Кои са причините за появата на ечемик в окото?

Не го трийте с мръсни ръце
7
Кои са причините за появата на ечемик в окото?
IStockphoto

Ечемикът е червена подутина, която се образува върху клепача и може да изглежда и да се усеща като голяма пъпка. Тази подутина често е болезнена на пипане и според офталмолога д-р Ейми Лин, се появява на принципа на акнето.

Очният ечемик може да се появи при всеки, но има някои навици, които увеличават риска и правят едни хора по-податливи от други. Ето какво трябва да знаете за състоянието, как се появява и как може да се справим с него.
 
Какво предизвиква появата на ечемик?
 
Ечемикът се причинява от заразени мастни жлези в клепачите. По принцип тяхната задача е да предотвратят бързото изпарение на сълзите и изсушаването на очите ви. Тези жлези обаче също могат да се заразят с бактерии. Според офталмолога д-р Тина Синг, има една определена бактерия – Стафилококус ауреус, която може да доведе до инфекция.
 
Тя добавя, че това е една от най-разпространените бактерии по кожата, клепачите и миглите и може да запуши мастните жлези. Стафилококус ауреус се намира в 20 до 30% от носните кухини на човека без това да му вреди, но той може да се зарази с нея и при докосване на замърсени повърхности.
 
Бактерията може да се превърне в патоген, когато попадне под кожата и да причини инфекции. Има няколко основни причини, поради които хората се сдобиват с ечемик на окото:
 
> Ниска хигиена
 
Търкането на очите с мръсни ръце е един от основните фактори, които причиняват очен ечемик. „Ние носим много бактерии по ръцете си и те лесно се пренасят върху клепачите“, казва д-р Синг.
 
Още по темата четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В един от майтапчийските си разкази Чудомир е описал как се цери ечемик - трябва млада жена кърмачка да ти капне в окото няколко капки мляко направо от гръдта си.
5
0
 
3
 
! Отговори
ЕчемиГ преди 4 години
За да се появи ечемик в окото, трябва първо да се отидете на полето, където има ниви с ечемик.
4
0
 
7
 
! Отговори
комшията преди 4 години
Ако се вдигне на мъж работата е ясна- намигнал е на цъйганка.
3
1
 
4
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Попаднала по грешка бяла течност в окото! Това е основната причина!
2
1
 
2
 
! Отговори
По друга информация преди 4 години
Гладна кокошка, просо сънува(или ечемик).
1
6
 
10
 
! Отговори
Друга информация преди 4 години
Никой не е по-мъдър от народа. Народът регистрира знанията си във фолклора.Според фолклорните мъдрости на българите, на клепача на окото на ерген се появява ечемик, ако той е намигнал на мома. И обратното - ако мома намигне на ерген, на клепача й ще порасне ечемик.Обаче моята баба със заканителен тон казваше и още нещо. Ако женен мераклия или омъжена кокона се загледа по чуждо, ще има после ечемик на клепача!