе, но как ли ще си ги позволите?!
13
1
 
1
 
! Отговори
Какво преди 4 години
очаквахте на донесат гостите на Шмеркел от северна Африка ако не убийствени темератури???!!! Докога??!!!едноедноедно
12
11
 
4
 
! Отговори
истината е друга преди 4 години
В момента в София е 24 градуса, след много дълга зима, през която мръзнахме като по мия ри, това е просто нищо!! Обаче, такива статии ще четете всеки ден - пропаганда, защото след като ЕС закри индустрията си, заради лъжата Глобално Затопляне, трябва да Ви го набива в тик вите, щото Вие ще платите цената и но най-скъпата - ще бъдете Р0бе на Китай дори за единият Молив, дето ЕС не може вече да произведе!!
11
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мой колега с 3 висши хукна за уж много пари на гурбет по немските лозя!?Жална му майка....
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сечете горите и замърсявате яко и после Папата се моли!!!!!!!!!
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се пържат бе. Над 100 години бълват сажди в атмосферата.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тръмпела каза, че няма глобално затопляне. дерзайте!
7
0
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Изсякохме горите сега ревем от жеги и наводнения!

Спонсорирани публикации